用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙vsQCvsSJC
樓主: tkhhung
go

喇沙vsQCvsSJC   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-1-9 10:02
所以讀書其實語文能力先至重要。
語文係學習知識的媒介,相當於電腦程式的語言,IQ就好似CPU的速度同RAM的容量,電腦勁咗唔係問題,只係會唔會有機會用盡。
惠氏的IQ測試有包括測試語音及字母的記憶能力,其實同學習語言的能力好有關係。
咁當然要電腦運作得好一定要配合好多條件,只係用嚟打機都唔會係好事。

回覆 王家爸爸 的帖子

我細個果陣,親戚諗過我係咪過度活躍+資優,因為我求知慾好強,鍾意嘅野可以好深入研究,表達能力比同齡好、老積,但係同唔到同齡埋堆,好多時候考天才波成績都會好過有讀書果 d。諗野天馬行空可以日日寫故事,少少野都好敏感,d 襪線頭、衫牌(d 衫畀我剪爛曬)、電影院聲響都會搞到我好唔舒服會發脾氣。過度活躍就所有認識我嘅大人都懷疑過。
我親戚個女係英國 Year 1 讀書包尾畀老師叫佢驗 IQ,點知出黎係 140

chun媽 發表於 18-1-9 10:47
講起資優生,當年大仔有個同學仔被評為資優生,該家長話小學沒有支援,呈分試又平平,最後叩門到b1中中學 ...
有啲野唔可以假手於人,所以我贊成自己小朋友,自己發掘佢既強弱項,然後針對問題解決。
小學好少有資優支援,而資優處理得唔好,呈分試可能考得差,去咗差既學校,問題更大。所以最重要係唔好諗咁多,考好呈分試先算。

王家爸爸 發表於 18-1-9 10:49
其實唔係資優唔資優既問題,資優同IQ無嘜關係,有啲 down syndrome 患者係畫畫、藝術方面比正常人強(得閒 ...

家中很大情绪出现 但在学校品学兼优 每年拿品学奖

BBKDWLAM 發表於 18-1-9 10:51
語文係學習知識的媒介,相當於電腦程式的語言,IQ就好似CPU的速度同RAM的容量,電腦勁咗唔係問題,只係會唔 ...
問題係世界唔係想像中咁理想同完美既。大多數情況係CPU的速度快(IQ高),但係RAM既容量唔足夠(其他方面弱)。或者係RAM既容量多(其他方面強),但係CPU的速度慢(IQ低)。反而個CPU的速度同RAM容量都正常既會行得快啲。

tkhhung 發表於 18-1-9 11:01
見過類似情況,所以我建議你學識點樣處理小朋友既情緒問題,因為越大越偏向兩極,而呢啲野只有家長自己處理先係最好,好難假手於人。

王家爸爸 發表於 18-1-9 11:06
見過類似情況,所以我建議你學識點樣處理小朋友既情緒問題,因為越大越偏向兩極,而呢啲野只有家長自己處理 ...

知道 他看人發脾氣 我在家時很少發生 因為他怕我

tkhhung 發表於 18-1-9 11:01
你估佢地唔識揾人蝦?

王家爸爸 發表於 18-1-9 10:49
其實唔係資優唔資優既問題,資優同IQ無嘜關係,有啲 down syndrome 患者係畫畫、藝術方面比正常人強(得閒 ...

我身邊有一個!從來唔使温書都名列前茅,只要想學既野(包括樂器)一學就通!但就係EQ 方面出事,有大學(top u)唔讀(仲要退學後再考返入大學又再退學!!!!!)又走歪路,父母都投曬降!

Lindytiger 發表於 18-1-9 11:19
我身邊有一個!從來唔使温書都名列前茅,只要想學既野(包括樂器)一學就通!但就係EQ 方面出事,有大學( ...
睇番身邊發到達既都係唔叻過自己,但是AQ高既。而比較成功既都係EQ高過自己既。IQ比我高既(當年有個教心理學既同學玩玩下咁幫我哋測試),反而退唔到休,而且做得麻麻。

Lindytiger    發表於 18-1-9 11:45

Lindytiger 發表於 18-1-9 11:19
我身邊有一個!從來唔使温書都名列前茅,只要想學既野(包括樂器)一學就通!但就係EQ 方面出事,有大學( ...

这个是我最担心 教不好 相信可以做龙头大佬 转数太快 打完人當无事可以笑住看

jumphigh 發表於 18-1-9 11:13
我認為資優同IQ高,就等於樣靚身材正,都是天生的優勢,但有冇好好運用,就靠后天嘞,運用得宜,自然比普 ...
樣靚身材正有幾多個?反而樣靚身材差,樣差身材正既大有人在。

b3410    發表於 18-1-9 12:31

現實生活中,EQ 高比IQ 高易上到高位,IQ高無EQ 對社會破壞力最大

王家爸爸 發表於 18-1-9 11:24
睇番身邊發到達既都係唔叻過自己,但是AQ高既。而比較成功既都係EQ高過自己既。IQ比我高既(當年有個教心理 ...
現實生活中,EQ 高比IQ 高易上到高位,IQ高無EQ 對社會破壞力最大
我希望我d 細佬可以高EQ , 平常IQ 就得

王家爸爸    發表於 18-1-9 11:57
Lindytiger    發表於 18-1-9 11:52

回覆 tkhhung 的帖子

所以家長更加要係EQ, AQ 方面多加輔助, 唔好一味追求學術. 揀一間合適小孩成長既更重要. 眼見EK 好多家長只追捧神校, 但又真係未必啱自己仔女, 有時仲要話身邊朋友唔幫小朋友揀band 1a 而選擇band 1b/c 覺得好可惜等等.........真係無言!

Yanamami 發表於 18-1-9 10:06
你会發現,其实呢类学生係有唔少……
雖然有唔少,不過資質好都係一個大好條件。如果小朋友又可以做到自動波,而且喜愛學習,同朋輩相處良好,就係top 學生的人板啦!

tkhhung 發表於 18-1-7 18:28

住港島,仔仔小四,西區校網,剛入資優教育學苑,成績上上,IQ1 ...

中西樂器齋有玩無乜優勢,要有級 有獎 先有用。有啲學校無八級連俾你 audition 嘅機會都無。

王家爸爸 發表於 18-1-9 11:24
睇番身邊發到達既都係唔叻過自己,但是AQ高既。而比較成功既都係EQ高過自己既。IQ比我高既(當年有個教心理 ...

退唔退休係個人選擇嚟, 唔一定係經濟理由。

同意, “和”到人嘅係相識嘅朋友之中,發展睇落係最好同埋最襟撈嘅。

叻仔太叻太自我中心,有時反而變成負累。
‹ 上一主題|下一主題