用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 室內公眾泳池暖水溫度如何?適合幼兒學游水嗎? ...
go

室內公眾泳池暖水溫度如何?適合幼兒學游水嗎?

阿仔4歲,從7月到12月在喇沙學游水,有幾堂冷到發紫,所以1月開始想轉室內泳池學。
坊間有些泳班在公眾室內泳池學,有冇人知水溫會唔會不夠暖?謝謝!

Babyworldonline 發表於 18-1-2 19:25
阿仔4歲,從7月到12月在喇沙學游水,有幾堂冷到發紫,所以1月開始想轉室內泳池學。
坊間有些泳班在公眾室內 ...

Not recommend ,仲凍d

回覆樓主

我仔在維園學,水溫28度,因為環境密封,佢上水冇話好凍

ms_ming 發表於 18-1-3 14:24
我學生係青衣西南泳池/荔枝角泳池/官塘/維園,水温约28度,有游都 ok呀!
...

謝謝!

聽說官塘泳池啲水較熱(老師講咋,我無印證過)

但無論啲水點熱,上水通常會凍到震,尤其等更衣室時就更凍

ak1020 發表於 18-1-3 16:50

但無論啲水點熱,上水通常會凍到震,尤其等更衣室時就更凍 ...

聽過人講「上水三寶」:上水䄛、暖水袋、保溫瓶薑茶

ak1020 發表於 18-1-3 16:50

但無論啲水點熱,上水通常會凍到震,尤其等更衣室時就更凍 ...
呢個正衰池,d窗設計係令到冷風由上向下吹向池面,我試過落水試下,特登帶埋魚缸試温度貼紙,28度 ? 講呀?無囉,睇咩位囉。真係見好多細路凍到嘴唇發紫,投訴水温低就有時會暖d。官塘個標準池只可以用陰寒黎形容。城門谷、東涌、中山.....都好過佢,只有更衣室係好的,周圍有暖爐,絕對唔會凍親。
我仔情願游露天暖水,都唔肯游呢個池。

你觀塘區游藍田好過,反正1月唔記得幾號觀塘池就維修。
藍田、小西灣....呢類池,係多層大廈度,樓底矮,成個池面都暖好多。窗唔會直吹池面,好好多,只係細。更衣室亦都好暖。

維園,可能係唯一連觀眾蓆都有暖氣,但係似乎比賽先會開。佢好似得一面窗入到風,但訓練池凍唔凍,真係未試過。