用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女生, 小學升中校網邊個最佳
go

女生, 小學升中校網邊個最佳  

女生, 小學升中校網邊個最佳

女生,找一條龍(St Mary/ 天神)、或有直屬的(Maryknoll/ Marymount/ St Paul Catholic/ St France/ 聖羅撒/ 聖家)最佳。

如果不想入女校的話,可以選擇深水埗網、中西區網、九龍城網、沙田網,band 1位最充足。

補充,如果你係小一搬屋揀校網的話,灣仔網都好正,有 3 間直屬女校、兩軒入 BPS。另外東區 同 葵青區 都唔錯架。

1998Ruby1998 發表於 17-12-30 16:58
補充,如果你係小一搬屋揀校網的話,灣仔網都好正,有 3 間直屬女校、兩軒入 BPS。另外東區 同 葵青區 都唔 ...
想了解下:灣仔網女仔應該揀邊間放第二而又有較大機會入?

mannewliv 發表於 17-12-30 17:51
想了解下:灣仔網女仔應該揀邊間放第二而又有較大機會入?

Net 12已經進化為天地網。

早兩年攞李賜豪做乙2保險線,上年已經有人乙2李賜豪都入唔到。乙1唔中,之後已經可能中宝。

冇私校backup, 就最好咪揀Marymount, SPCPS算係比較易啲中嘅乙1。

siden 發表於 17-12-30 18:02
Net 12已經進化為天地網。

早兩年攞李賜豪做乙2保險線,上年已經有人乙2李賜豪都入唔到。乙1唔中,之後已 ...

再保障些的該是St Francis

雲牛 發表於 17-12-30 18:14
再保障些的該是St Francis

之前多年都係SPCPS擺乙1易中過SFCS。加上SPCPS暫時去咗柴灣,更加冇理由忽然相反。

請教你為何有此見解?

siden 發表於 17-12-30 18:18
之前多年都係SPCPS擺乙1易中過SFCS。加上SPCPS暫時去咗柴灣,更加冇理由忽然相反。

請教你為何有此見解? ...

St Francis 去年不是連乙二都有人入嗎?

siden 發表於 17-12-30 18:18

請教你為何有此見解? ...
上年爆大冷st Francis 有人乙2入
st paul 雖然暫時去柴灣,但係兩三年後番跑馬地有新校舍用!

回覆樓主

明白。

我估上年人人求穏走去揀SPCPS, 點知造就咗SFCS少咗人揀。真係第一次見

siden 發表於 17-12-30 18:31
明白。

我估上年人人求穏走去揀SPCPS, 點知造就咗SFCS少咗人揀。真係第一次見

沒有真統計,唔敢報Marymount的 ,大多選St Paul Sec, '聖保祿'三個字,名牌效應大一些。
早幾年,20分自行階段,也是St Francis 有把握一些。

多謝各位意見。其實情况是甘的, 暫只是kindergarten level, 有民生/堅真/St.Clare 幼園offer, 假設小女可上到這些校的小學,但聽聞升中校網可跟小學或住址(是否對?)。所以想看看灣仔, 中西區或九龍城區升中女仔最有利. thanks

回覆 Befong123 的帖子

升中可跟小學和屋企地址。三間都有齊中小學,基本上升中係不用考慮(除非你想出去搏區內其他 Band 1 中學)?不過 St Clare 升小依家好似冇保證收,民生收 5 成,堅真收 7 成。三間都唔畀抽獎架 wor....
St Clare 50% 人會上返去中學部(多人去報神校),民生 8 成入返,真光 6-7成。
唔知你住邊個校網?同埋你打算插神校/升中報神校?

醒目開學勳章 貢獻勳章

請先確認以上幾間KG/小學,當你接受咗小學部之後,仲可唔可以抽獎! (我知MS 唔得~)

如果都無得抽,就根本無你問嘅問題,除非你打算入一間龍幼,但放棄佢嘅小學!
恐龍家

siden 發表於 17-12-30 18:31
明白。

上年應該係777效應,SFCS自行時竟然有人15分入到。

1998Ruby1998    發表於 17-12-30 20:04
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Befong123 發表於 17-12-30 18:49
多謝各位意見。其實情况是甘的, 暫只是kindergarten level, 有民生/堅真/St.Clare 幼園offer, 假設小女可上 ...

中小學網對女仔較好,有::

11,12,14,16,40,41,65
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-12-30 19:48
上年應該係777效應,SFCS自行時竟然有人15分入到。

請教乜野係777?

siden 發表於 17-12-30 19:51
請教乜野係777?

特首攞咗幾多票?

siden    發表於 17-12-30 20:21

雲牛 發表於 17-12-30 18:44
沒有真統計,唔敢報Marymount的 ,大多選St Paul Sec, '聖保祿'三個字,名牌效應大一些。
早幾年,20分自 ...

SFCS 一向係難入過 SPPCS,變化係出現於上年,今年唔知~~~

雲牛 發表於 17-12-30 18:44
早幾年,20分自 ...

不是la

肯定20分一直SFCS難入過SPCPS

多年都有人20分唔中SFCS, 但多年SPCPS都有人15分入,直至大約4年前先冇15分再入到SPCPS

上年之前,SFCS乙1都入唔哂,但SPCPS係放乙1差不多穩入咁濟

直到上年先出現變化