用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一學樂器
樓主: ckfamily
go

小一學樂器   [複製鏈接]

話時話有幾次行隧道天橋見到街頭賣藝,真是好想問下一百蚊堂教唔教

MrBeast 發表於 18-1-17 12:51
唔掂,成日都要tune,其實我是淘個比自己和小朋友一起學,小朋友個都是跟阿sir 買,教都教得開心d  ...

原來有呢類問題,我吾識,未想過tim

kkhon 發表於 18-1-16 17:59
當初就係諗住violin 慳位慳錢,三分中熱度都易處理。一直玩落去原來係無底深潭⋯仲要玩音樂都係走吾甩鋼琴: ...

非常同意violin 係無底深潭

鋼琴貴極有個譜, 而且買一隻可以用一世. 一年tune幾次琴就ok.

violin 完全係無底深潭. 一開始隻1/10 violin $6xx好似好平, 但隔一陣就要換size,  一琴還有一琴貴,  仲有弓呢? 老師有要求, 小朋友自己又有要求, 連我聽聽下都返唔到轉頭... violin 係可以貴到你唔信. 隔幾個月就要換弦換弓毛, 天氣濕又或者去旅行拉少幾日部琴就變晒聲, 又要搵師傅執下佢.

出去比賽, 鋼琴用人地賽會既, 人人都係同一鋼琴, 又唔洗請伴奏, 帶自己個人去就得.
violin比賽, 請伴奏要洗一筆, 各人用自己部琴. 比技術之餘, 其實都係比緊部琴同弓既質素, 琴同弓唔好, 技術幾好都救唔到 .

樂器來講, 緊係學鋼琴最低成本.

Sexyphone.

我覺得係學校學Handchime最好, 唔駛買樂器, 返屋企唔駛點練.

如果一心參加樂團, 就Percussion最好, 學校多數既團都要 Percussion人.
我女話Percussion好玩又唔算好難, 相比下violin 就真係好難.

violin 完全係無底深潭. 一開始隻1/10 violin $6xx好似好平, 但隔一陣就要換size,  一琴還有一琴貴,  仲有弓呢? 老師有要求, 小朋友自己又有要求, 連我聽聽下都返唔到轉頭... violin 係可以貴到你唔信. 隔幾個月就要換弦換弓毛, 天氣濕又或者去旅行拉少幾日部琴就變晒聲, 又要搵師傅執下佢.

出去比賽, 鋼琴用人地賽會既, 人人都係同一鋼琴, 又唔洗請伴奏, 帶自己個人去就得.
violin比賽, 請伴奏要洗一筆, 各人用自己部琴. 比技術之餘, 其實都係比緊部琴同弓既質素, 琴同弓唔好, 技術幾好都救唔到 .

樂器來講, 緊係學鋼琴最低成本.

小提琴仲有樣衰:你根本唔知個琴值唔值十萬八萬。

小提琴又貴又難,不過,真係好好聽。

話時話有幾次行隧道天橋見到街頭賣藝,真是好想問下一百蚊堂教唔教

我估個琴師聽到會好唔開心。

四隻貓 發表於 18-1-17 14:49
非常同意violin 係無底深潭

鋼琴貴極有個譜, 而且買一隻可以用一世. 一年tune幾次琴就ok.
係,去到比赛就知d琴係点,弓一早已換埋,不过用慣左真系返吾到轉頭,琴盒支一千蚊后備弓只係換弓毛迫不得已先用。

kkhon 發表於 18-1-17 17:22
係,去到比赛就知d琴係点,弓一早已換埋,不过用慣左真系返吾到轉頭,琴盒支一千蚊后備弓只係換弓毛迫不得 ...

好奇想知如果後備弓要1千$,咁枝正選弓要幾錢先夠去比賽表演用?

Ocean419 發表於 18-1-17 17:41
好奇想知如果後備弓要1千$,咁枝正選弓要幾錢先夠去比賽表演用?
我吾係拉果個都吾知弓點為之好,正弓一萬老師都話吾夠彈性太軟。要追求係無止境,最慘琴弓冇話值吾值,學生級數夠用就算。

kkhon 發表於 18-1-17 18:08
我吾係拉果個都吾知弓點為之好,正弓一萬老師都話吾夠彈性太軟。要追求係無止境,最慘琴弓冇話值吾值,學生 ...

你小朋友已經用緊4/4 size?好難想像只是技弓已經要成萬$!

路過想請教前輩, 小兒現小一已學了鋼琴三年, 考了二級. 他有 perfect pitch, 不同樂器用耳聽, 高低音域都可以準確講出是什麼音.  由於有鋼琴底子, 有老師建議小兒多學一種樂器加以培養, 例如小/中/大提琴, 或 percussion.  因為小朋友有音準, 學這些樂器會更易上手. 他平時好肯練琴, 自己放學坐定定每日練一個鐘.  不過, 學多樣要時間練, 但只學琴又怕浪費左小朋友的天賦, 大家有何意見?

回覆 mamagu 的帖子

如果你仔係perfect Pitch,你應該問問佢自己喜歡聽什麼樂器聲才對。好多人也說學小提琴好,因會拉得音凖好好。
但我認識一小朋友,就話自己隻耳仔接受唔到弦樂聲音,屋企個鋼琴走音一日都忍唔到,最後揀咗長笛。

Ocean419 發表於 18-1-17 18:31
你小朋友已經用緊4/4 size?好難想像只是技弓已經要成萬$!
Yes4/4,已经係我極限,再要換将来自己買。

山海兒女 發表於 18-1-17 18:54
回覆 mamagu 的帖子

如果你仔係perfect Pitch,你應該問問佢自己喜歡聽什麼樂器聲才對。好多人也說學小提 ...
長笛咁高音反而接受到

回覆 山海兒女 的帖子

有perfect pitch拉琴係聽音準叻d,不過唔一定代表佢會對自己d音準有要求呢

回覆 kkhon 的帖子

可能佢就係鍾意夠高音佢媽咪本來想佢揀double bass,諗住升中有優勢,佢唔肯。
不過,吹長笛佢D音準又真係好好。

回覆 stinkyrabbit111 的帖子

咁我就唔清楚啦,我屋企兩件都唔係。

山海兒女 發表於 18-1-17 19:14
回覆 kkhon 的帖子

可能佢就係鍾意夠高音佢媽咪本來想佢揀double bass,諗住升中有優勢,佢唔肯。 ...
如果男仔玩double bass型呀!

回覆 四隻貓 的帖子

Agree..仲要如果加埋有個好似我囡咁曝力(應該前世做地盤)有時拉斷弦,弓毛斷又斷,琴又試過批甩小塊木,指板又按凹⋯⋯我的肉痛程度

四隻貓    發表於 18-1-18 09:33
kkhon    發表於 18-1-17 19:31
kkhon    發表於 18-1-17 19:30
‹ 上一主題|下一主題