用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女生, 小學升中校網邊個最佳
樓主: Befong123
go

女生, 小學升中校網邊個最佳   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 17-12-30 19:30
回覆 Befong123 的帖子

升中可跟小學和屋企地址。三間都有齊中小學,基本上升中係不用考慮(除非你想出去 ...
油尖區,其實都唔知佢將來讀成点,亦不知會否報神校,只作較壞打算,如只是中游分子入唔番原中學,到時那校網較安全(例如小Dband3校)。

siden 發表於 17-12-30 18:02
Net 12已經進化為天地網。

早兩年攞李賜豪做乙2保險線,上年已經有人乙2李賜豪都入唔到。乙1唔中,之後已 ...
sorry 暫幼園級,問題較低級 . SPCPS 係?   

咪係咯,你都唔知咁多,亦冇特定方向(一定要考到神校)依家先 K1,做咩咁多打算都唔知,又或者你個女叻叻考到 KTS、SFA 呢?
三間學校中游都可以入返中學部,而且 Band 1 位尚算充足,你已經贏左一大半。如果真係咁驚,入民生或者真光。真光除左中文之外,其他科都正常程度,英文比出面不少一線淺,考試卷都直白唔多陷阱,只要有聽書肯溫書,一定考得好,入返中學絕對不成問題。

SPCPS 聖保祿天主教小學(跑馬地)

係St.Paul Primary Catholic School(SPPCS)

1998Ruby1998 發表於 17-12-30 20:44

咪係咯,你都唔知咁多,亦冇特定方向(一定要考到神校)依家先 K1,做咩咁多打算都 ...

我都覺得真光幾好,中遊有真中backup, 堅勁可繼續搏其他更勁嘅學校,進可攻,退可守,小學比其他學校輕鬆但升中都幾靚

回覆樓主:

St Clare kg 近呢兩年都8成幾至9成可直升小學部,但小學部不接受自行同大抽獎,要自己衡量利弊

Befong123 發表於 17-12-30 18:49
多謝各位意見。其實情况是甘的, 暫只是kindergarten level, 有民生/堅真/St.Clare 幼園offer, 假設小女可上 ...

如果你小朋友只係剛讀幼稚園,已經避過11/12年出生的高峰期,三年後再簡小一,到幾間名女校任你抽,機會率可能高過6成。

多謝各位意見。其實情况是甘的, 暫只是kindergarten level, 有民生/堅真/St.Clare 幼園offer, 假設小女可上 ...

選龍幼考慮埋間小學中學,很正常。我當年都有諗,如果小朋友上到小學,但成績入唔到中學,會派咩學校。如考慮埋升中時的最壞情況,可先out St Clare,因中西區b2b3校選擇唔多,入唔返St Clare都幾慘(b1生想更上一層樓當然沒問題)。民生在九龍城b2b3校選擇較多,很多也是口碑幾好的學校。真光在灣仔網雖然也是b1校較多,但以真光派位往績來看,最差的也入到何東、鴨真,很不錯啊。所以若樓主想考慮埋升中入唔返中學這點,就在民生與真光選吧,看你想男女校定女校。

話時話,你住油尖旺,有沒有考慮到交通問題?若交通攪唔掂,可能唔洗諗到升中噤長遠,應先諗掂邊間kg返到學啊

多謝多謝解答.  但其實中西區b2b3校選擇唔多, 係味多些b2生入到b1呢(「統一派位乙部)?  交通都ok, mtr在附近, 好快到金鍾/香港站坐校車.  Thanks

堅真較好。不過小朋友太細,要看返學距離。

siden 發表於 17-12-30 20:20
不是la

肯定20分一直SFCS難入過SPCPS

可能...
大家唔鍾意林鄭,唔鍾意容海恩
SP就快回灣仔,新校舍,半日變全日,吸唔少票
SP出左狀元

siden 發表於 17-12-30 18:18
之前多年都係SPCPS擺乙1易中過SFCS。加上SPCPS暫時去咗柴灣,更加冇理由忽然相反。

請教你為何有此見解? ...

搬去柴灣後變全日制,返學時間比以前好,唔明點解搬去柴灣會少咗人揀囉

^GGmami^ 發表於 17-12-31 12:27
搬去柴灣後變全日制,返學時間比以前好,唔明點解搬去柴灣會少咗人揀囉
...

好多家長好憎全日制

我係其中一個

ainnai 發表於 17-12-31 12:25

可能...

大家都唔記得Sfcs 仲有個余若薇。 Anyway , 兩間都係好學校,入到先算。

cheechi 發表於 17-12-31 13:15
大家都唔記得Sfcs 仲有個余若薇。 Anyway , 兩間都係好學校,入到先算。
...

siden 發表於 17-12-31 13:07
好多家長好憎全日制

我係其中一個

我都好憎全日制,不過當你有兩個女,一個返上午,一個返下午,你就寧願佢兩個返全日制

siden 發表於 17-12-31 13:07
好多家長好憎全日制

我係其中一個

都不一定。。以前我女15分入到sppcs係因為D人不喜歡半日制,我話選呢間時,十個又七個翻白眼,之後話:吓!呢間唔係全日制哦

cmchang0927 發表於 17-12-31 14:15
都不一定。。以前我女15分入到sppcs係因為D人不喜歡半日制,我話選呢間時,十個又七個翻白眼,之後話:吓!呢 ...

我反而欣賞你有眼光

ainnai 發表於 17-12-31 12:25

可能...

林鄭其實都ok,佢確係叻,只係政見不同,家長選校一般都唔考慮政見吧!反而容小姐既智慧確係好趕客。其實DSE後SPSS出過狀元,反而SFCC唔算好突出,近呢幾年我覺得d人係喜歡聖保祿多過聖方濟各
‹ 上一主題|下一主題