用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問如何幫助和改善有慢世魔王習慣的小朋友? ...
go

請問如何幫助和改善有慢世魔王習慣的小朋友?  

我軟硬的方法都試過,佢都係好"之油",哄、鼓勵、獎賞、勸、勁駡、甚麼打都試過,雖然佢有改,但都唔達正常的速度,老師都話佢慢,不想打駡,仲有咩方法幫到佢呢?thx

kwokbobo 發表於 18-1-21 16:04
我軟硬的方法都試過,佢都係好"之油",哄、鼓勵、獎賞、勸、勁駡、甚麼打都試過,雖然佢有改,但都唔達正 ...

欣賞孩子的慢,

慢活也是一種養生之道!

yovin 發表於 18-1-22 07:10
欣賞孩子的慢,

慢活也是一種養生之道!

我明白,但有時生活上的節奏,最起碼要趕得上正常的速度,只是想諗下有無辨法幫到佢

遊戲方法,同佢鬥快或計時練習,當然唔係全部都得,eg 功課

回覆樓主:

做完功課之後可任玩/看電視/去街等,估有一定吸引力佢做快D

kwokbobo 發表於 18-1-21 16:04
我軟硬的方法都試過,佢都係好"之油",哄、鼓勵、獎賞、勸、勁駡、甚麼打都試過,雖然佢有改,但都唔達正 ...

第一,細路要知 “為左物” (目的)

第二,細路要知 “為邊個” (佢自己)

以上當然係父母教,收效亦慢。

但如你認同,走到最後好多情境父母亦唔可能在佢身邊,係要細路自己去MANAGE。 以上兩方面細路係一定要懂的。

承受慢後果,如超過幾點冇功課做,出門前調好鐘,時間到就走,當然之前同佢講清楚

回覆樓主:

咁佢考試能唔能够正常地完成整份卷?咁佢平日上堂,又無好慢被投訴? 每日又有做功課做好耐?拖到半夜三更?

如果無,咁佢日常滋油d,慢活,無問題wor,呢d係佢個人風格。

MrBeast 發表於 18-1-22 08:04
遊戲方法,同佢鬥快或計時練習,當然唔係全部都得,eg 功課

有,有時會計時,但有時越計時,佢會越做得慢,總之每日都是提住佢要做快d,我有時提到好忟

brother4 發表於 18-1-22 08:19
做完功課之後可任玩/看電視/去街等,估有一定吸引力佢做快D

有了,已經同佢講,媽媽想你玩多d,所以你做功課和食飯要快d,咁就有多些時間做自己喜歡的事

Jane1983 發表於 18-1-22 17:10
咁佢考試能唔能够正常地完成整份卷?咁佢平日上堂,又無好慢被投訴? 每日又有做功課做好耐?拖到半夜三更? ...

佢有一次做唔晒份卷(因那次不讀卷),其他都剛好做完,但下學期開始全部不讀卷,所以我怕佢慢慢做會做唔切。老師有投訴佢慢,話佢完全唔著急,佢程度ok,但慢係一個好大問題

咁佢考試能唔能够正常地完成整份卷?咁佢平日上堂,又無好慢被投訴? 每日又有做功課做好耐?拖到半夜三更? ...

功課佢無論多少,都是做得好慢,寫字寫得好慢,唔知點可以練快d

日常自理都係慢手慢腳,總之要佢自己完成的事就好慢,不是做不到,而是好慢,成日要不停「吹」佢。

kwokbobo 發表於 18-1-22 18:13
日常自理都係慢手慢腳,總之要佢自己完成的事就好慢,不是做不到,而是好慢,成日要不停「吹」佢。
...

佢做咩會快?

mytambb 發表於 18-1-22 18:19
佢做咩會快?

問得好,腦內印象無咩會做得快,其他可能叫正常速度,但因每日放學後都是包圍住做功課丶吃飯、冲涼,因做這些都太慢,跟住就要訓教,我就係唔想佢放學的生活只有這些

回覆 kwokbobo 的帖子

咁就有需要訓練佢快d,識個女仔又係好慢,佢數學長期做唔晒份卷,尤其文字題

kwokbobo 發表於 18-1-22 18:00
有,有時會計時,但有時越計時,佢會越做得慢,總之每日都是提住佢要做快d,我有時提到好忟
...
for 功課?

Jane1983 發表於 18-1-22 18:44
回覆 kwokbobo 的帖子

咁就有需要訓練佢快d,識個女仔又係好慢,佢數學長期做唔晒份卷,尤其文字題 :igive ...

咁點訓練?寫多d?我本來係唔喜歡訓練佢抄寫,仲有咩更好的方法可以令佢寫快d呢?

MrBeast 發表於 18-1-22 19:02
for 功課?

功課、食飯都有計時,基本上每事都有預時間比佢自己完成,但唔係次次work, 都仲係不停叫住佢快d