用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何幫小三生提高英文閲讀興趣
樓主: 200904
go

如何幫小三生提高英文閲讀興趣   [複製鏈接]

回覆 IloveJJ 的帖子

音樂幫唔到你。不過有冇研究過中文作文老師有咩評語/建議?

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-2-28 09:46
我仔今年五年級,名次係按呈分比例,咁佢都ok,考2x名。不過我諗,如果音樂同中作下次好點,咁可能就能入2 ...
有咁多b1位,就算考5、60都可能係b1,考2x真係唔駛點驚跌band啦

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-2-28 10:25
係考8、90都可能係B1呀!我唔係驚落B2,係如果入20名內,就可以自行/直資攪掂囉!否則,2x同8x一齊抽,其實 ...
考2x同8x好大分別,如果派位唔掂都可以扣門呀

asweetmom 發表於 18-2-27 23:52
先想想不能兩全其美的時候,你選擇哪一個。
原則是按聖經教導要參長聖經說要考順父母父母要在主裡管教兒女但不可惹兒女的氣。

IloveJJ 發表於 18-2-28 10:27
佢今次中作失手,平時85-90的,但今次考前老師已提佢,要睇時間,唔好作得太長。佢個問題唔係唔識寫,係越 ...
响我哋學校, 視藝85正常, 屬於好的一批, 基本上好少有超過的, 無話無, 少囉。所以阿妹今次視藝84, 我就真係好崩潰, 因為視藝係佢強項。

音樂75都唔係好崩潰, 但要努力。因為我哋考唱歌、打拍子、樂器, 仲有唔知乜, 家姐初小時長年樂器得80, 當時好彩有筆試拉一拉, 呢兩年無筆試, 好彩佢唱歌同樂器都進步咗, 不過一般都只係85, 無話無90既, 不過又係果句, 少囉。

至於體育65, 就真係堅崩潰了, 原來仲有人體育差過阿大, 阿大最差都只係70。不過呢兩年有筆試, 佢次次100分, 所以有A。

真係要教阿仔睇時間呀。阿大考作文時, 作到第二段睇下個錶得10分鐘, 佢心知不妙, 但臨危不亂, 佢話即刻撮寫, 寫簡單D但要完成篇文章。不過, 我哋作文基本上好既都只會俾85-88。唔係話唔會高分, 不過又係果句, 少囉。

老師話我哋如果全科A, 基本上係頭幾名了, 多一個B, 就退幾名。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-2-28 11:51
响我哋學校, 視藝85正常, 屬於好的一批, 基本上好少有超過的, 無話無, 少囉。所以阿妹今次視藝84, 我就真係 ...
體育70叫差?你真係未見識過得60分嘅細路(aka 我仔)

bobbob 發表於 18-2-28 12:23
體育70叫差?你真係未見識過得60分嘅細路(aka 我仔)
見過, 咪我自己囉。

YanKanMom 發表於 18-2-28 10:50
原則是按聖經教導,技巧要參長。聖經說要考順父母,父母要在主裡管教兒女但不可惹兒女的氣。 ...
父母要在主裡管教兒女但不可惹兒女的氣 <====   呢個真係超高難度。

little_yolky 發表於 18-2-28 12:27
父母要在主裡管教兒女但不可惹兒女的氣
係好難咖

YanKanMom 發表於 18-2-28 12:39
係好難咖
在管教下, 父母不可惹兒女的氣, 同兒女不可惹父母的氣, 都係mission impossible。

little_yolky 發表於 18-2-28 12:49
在管教下, 父母不可惹兒女的氣, 同兒女不可惹父母的氣, 都係mission impossible。 ...

我也不是百分百掌握如何不惹兒女的氣。個人其中的一個領會是管教孩子時按真理教導他們後便收口不好再囉囉嗦嗦說個不停吧

YanKanMom 發表於 18-2-28 13:01
我也不是百分百掌握如何不惹兒女的氣。個人其中的一個領會是管教孩子時按真理教導他們後便收口,不好再囉 ...
高小這個階段, 她們就是要駁咀, 不談真理, 只為駁咀, 總之乜都要回咀。

little_yolky 發表於 18-2-28 14:00
高小這個階段, 她們就是要駁咀, 不談真理, 只為駁咀, 總之乜都要回咀。 ...
在主裡管教」是一大竅門。檢視自己及老公,我倆很多時候在自己的心情脾裡多過在主裡

IloveJJ 發表於 18-2-28 14:58
我大仔之前都有咁既青春期特徵,我同佢傾咗,而家無事了。
女仔, 係無辦法控制好自己把口的。
‹ 上一主題|下一主題