用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長需要抽多少時間陪小學仔女學習?
樓主: gooseho
go

家長需要抽多少時間陪小學仔女學習?   [複製鏈接]

回覆樓主

我都試下講我大女(現小三)
我ftm , 一直重自理。幼稚園係happy school. 佢個底係我自己每曰同佢溫的。小一幸運入到有直屬中學的小學。我小一一開始只對齊功課,吾對對錯,有錯第二日老師改。我校三考。小一笫一考我有陪讀。考1/3 到。阿女心靈相對弱, 所以我見佢ok 冇係學術上谷。反而比多的時間同佢傾計,等佢適應小一生活。整個小一都係咁做。
小二笫一考又係考1/3 到。第二考可能適應左考高左。我覺得佢適應到,即時放手:冇再對功課齊吾齊,只簽名。默書送左錄音筆比佢,自己溫自己默。第三考首次自己溫,跌返落1/3 到。我老公出聲叫我跟返。我同佢講我其實好滿意,因為個女自己溫都有1/3。之後再同阿女傾,佢自己喊,話冇盡力。我就話吾緊要,咁你下次自己䀆力。同讚佢有能力自己做。
小三第一考我見有盡力,其實已ok. 經過上次教訓,佢真係比左心機

回覆樓主:

成績有進步。大家都開心。
我覺得我女能放手的原因:
1,我一直重自理,我一教識佢就吾會幫佢做,要佢自己做。佢慣左呢個模式。
2,時間管理。我由細到大都協議時間. 比如玩多?分鐘就要刷牙瞓覺。我會比佢㨂10/15 分鐘。一揀好set timer, timer 響就去刷。冇得dum 時間。到上到小學好有用。
3,湊個個要硬凈。如我女考試一跌我老公已出聲叫我跟返。但我本住有直屬中學,同我相信初小分不能作凖,態度反而重要的原則下,小三後繼續放手我女先有機會試。
4,佢有目標,佢有同個空姐姐姐傾,之後同我講想做空姐。我話好。之後帶佢睇下requirement, 要大學畢業。我話你要大學畢業人地先會考慮你, 所以請比心機讀上去。
所以現在只提佢差不多時間就要完成工作。或且見佢遊暈時叫佢返黎。陪做功課陪讀已經沒有了。反而我每晚都會同佢吹⬇️水減下壓盡量9:30 上床瞓。
其實佢仲有好多細微野執,但大方向我覺得定左型其他再逐步黎

janiceau88 發表於 18-3-1 23:24
成績有進步。大家都開心。
我覺得我女能放手的原因:
1,我一直重自理,我一教識佢就吾會幫佢做,要佢自己 ...

其實我有嘗試做時間管理,第一次係幫佢set timer,但佢喊住話好驚,問佢驚咩,就話驚個timer響,我諗佢覺得用timer好大壓力,之後我就出聲提佢,每隔5-10分鐘就提下佢,但佢又話我煩,真係唔知點教好

Sappy_Kerry 發表於 18-3-2 07:28
其實我有嘗試做時間管理,第一次係幫佢set timer,但佢喊住話好驚,問佢驚咩,就話驚個timer響,我諗佢覺得 ...

我個timer 吾係只係做功課用嫁,係一直用開。玩,小休,細個時食飯30 分鐘...... 所以成習慣。你試下教識佢自己set , 同提佢只是一個reminder .

janiceau88 發表於 18-3-2 07:43
我個timer 吾係只係做功課用嫁,係一直用開。玩,小休,細個時食飯30 分鐘...... 所以成習慣。你試下教識 ...

我唔係做功課時用timer,因為我覺得佢做功課唔算大問題,佢最大問題係食飯,次次食嘢都要拖好耐先食完,所以我就set timer, 但佢就喊住話好驚,同埋我有話timer只是reminder,只要佢可以係限時前食晒就得,但佢都仲話好驚

Sappy_Kerry 發表於 18-3-2 07:49

咁可吾可以掉轉講個timer 係set 比你收碗用呢?總之一夠鐘收碗。
因為佢慣左慢慢食,你想糾正呢的習慣通常要用多的時間。加油

Sappy_Kerry 發表於 18-3-1 16:16
放學返到屋企4:30左右,食tea,攤抖下,5:00開始做功課,最多功課個日都係7:00左右就做完(星期五除外) ...
同意訓得是福,你可以試下和小朋友一起plan schedule, 我建議:
tea 15 mins
食反 45mins 其實ok, 我個成個中tim
shower 10-15mins

放手都要睇下能力做唔做到,起初扶一扶不是太過,otherwise low self esteem 的會覺得被neglected,u might face even bigger problem later

janiceau88 發表於 18-3-1 23:23
我都試下講我大女(現小三)
我ftm , 一直重自理。幼稚園係happy school. 佢個底係我自己每曰同佢溫的。小 ...

你做得好,唔認同你老公要做返轉頭。

Sappy_Kerry 發表於 18-3-2 07:28
其實我有嘗試做時間管理,第一次係幫佢set timer,但佢喊住話好驚,問佢驚咩,就話驚個timer響,我諗佢覺得 ...

時間管理建基於自我解決問題,建基於自理。

如果細路慣咗依賴,有壓力下當然會咁反應。

retriever 發表於 18-3-2 12:29
你做得好,唔認同你老公要做返轉頭。

係啊睇得呢到前輩多,知道重會跌下。但初小吾放,高小吾敢放。上到中學就冇左舵手帶領跌得仲勁。所以我先决心放手。

janiceau88 發表於 18-3-2 12:45
係啊睇得呢到前輩多,知道重會跌下。但初小吾放,高小吾敢放。上到中學就冇左舵手帶領跌得仲勁。所 ...

我都要開始學,因為我無樣板可參考,所以惟有邊做邊試

1998Ruby1998 發表於 18-1-3 12:52
回覆 little_yolky 的帖子

我之前有個小一男仔,佢真係暑期作業得幾頁都唔願意做,就算我份練習只係填色都 ...
我個仔咪咁囉!可以叫2個鐘都唔去做功課,當佢肯做喇!夠膽死話題題都唔識,你話我可以點教但佢成績唔差架!可以考到級頭,但怕佢繼續落去,到高年級會搞唔掂咋!好想改變佢既學習態度。
‹ 上一主題|下一主題