用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小狀元面試班
go

小狀元面試班 [複製鏈接]

衷心一問, 小狀元面試班好嗎? 有無用家可分享意見? 幾年前一單新聞, 唔知係咪真的?
   2    0    0    0

我小朋友今年曾經讀了兩個月。
事實上果兩位導師係唔想小朋友中途去洗手間。因為我小朋友試過上完堂出來好急要去洗手間,我有問佢點解唔上堂時問老師,佢話導師唔俾,叫佢忍。

Saiden 發表於 18-1-6 21:31
衷心一問, 小狀元面試班好嗎? 有無用家可分享意見? 幾年前一單新聞, 唔知係咪真的?
...

我16/17 上小狀X, 有offer, 大部份學校我們都去到2nd in, 有offer 都好幾間, 我吾覺上堂有問題, 亦冇理傳聞。不過, 家長吾好全依賴面試班, 小朋友學術, 家庭要自己理, 包括語文能力, 品德。

assado 發表於 18-1-10 07:47
我16/17 上小狀X, 有offer, 大部份學校我們都去到2nd in, 有offer 都好幾間, 我吾覺上堂有問題, 亦冇理傳 ...

老師好有heart, 教嘅嘢好貼地。

回覆樓主

我上過小狀元,都有親戚上過其他同類型面試班,個人經驗,我覺得唔單係小狀元,呢類面試班實際作用唔大,自我介紹,準備一般題目,包括解難,假設,時事評論,學習態度,其實一般家長或私補開既老師都handle到,同面試班既內容都唔見得太大分別。本身能力好既,上唔上面試班都會入到心儀學校。反而有信心,態度,禮貌大體同邏輯思考,領導才能係靠平時,面試班短時間好難提升。

面試班最有價值可能就係對考一線學校既學生可以提供到一啲往年題目做練習,佢哋自我感覺良好啲,冇咁驚,會表現冷靜啲

回覆樓主

有上,不過效果不多,个二位老師知道我是上暑期班,對阿仔的注意十分小,浪费$,不如買多二本書仲好

去到面試后期上過一對一,覺得幾有用。

Rubycocoruby 發表於 18-2-11 11:59
有上,不過效果不多,个二位老師知道我是上暑期班,對阿仔的注意十分小,浪费$,不如買多二本書仲好
...

我都在考慮中,就係驚佢哋有暑期班,短短地,當係預備下。但又怕小朋友抗拒,掙扎中。

msmiu 發表於 18-3-16 23:35
我都在考慮中,就係驚佢哋有暑期班,短短地,當係預備下。但又怕小朋友抗拒,掙扎中。
...

請問市面上有冇面試預備班的暑期課程呢?
‹ 上一主題|下一主題