用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問如何幫助和改善有慢世魔王習慣的小朋友? ...
樓主: kwokbobo
go

請問如何幫助和改善有慢世魔王習慣的小朋友?   [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 18-1-24 09:18
問題係感受唔到佢可以有幾快,然後多咗時間玩。
所以唔可以只講道理,要全程盯實佢1、2日,比佢感受吓自己 ...

所以你話禁左“體罰” 係咪攞嚟攪。。。

根本細路就係要 “短線” 既感受。講道理?

攪到個個好似 唐憎與 孫悟空。

其實唐師父都用 “體罰” 啦。

retriever 發表於 18-1-24 07:23

初上小學時,我跟“有智慧人士” 講,只要係佢專心做(過 ...
Retriever,我女就係咁嘅問題,樣樣要人催

ar_mak 發表於 18-1-24 10:00
快慢分成兩部份去訓練:心和手,個心要慢,對手要快。如果只係個心快(即是急),手腳就亂,因快得慢。心可 ...
好奇怪,佢係喺學校肯做、做到和接收到老師指令/要求,心細手快 ,但喺屋企做唔到(未做完嘅功課、溫習、食飯、沖涼、瞓覺,去洗手間準備返學),歎慢版/沒動力,樣樣都要催佢
點解佢會咁呀!!!!!!!!??????

retriever 發表於 18-1-23 08:16
係,呢個自負盈虧係好方法。

不過佢未到果個年紀。

好奇問下,佢係無再整濕定濕左由佢?

藍藍媽 發表於 18-1-24 10:37
好奇問下,佢係無再整濕定濕左由佢?

你問呢句,正係問題根源所在。

男仔整濕,係易D 架, 手勢唔好,心急等等。。。

濕左係會唔舒服,下次小心D 儘量唔濕。

但慈悲心起,叫佢濕左唔舒服就立即換左條底底,成為習慣,問題就係咁開始。。。

答返你問題,我唔多見佢濕,底底既 TURNOVER 亦少好多。

capricornbb 發表於 18-1-24 10:12
好奇怪,佢係喺學校肯做、做到和接收到老師指令/要求,心細手快 ,但喺屋企做唔到(未做完嘅功課、溫習、食 ...

咁好明顯係你哋嘅問題喎。。。

ar_mak 發表於 18-1-24 10:33
因為家長係重複教育。
老師同家長既教法,係環境迫使下,係有D不同,例如老師對住一班人,一定要中POI ...

嘩,一言驚醒,謝謝你呀!Ah Mak 受教了!!!

retriever 發表於 18-1-24 11:05
咁好明顯係你哋嘅問題喎。。。
所以要上來問問可以點改善和溝通溝通,謝謝大家幫忙

retriever 發表於 18-1-24 09:22
你呢招, “食過時,無得食”。

係幾時開始用?!

從4歲左右,因為真的食好少,你唔比佢食,佢中途真係唔會食,到下一餐都只是食快左少少

HaYi 發表於 18-1-24 09:20
如果唔係唔專心中間idle time  太多,

可唔可以將個task set 清楚同簡短些去check speed, 因為佢細個是好 ...

係呀,我覺得佢唔係唔肯做,係唔識處理你比佢的時限

kwokbobo 發表於 18-1-23 22:00

樓主, 你完全係講緊我小朋友...所以我好明白你"忟"既原因由其是講刷牙呢D野....中晒.

kwokbobo 發表於 18-1-22 07:28
我明白,但有時生活上的節奏,最起碼要趕得上正常的速度,只是想諗下有無辨法幫到佢
...

我係火燭鬼做乜野都要快丶快丶快,但偏偏生左个豬油糕的仔。他已中一,都係做野好滋油,食饭要嘆1hr丶擦牙10mins丶沖涼半粒中以上,返学/约左人出门囗永不会急……但每次测考就会做得晒。他從小我乜方法都用齊,氹丶鬧丶打丶傾丶仍然对事事都漫不经心,可能自小对住个漫不经心的工人姐姐形成咁樣。依家中学课外活动多左,返到黎比以前夜左,但依然慢活,搞到好夜瞓,我已经同佢倾话要争取時间休息令精神好d,学习成效也高d,又幫佢计埋做毎樣野如果能依正常時间內完成,合共可多出2hrs瞓/玩,再係咁遲下高form点算?時间更吾夠用吾使瞓?呢d節奏根本喺HK係生存吾到亦吾容许,返工我係老闆第一个炒你……講完佢囗講话明白亦應承,但都係好慢。我都冇晒符,只有等佢自己慢慢感受到時间的重要。

kkhon 發表於 18-1-25 15:57
我係火燭鬼做乜野都要快丶快丶快,但偏偏生左个豬油糕的仔。他已中一,都係做野好滋油,食饭要嘆1hr丶擦牙 ...

x2。

我同老公同仔仔都係急同efficient, 但又係個F1女係超級慢。做卷又唔會做不完,仲會有時間check...但平時生活習慣同你仔一樣。

ivyscyip 發表於 18-1-25 20:18

x2。
我依家當佢大人,用大人玩法:食饭超过半個钟要洗碗,沖涼限15mins就熄煤气爐

回覆 ivyscyip 的帖子

我阿媽都係火燭鬼,但係我淡淡定有錢剩,享受難得嘅慢活。我地會做齊基本要求,如果唔夠時間的話會索性唔做,唔會去勉強自己加快速度,欲速則不達。
食得慢洗碗我唔介意,沖涼熄煤氣爐都 OK 我可以繼續淋凍水。

Btw,食飯係要 30-40 分鐘,否則會壞胃+易肥。

kkhon 發表於 18-1-25 20:31
我依家當佢大人,用大人玩法:食饭超过半個钟要洗碗,沖涼限15mins就熄煤气爐 ...

冲涼有人快有人慢,可能享受那種熱熱舒服的感覺,不過20分鐘都仲算了。其他真係我急佢唔急

1998Ruby1998 發表於 18-1-25 21:28
回覆 ivyscyip 的帖子

我阿媽都係火燭鬼,但係我淡淡定有錢剩,享受難得嘅慢活。我地會做齊基本要求,如果 ...

但我不是要求佢過快,最起碼是正常速度,樣樣都慢真係會慢好多

folloni 發表於 18-1-24 14:53
樓主, 你完全係講緊我小朋友...所以我好明白你"忟"既原因由其是講刷牙呢D野....中晒.
...

好難樣樣都同佢check, 佢開始長大,好多野我要佢自己做,跟住大約check 下,唔想樣樣都貼住咁check
‹ 上一主題|下一主題