用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙vsQCvsSJC
go

喇沙vsQCvsSJC   [複製鏈接]

住港島,仔仔小四,西區校網,剛入資優教育學苑,成績上上,IQ120以上,中西樂器有玩,喇沙中樂器要人材,用特異功能入,是否機會大過QC?或QC都肯收?
當然還有二年時間準備

11    0    0    0

覺得資優教育學苑唔關鍵。
成績係睇到時呈分名次,係咪級三內好關鍵。
IQ幾多無人理,況且120好平常。
特異功能好講時勢,一年唔同一年,喇沙可以呢兩年就收夠中樂人材。
不過樓主仔仔咁全面,咁叻,到時考哂兩間都無妨。

王家爸爸    發表於 18-1-7 23:43

tkhhung 發表於 18-1-7 18:28

住港島,仔仔小四,西區校網,剛入資優教育學苑,成績上上,IQ1 ...

中樂團都有唔少樂器,未必中你仔學個種,比心機考好校內試好過啦

住港島,仔仔小四,西區校網,剛入資優教育學苑,成績上上,IQ1 ...

今時今日IQ...120➕可能是平均數,所以測試報告應該不用提,可能更反效果。

睇住個呈1+呈2再決定還未遲。

中樂可能要睇運氣,D打往往最缺,因為練習比較厭惡,在家練習唔知點,又唔知近年收夠未

西区就無謂舟車勞頓去LS。我諗如果有足球、劍擊、游水、田径之类学界区際獎牌会好过樂器,佢小学部都有唔少~

成績唔夠好,IQ 140 都唔收,更何況 120 IQ 頗為普通。QC 唔係個個 in,起碼要級 3。SJC 同 LS 有自己小學,位比較少。特異功能唔穩陣,touch wood 說不定 LS 呢兩年收夠中樂團。我之前間中學就係咁,我中一鬧樂團荒,基本上有學樂器彈得唔錯就收。之後兩年都樂團少左新血。

畀心機考好呈分試,仔仔咁叻,問題不大。加油!

小兒在LSC就讀,在中樂團,他說有d樂器確是長年缺人。你仔玩什麼樂器?

BBKDWLAM 發表於 18-1-7 19:15
覺得資優教育學苑唔關鍵。
成績係睇到時呈分名次,係咪級三內好關鍵。
IQ幾多無人理,況且120好平常。
非常同意。
住港島:如果係女仔有啲優勢;
今年小四:係劣勢(升中人數多咗);

西區校網:如果係女仔有啲優勢;
剛入資優教育學苑:無優勢;
成績上上:有啲啲優勢;
IQ120以上:未必有優勢,視乎以上幾多;
中西樂器有玩:無優勢,只係玩係唔足夠既。

1998Ruby1998 發表於 18-1-7 21:02
成績唔夠好,IQ 140 都唔收,更何況 120 IQ 頗為普通。QC 唔係個個 in,起碼要級 3。SJC 同 LS 有自己小學 ...
佢話IQ120以上,無話上幾多,可能150呢?

1998Ruby1998    發表於 18-1-7 23:51

王家爸爸 發表於 18-1-7 23:50
佢話IQ120以上,無話上幾多,可能150呢?

乜資優教育學苑唔係需要申請人IQ達到130或以上(定性為資優)先至會收咩?

回覆 Soundervolt 的帖子

好似依家唔一定係 130 以上先有得做會員。網頁寫學校提名、尖子計劃、自身提名都 OK。學校提名機會大 d,績優生多數可以被推薦去,或者係個家長有另外驗下 IQ。

1998Ruby1998 發表於 18-1-8 03:34
回覆 Soundervolt 的帖子

好似依家唔一定係 130 以上先有得做會員。網頁寫學校提名、尖子計劃、自身提名都 ...

我姨生女二線小學考級一(平凡型,只靠勤力),都比佢間小學推薦去。

王家爸爸 發表於 18-1-7 23:46
非常同意。
住港島:如果係女仔有啲優勢;
今年小四:係劣勢(升中人數多咗);
有你答覆:多咗優勢!

Soundervolt 發表於 18-1-8 00:41

乜資優教育學苑唔係需要申請人IQ達到130或以上(定性為 ...
其實一般只花一個多小時既IQ測試,唔會太準確,而且可以通過訓練攞高分啲,所以意義唔大。

2jkidsfather    發表於 18-1-8 11:38

2jkidsfather 發表於 18-1-8 08:36
有你答覆:多咗優勢!
可能認真咗啲啲,不過只係理性咁幫佢分析,唔好俾主觀願望影響咗決定。

2jkidsfather    發表於 18-1-8 11:38

王家爸爸 發表於 18-1-8 10:42
其實一般只花一個多小時既IQ測試,唔會太準確,而且可以通過訓練攞高分啲,所以意義唔大。 ...
以前可能係有參考價值,呢幾年有d為收而收,只要級頭幾學校已經可以推薦,老實說,小學課程取高分大部分是不需要資優的。反而好多資優未必整體成績好。

artroboy 發表於 18-1-8 10:47
以前可能係有參考價值,呢幾年有d為收而收,只要級頭幾學校已經可以推薦,老實說,小學課程取高分大部分是 ...
講真我覺得資優教育學苑好多野只係為攞經費,所以我唔會接受學校推薦,反而佢啲比賽(例如IJSO)值得參加。要讀就讀大學辦既資優課程。

乜資優教育學苑唔係需要申請人IQ達到130或以上(定性為 ...
績优者為多……

王家爸爸 發表於 18-1-8 10:58
講真我覺得資優教育學苑好多野只係為攞經費,所以我唔會接受學校推薦,反而佢啲比賽(例如IJSO)值得參加。 ...

同意,資優教育學苑初期收會員十分嚴緊,朋友囝仔IQ12X都唔收.....不過我相信佢地開始冇乜吸引力所以將要求下調或更改為咗避免經費被縮減。

今年SJC有邊幾間海外大學資優課程俾學生申請?

冇話需要. 學校都係睇成績為先來退荐, 級頭幾名, 只要提交兩年成績表.
‹ 上一主題|下一主題