用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一學樂器
樓主: ckfamily
go

小一學樂器   [複製鏈接]

小提琴,less $ n space

assado 發表於 18-1-13 05:38
如果小朋友對音樂興趣不太, 如學校成績好, 是否都一樣入到B1A津中?
升中以成績行先,成績唔好基本上其他嘢作用都不大。不過就算不玩音樂,都可以玩下其他,例如運動,現今中學收生都希望學生能均衡發展,不希望學生只是書蟲。

MrBeast 發表於 18-1-14 12:11
小提琴,less $ n space

乜唔係小提琴貴過鋼琴咩?~~~

mcl203 發表於 18-1-15 19:57
Piano 入門的起碼2-3萬 (非數碼), Violin 入門的才幾千.

HaYi 發表於 18-1-15 20:18
Piano 入門的起碼2-3萬 (非數碼), Violin 入門的才幾千.
我淘過一個,幾舊咋,就算跟老師買都是千鬆d,一兩年就要換大一碼,無謂花太多

仲有我覺得搬運琴都是煩,買好d應該要5-6萬,花左咁多$,若果小朋友唔肯練就必定冇好結果

MrBeast 發表於 18-1-15 21:03
仲有我覺得搬運琴都是煩,買好d應該要5-6萬,花左咁多$,若果小朋友唔肯練就必定冇好結果 ...

哦,你指器材$ ~~~

MrBeast 發表於 18-1-15 21:03
仲有我覺得搬運琴都是煩,買好d應該要5-6萬,花左咁多$,若果小朋友唔肯練就必定冇好結果 ...

所以我當年買鋼,首要問邊個款琴最昜賣~~~

mcl203 發表於 18-1-15 21:04
哦,你指器材$ ~~~
yes.

長远学小提琴花费一定比鋼琴多,手一路長一路換不同size到高级用的琴分分钟贵过鋼琴,加上毎次考级/比赛要请伴奏夾琴。其实鋼琴係开頭買部2-3萬,到高级可能換部8-10萬都夠用,但完全吾需要请伴奏呢度悭吾少。

kkhon 發表於 18-1-16 17:00
長远学小提琴花费一定比鋼琴多,手一路長一路換不同size到高级用的琴分分钟贵过鋼琴,加上毎次考级/比赛要 ...
鋼琴使唔使計埋樓價 ? ~~~

mcl203 發表於 18-1-16 17:03
鋼琴使唔使計埋樓價 ? ~~~
咁鋼琴佔用的呎價又真係好貴

kkhon 發表於 18-1-16 17:00
長远学小提琴花费一定比鋼琴多,手一路長一路換不同size到高级用的琴分分钟贵过鋼琴,加上毎次考级/比赛要 ...
真是要看崖幾耐,玩兩三年唔玩就小提琴易處理d,琴搵隻中價二手的應該都唔洗饋好多

MrBeast 發表於 18-1-16 17:41
真是要看崖幾耐,玩兩三年唔玩就小提琴易處理d,琴搵隻中價二手的應該都唔洗饋好多 ...
當初就係諗住violin 慳位慳錢,三分中熱度都易處理。一直玩落去原來係無底深潭⋯仲要玩音樂都係走吾甩鋼琴

kkhon 發表於 18-1-16 17:59
當初就係諗住violin 慳位慳錢,三分中熱度都易處理。一直玩落去原來係無底深潭⋯仲要玩音樂都係走吾甩鋼琴: ...
我個就是三分中熱度,三崔四請先肯練個十分鐘,我都放棄左,好在唔係好傷,e加轉去球類活動instead,一塊拍幾百一千,有限$

MrBeast 發表於 18-1-15 20:50
我淘過一個,幾舊咋,就算跟老師買都是千鬆d,一兩年就要換大一碼,無謂花太多 ...
哩樣真, 我大仔hea 學都換過幾個琴, 我上次細的打算都學as second, 都想試下淘, 不過佢入唔到就未開始, 未淘, 你個得唔得?  

我大女學小提琴都換咗三個琴,全部都係佢阿sir幫佢問佢啲舊學生買二/三/四手,幾百蚊搞掂。不過嚟緊再換full size時,會同佢買新琴。

題外話,小提琴已經唔係好貴。我細女學長笛,入門買新笛要四千幾,玩咗三年,要轉open hole,盛惠九千幾蚊。老師話新笛應該可以玩到六七級,之後繼續學要轉全銀笛,過萬。

係呵, 聽朋友說, P1學校指定學吹的一款,入門價過萬, 小朋友完全未識, 都唔知學唔學到/ 想唔想學就要先打八十, 好厲害..

HaYi 發表於 18-1-17 10:17
哩樣真, 我大仔hea 學都換過幾個琴, 我上次細的打算都學as second, 都想試下淘, 不過佢入唔到就未開始, 未 ...
唔掂,成日都要tune,其實我是淘個比自己和小朋友一起學,小朋友個都是跟阿sir 買,教都教得開心d
‹ 上一主題|下一主題