用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙vsQCvsSJC
樓主: tkhhung
go

喇沙vsQCvsSJC   [複製鏈接]

BBKDWLAM 發表於 18-1-9 09:34
咁其實IQ唔高,寫唔掂畢業論文的人亦一樣大有人在。那似乎是語文能力的問題,唔係IQ問題。 ...
所以讀書其實語文能力先至重要。

tkhhung 發表於 18-1-9 09:35
中文比較弱 一般80多 英文作文上次老師給full mark 今次英文卷一考試拿100分
...
如果作文,中文又好,英文又好,個老師可以俾full mark,我只可以話佩服個老師既教學能力。

tkhhung 發表於 18-1-9 08:56
謝謝大家意見 仔仔接近130 在小一下學期測 平日中英文黙書5分鐘內溫完 基本上測驗考試不多溫習 這兩年為數 ...
你会發現,其实呢类学生係有唔少……

artroboy 發表於 18-1-9 09:49
我反而想了解下,香港坊間咁多掛名Check 資優、IQ ,機構,其實有冇邊間可信及有權威性? ...
講真因為誤差大,所以基本上無一間係信得過既。John Carlyle Raven 測試係睇圖形(以前好常用),Wechsler 測試應該係最普遍既。

Yanamami 發表於 18-1-9 10:06
你会發現,其实呢类学生係有唔少……

而且通常讀上去都係有啲啲問題。

王家爸爸 發表於 18-1-9 10:15
而且通常讀上去都係有啲啲問題。
又唔-定有问題嘅~~但学霸真係多……中学都話+幾科要handle, 小学四科……easy peasy.

Yanamami 發表於 18-1-9 10:18
又唔-定有问題嘅~~但学霸真係多……中学都話+幾科要handle, 小学四科……easy peasy. ...
因為唔少有 Eidetic Memory 既人,唔係真係理解咗。

Yanamami 發表於 18-1-9 10:18
又唔-定有问題嘅~~但学霸真係多……中学都話+幾科要handle, 小学四科……easy peasy. ...
學霸其實有兩種,記性好加小心所以分數高,理解所學所以分數唔低(有時唔小心)。我反而覺得,如果想長遠好,應該訓練小朋友追求理解,而唔係分數。

王家爸爸 發表於 18-1-9 10:19
因為唔少有 Eidetic Memory 既人,唔係真係理解咗。
禁通常又唔会齋有好記性,都醒目話头醒尾既~理解方面如早早知问题去調整,中学六年有时间fix up. 我估问題或多係态度上,如对自己有要求有目標有紀律,会好好多,最怕係持住有小聰明食老本先会出事。

王家爸爸 發表於 18-1-9 10:13
講真因為誤差大,所以基本上無一間係信得過既。John Carlyle Raven 測試係睇圖形(以前好常用),Wechsler  ...
所以我好怕d家長小朋友細細個去到處check , check 完就便咗口頭蟬(身邊有唔少),之後就set 高哂個target , 對小朋友整體發展反而不利。

artroboy 發表於 18-1-9 10:26
所以我好怕d家長小朋友細細個去到處check , check 完就便咗口頭蟬(身邊有唔少),之後就set 高哂個target  ...
我覺得一係唔好 check,如果要 check 就認真啲,揾心理醫生做個詳情啲既,順便揾出小朋友既問題,諗辦法改善。

王家爸爸 發表於 18-1-9 10:23
學霸其實有兩種,記性好加小心所以分數高,理解所學所以分數唔低(有時唔小心)。我反而覺得,如果想長遠好 ...
好同意,這是教育的精結所在,但怎樣能讓小孩子明白追求知識的重要呢?尤其是男孩子。誘惑實在太多,又比女孩遲熟。

1998Ruby1998 發表於 18-1-8 03:34
回覆 Soundervolt 的帖子

好似依家唔一定係 130 以上先有得做會員。網頁寫學校提名、尖子計劃、自身提名都 ...

我細仔當年小五時,獲學校推薦去上什麼的英文作文班, 在中大上,舟車勞頓,學費又費,當然唔去啦!他不是資優生

artroboy 發表於 18-1-9 10:26
所以我好怕d家長小朋友細細個去到處check , check 完就便咗口頭蟬(身邊有唔少),之後就set 高哂個target  ...
我都見唔少家長帶小朋友去 check,不過通常都係懷疑小朋友自閉,或者學習障礙,意外發現係超高IQ。

chun媽 發表於 18-1-9 10:35
我細仔當年小五時,獲學校推薦去上什麼的英文作文班, 在中大上,舟車勞頓,學費又費,當然唔去啦!他不是 ...
以現代觀點睇,任何小朋友都有資優既方面,只係家長無去發掘。

王家爸爸 發表於 18-1-9 10:31
我覺得一係唔好 check,如果要 check 就認真啲,揾心理醫生做個詳情啲既,順便揾出小朋友既問題,諗辦法改 ...

香港有資優協會有講座(情緒),嚴重當然要看醫生

王家爸爸    發表於 18-1-9 10:41

jumphigh 發表於 18-1-9 10:40
係,我都見过。其實資優真係冇乜大不了,孩子喜歡学嘢家長帮手揾下邊度有嘢報有嘢学比佢自己攪掂就得,唔 ...

當周街係資優生,資優生還仍是資優生?

王家爸爸 發表於 18-1-9 10:38
以現代觀點睇,任何小朋友都有資優既方面,只係家長無去發掘。

講起資優生,當年大仔有個同學仔被評為資優生,該家長話小學沒有支援,呈分試又平平,最後叩門到b1中中學去。

jumphigh 發表於 18-1-9 10:40
係,我都見过。其實資優真係冇乜大不了,孩子喜歡学嘢家長帮手揾下邊度有嘢報有嘢学比佢自己攪掂就得,唔 ...
其實唔係資優唔資優既問題,資優同IQ無嘜關係,有啲 down syndrome 患者係畫畫、藝術方面比正常人強(得閒去灣仔福群會樓下既陶瓷店睇下就知道)。反而係伴隨住高IQ既情緒、自閉、學障先至係問題,處理得好,社會多個天才;處理得唔好,問題可以好大。

artroboy    發表於 18-1-9 10:54
‹ 上一主題|下一主題