用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考K1小朋友Bad result, 但升小Good Result?
go

考K1小朋友Bad result, 但升小Good Result?

好灰, 我小朋友考K1 result差, (MS reject,SC, KV,  KM, 又一村, 宣道,  全部waiting), 想問大家,有冇小朋友當年考幼稚園結果不理想, 但考直資私小有唔錯成績?  係咪兩歲人仔考K1, 已看出資質?

回覆樓主:

大把啦,調轉都有。

其實每個小朋友發展有快慢,3年後的野冇人知。呢3年,父母有冇伴讀,如何和小朋友相處,都對小朋友考小學好大影響。

仲有,幼稚園,講真的,會睇睇家庭背景,如父母在哪裡畢業,兄姐讀邊間小學都要填,你就知道為何有些小朋友什麼都唔做都有offer, 有些表現好卻reject。 反而考小學的,真係好少聽到呢d case。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔係倒轉

細個尚肯合作,有問有答,大d都肯俾反應,但雙眼唔望人,所以K1時得t一間唔收 (SC/KV/KM am offer),但到小一就...得一間唔駛望眼嘅收!
恐龍家

大把,調轉亦多。考K時,大細B的因素好明顯,學校亦多揀可以坐得定,肯跟指令做的小朋友,所以大d和定d的小朋友優勢很大。但考核2歲和5歲的要求好唔同,你好好教,一定BB大翻身。

回覆樓主

大把,調轉亦多

回覆樓主

A friend's kid Bad 到PN 冇得升K1, 要轉校,升小好多offer , TSL , DBS ...  

回覆樓主

我仔當年除咗屋企附近一間收生不足嘅幼稚園收佢,所有都唔收,幼稚園老師都覺得佢資質比較差,每次學校表演都會被安排最唔起眼位置,但經過3年努力,佢考6間直資私小全部都收,所以唔好灰心,相信每個小朋友一定有佢嘅長處,加油!

hhaa 發表於 18-1-1 13:03
我仔當年除咗屋企附近一間收生不足嘅幼稚園收佢,所有都唔收,幼稚園老師都覺得佢資質比較差,每次學校表演 ...

反而我想問12月細b系米考直私小多數考唔到,學校多數喜歡大b?

sunnymama2 發表於 18-1-1 06:58
大把啦,調轉都有。

其實每個小朋友發展有快慢,3年後的野冇人知。呢3年,父母有冇伴讀,如何和小朋友相處 ...

講得好。^_^

lovelovebabe 發表於 18-1-1 04:54
好灰, 我小朋友考K1 result差, (MS reject,SC, KV,  KM, 又一村, 宣道,  全部waiting), 想問大家,有 ...

我個仔考私幼面試時,人地問佢叫乜名,佢用喊嚟回應,一間九龍塘區嘅幼稚園都唔收,返學坐唔定,其他同學乖乖上堂,佢就行來行去。考直私小學時仍然保持緘默,加埋個「我識你係老鼠」嘅表情,當然又全軍盡墨.........但宜家上堂好留心,仲攞過品行獎。幾歲嘅小朋友嘅變化,真係會估佢唔到。樓主唔需要咁擔心。

sandra9102 發表於 18-1-1 14:22
反而我想問12月細b系米考直私小多數考唔到,學校多數喜歡大b?

話12月細b考直私完全冇影響,好明顯係自欺欺人。

醒嘅12月細b,影響冇咁大。但如果12月細b仲要唔係特別發展得好甚至比同齡慢,咁結果都唔難想像。

回覆樓主

我仔....唯有讀村校, 小一入了DBSPD
加油, 小朋友是自己的, 要對佢有信心, 學校只是協助你, 自己教得好才是最重要的

siden 發表於 18-1-1 15:30
話12月細b考直私完全冇影響,好明顯係自斯斯人。

醒嘅12月細b,影響冇咁大。但如果12月細b仲要唔係特別發 ...

都同意,男仔差啲,女仔好啲。

lovelovebabe 發表於 18-1-1 04:54
好灰, 我小朋友考K1 result差, (MS reject,SC, KV,  KM, 又一村, 宣道,  全部waiting), 想問大家,有 ...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3451282

樓主,比你參考下

回覆樓主

男仔大番身多

調轉都唔少考幼稚園大把offer, 考小一冇

hhaa 發表於 18-1-1 13:03
我仔當年除咗屋企附近一間收生不足嘅幼稚園收佢,所有都唔收,幼稚園老師都覺得佢資質比較差,每次學校表演 ...

六間都收真係好叻,點做到嘅,可以分享一下經驗嗎?

sandra9102 發表於 18-1-1 14:22

好少聽超仔B可以考到名小

PPyeung 發表於 18-1-1 21:41
好少聽超仔B可以考到名小

超細B