用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一學樂器
go

小一學樂器  

想幫小朋友搵樣樂器學,小提琴和鋼琴,邊樣好d , 佢兩樣都話鍾意

ckfamily 發表於 18-1-10 12:55
想幫小朋友搵樣樂器學,小提琴和鋼琴,邊樣好d , 佢兩樣都話鍾意
如果你無為升中鋪排就鋼琴好, 起碼初學都彈到歌仔, 無劏雞咁聲好惡頂。不過, 有D強迫學樂器既小學唔計鋼琴, 鋼琴對升中亦完全無幫助。我唔知道小提琴係睇乜譜, 但鋼琴學睇譜, 對音樂堂既樂理有幫助。
利申:我自己阿女係學鋼琴的。

ckfamily 發表於 18-1-10 12:55

學校無要求既話,最理想係鋼琴。

回覆樓主:

如果學校要一體藝,而鋼琴唔計的話,就揀小提琴。

比佢兩樣學吓試吓,樂器都睇吓夾唔夾。我女有d男仔同學係好鍾意violin,由K2/3學起,一路都有練有考,自己好享受。我女對鋼琴有熱情,但小提琴就認真麻麻。

回覆樓主:

佢有冇接觸過鋼琴同小提琴,包括睇獨奏 (YouTube 或現場) 及試玩? 冇的話建議比佢接觸才選擇,唔同的小朋友喜好不一樣。

利申: 我小朋友四歲起學小提琴,非常喜歡。

RunningPig 發表於 18-1-10 21:50
佢有冇接觸過鋼琴同小提琴,包括睇獨奏 (YouTube 或現場) 及試玩? 冇的話建議比佢接觸才選擇,唔同的小朋友 ...

學小提琴會唔會側住條頸,會好倦,同埋會唔會㩒到手指好痛?

ckfamily 發表於 18-1-11 09:46
學小提琴會唔會側住條頸,會好倦,同埋會唔會㩒到手指好痛?

小提琴好講求姿勢,學啱姿勢唔會側頸或手指痛。

回覆 ckfamily 的帖子

大女小一開始學小提琴,頭半年不論小朋友定家長,都要頂到音唔準勁湯雞聲音,過咗半年攞準咗手指位,音準會好好多。我個女無頸痛,亦唔係大家諗個頭會側埋一邊,因為開始唔會練好耐。至於手指痛,係要上到六七級,啲歌要plug弦先會痛同起枕。睇譜只係睇高音譜號,到考五級樂理時係會無學鋼琴咁全面。

而我細女,開頭係學鋼琴先,但因為學校話樂器唔計鋼琴,而佢又比較鍾意鋼琴多啲,所以佢而家係鋼琴長笛一齊學。好處係鋼琴可以幫到訓練節奏感﹑睇譜同手指靈活,對佢學長笛係好有幫助,唔好處係兩邊都要花時間練。

上到小學大家要每天用多少時間練習?

leafun 發表於 18-1-11 10:06

大女小一開始學小提琴,頭半年不論小朋友定家長,都要頂到音唔準勁湯雞聲音,過咗半 ...

我唔想學琴,係因為學琴每日都要花時間練,而家仲要買個琴响屋企,如果唔鍾意就麻煩

ckfamily 發表於 18-1-11 13:57
我唔想學琴,係因為學琴每日都要花時間練,而家仲要買個琴响屋企,如果唔鍾意就麻煩
...

小提琴另一個好處是有機會入樂團。樂團要學合作同聽指揮,是很好的訓練。

回覆 RunningPig 的帖子

其實鋼琴都會同好多人有合作機會,我細個係學鋼琴,上到高小,老師會搵我幫唱solo的同學做伴奏﹑幫合唱團做伴奏同埋早會做司琴。

而今時今日,我既琴技就用咗響幫我個女考試時做伴奏。

leafun 發表於 18-1-12 09:48
回覆 RunningPig 的帖子

其實鋼琴都會同好多人有合作機會,我細個係學鋼琴,上到高小,老師會搵我幫唱solo ...

請問考小提琴係唔係要搵「鋼琴師」伴奏先可以考試?
Thanks

下巴夾琴開始時唔慣,ung住,也會痛,有d老師會suggest 包毛巾或海綿,習慣了會好d⋯⋯手機頭因為按弦關係也會痛,不過練多d生了"怎"之後會好了,我自己就貪得意玩呀囡個琴,第二日水pok也起了⋯⋯

學所有樂器也需要每天綀習的

回覆 hedy32 的帖子

如曲目需要伴奏,是要請"伴奏"的⋯⋯

回覆 hedy32 的帖子

我大女之前考二級同四級,三首歌全都要有鋼琴伴奏。

stinkyrabbit111 發表於 18-1-12 13:44

下巴夾琴開始時唔慣,ung住,也會痛,有d老師會suggest 包毛巾或海綿,習慣了會好d ...

好多人覺得夾琴唔舒服,通常因為姿勢唔正確或肩托不合適。譬如應用左面珠而唔係下巴夾,如果條頸長要較高的肩托。

回覆樓主:

如果小朋友對音樂興趣不太, 如學校成績好, 是否都一樣入到B1A津中?

assado 發表於 18-1-13 05:38
如果小朋友對音樂興趣不太, 如學校成績好, 是否都一樣入到B1A津中?

主要都係睇成績架啦。