用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 名校出身(左丁山)
go

名校出身(左丁山) [複製鏈接]

獅子王母校聖保羅男校入唔到香港十大名校,雖然佢略有所失,但立即對左丁山講:「世界唔同晒,依家香港大概係中國的紐約,金融之都,紐約人係叻,但必須面對全國人才競爭,紐約中學大學畢業生要與波士頓、三藩市、芝加哥等各大城市、州份名校學生競爭,未必一定贏。同樣道理,香港學生將來要在香港站穩陣腳,在事業學業上有所成就,並非女拔與聖瑪利之爭,喇吵與男拔之爭,中大與港大之爭,而係要面對北京上海南京杭州深圳名校之爭,學校與學生要有呢個視野先至得。」

隔咗冇幾耐,獅子王傳來一份中國十大名校名單:(1)北京人大附中,(2)湖北華中師大第一附中,(3)北京四中,(4)江蘇啟東中學,(5)杭州二中,(6)北京北大附中,(7)湖北黃崗中學,(8)上海外語大學附屬外語,(9)廣東華南師範大學附中,(10)湖北武漢外語學校。十大中國著名中學主要係大學附屬中學,考試成績好,人才輩出。獅子王加多一句:「十年後本港大學校長可能全部來自呢批中學!」

唔係呀,起碼到目前為止仲未係,但香港大學首開其端,已選咗一位內地學者張翔做新校長,既創先河,其他大學以後有空缺時,可能紛紛仿效。大學校長係唔係一定出身著名中學嘅呢,翻查資料,好似未必一定有關連,現任大學校長而左丁山又認識嘅有陳繁昌,來自慈幼中學,中六讀皇仁;段崇智,牛池灣聖約瑟,中六讀皇仁;唐偉章,基教書院;張仁良,鄧鏡波書院;鄭國漢,男拔萃;錢大康,聖保羅男女,如果唔計中六,六位本地人大學校長之中,只有兩位來自十大名校,另外公開大學校長黃玉山就係來自威靈頓中學。以大學校長出身嘅中學計,名校固然有先天優勢,但來自Band 1以下中學嘅亦有一定份額,所以左丁山大膽推論,香港人俗語贏在起跑線,不必過份迷信,人總要發奮,自己努力向上,不必為自己入唔到名校讀書而即刻投降,史雲斯都可以撼低利物浦嘅啫!又譬如講馬,大家口頭禪係新馬血統優良,祖父母,父母贏過一級大賽,葉森打吡等等,故此呢類馬身價特高。如果條數咁易計,阿聯酋麥通酋長賽馬集團大把錢,咪可以贏盡所有世界大賽?但事實並非如此。成日講起跑線冇乜用嘅啫!

左丁山

0    0    0    0

獅子王母校 係St Paul Boy. 蘋果日報記者有冇屎啲呀!

Dean2013 發表於 18-1-30 21:50
獅子王母校 係St Paul Boy. 蘋果日報記者有冇屎啲呀!

聖保羅男校咪St Paul Boys 囉
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

可能只反映名校生唔鍾意做"有面無錢"的工作。

左丁山竟然亂信學校排名榜, 仲連續用呢D料去寫稿..... 莫非真係江朗才盡? 定係老貓燒鬚?

唔通...... 個排名榜係佢暗中搵人攪既呢? (HKPEP既背後金主乎?)

諗落都有可能, 見佢近年咁落力去為D新校站台.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題