用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長需要抽多少時間陪小學仔女學習?
go

家長需要抽多少時間陪小學仔女學習?   [複製鏈接]

大家好,考慮到以後仔女升小學,父母需要陪溫習同檢查功課,請問各位每日抽幾多時間陪太子讀書?具體安排系點架?因現時工作忙碌,考慮是否需要轉清閒的工作配合小朋友升小!
   7    0    0    0

我仔小一要適應,所以感覺上小一時會比較忙。最輕鬆係小三四,佢的功課我唔睇,有時手冊都忘記簽名,現小五又開始要緊張,為呈分做準備,考試前一定會多咗時間睇佢有邊啲唔明。
還有每間學校成績表模式計法唔同。我地校一年兩考,其它測驗不入成績表,所以,過去四年,我同仔基本上係一年忙考試前嘅時間其它時間我仔就----潮州音樂

可以先睇佢一年班搞唔搞得掂,再計劃是否轉工。我自己,仔小一開始我就返半日的。因冇人接放學,我又唔想讓佢去補習社。

回覆 gooseho 的帖子

一星期少於一小時,對功課執書包,返小一第二個月已經自己攪掂,上小二我送左部錄音筆佢溫黙書,間中測驗會幫忙溫下,
陪練樂器的時間可能仲多。

从來唔对功課,自己搞掂執埋書包~係考試前两个周末等佢温好書问佢書~~

回覆樓主:

點解要檢查功課/伴考?應該是否要佢自動波才重中之重?

little_yolky    發表於 18-1-3 09:34

要睇你小朋友間學校是否谷、資質,有冇中學聯繫、直屬、一條龍。如果有的話,可以輕鬆 d。

教過好多個小朋友,佢地父母大多都忙碌工作,有部份小朋友真係完全冇自律唔會自動自覺做功課溫書,暑期功課得果幾頁都要人三催四請,成績又唔係好跟得上,所以唯有外判。

睇定 d 先,如果小一上學期成績出黎都考到中間,就放手。檢查功課就唔需要,極其量只需知道佢做齊,對錯由佢同老師處理。週末睇下佢大概學左咩,要佢簡單講返一次(等你知道佢上堂冇游雲,總算跟得上)。

我朋友case係,每天都設立1小時閱讀課外書時間,全家人都關電視,一起閱讀,連菲傭都要閱讀

poodlema    發表於 18-1-19 17:30

只負責簽名~功課不懂就問,書包自己收拾~

其實我覺得未小學之前,趁功課量未太多時,訓練小朋友放學後就已經做好功課。當佢幼稚園已經習慣唔拖到家長回家先做功課,上小學家長已經輕鬆一半。

小朋友有無閱讀習慣?如果未有,每日/隔日抽時間伴讀,五分鐘好半個鐘也好,最終希望小朋友自己會搵書睇,呢個對打好語文基礎好重要。

對功課我只會對佢有無做齊(而家已經進化到簽名就算),一定唔會對佢有無做錯,否則老師唔會知佢明幾多有幾多唔識。

回覆 gooseho 的帖子

最重要是知道他在學業,學校上有什麼需要幫忙.陪的目的是幫他學會

gooseho 發表於 17-12-28 14:12
大家好,考慮到以後仔女升小學,父母需要陪溫習同檢查功課,請問各位每日抽幾多時間陪太子讀書?具體安排系 ...

我小朋友小三,咁多年來,我只認識過兩個朋友的小朋友會自動自覺放學做功課,而且又做得快。至於考試會自己溫習的,我一個都沒有認識過。

Olympian 發表於 17-12-30 10:31
我小朋友小三,咁多年來,我只認識過兩個朋友的小朋友會自動自覺放學做功課,而且又做得快。至於考試會自 ...

默書如果溫一次就識默的,可放手佢自己溫。如果要溫幾天才溫得好的,都唔好諗放手了。

醒目開學勳章

Olympian 發表於 17-12-30 10:31
我小朋友小三,咁多年來,我只認識過兩個朋友的小朋友會自動自覺放學做功課,而且又做得快。至於考試會自 ...
我仔有唔少同學考試自己溫書,多數係女仔,雖然我仔仲要人篤住先肯溫。功課唔算完全自動自覺,但叫一聲都會自己去做。

Olympian 發表於 17-12-30 10:41
默書如果溫一次就識默的,可放手佢自己溫。如果要溫幾天才溫得好的,都唔好諗放手了。
...

功課方面,如果幼稚園已有自己完成功課的習慣,那小學抄書抄詞語,理當自己能完成。如果識字唔夠多,數學又唔係全部明白。咁做工作紙或作業,你都幫佢讀下題目先識做。數學文字題可能又要教下佢。叻嘅,可以自己搞掂。唔叻嘅,預45分鐘教下佢。唔叻又唔會合作,預左全程陪。

回覆樓主:

升小已經要轉清閑的工作,升中豈不是要辭職?

回覆 asweetmom 的帖子

所以咪要睇埋資質、性格,同埋間學校谷唔谷,平日測驗功課等計唔計分,比重幾多。
有 d 小朋友真係本身資質麻麻,上堂又唔係 100% 聽書,返到屋企功課又唔識做,容易扭計冇耐心,簡單如背默搞一星期都唔過 80 分(我以前小學好多呢類同學,好陰公,就算有去補習社都唔高分,成日畀老師鬧)。讀龍校/直屬就話可以考慮放手唔理,如果係其他就真係「祝你好運」。我親戚同你一樣有三個,十幾年前大女讀 GH、二女讀 MCS、細仔讀 LS。三個都唔係特別聰明,二女已經係最醒目唔洗阿媽幫咁多,個阿媽都搞唔掂要辭職,好彩 3 個都入返中學部。你女女讀得掂又有鬥心有目標,自然唔洗你煩。

因人而異

2jkidsfather    發表於 17-12-31 10:06

回覆樓主:

一般情况,你話要突登為小朋友升小學,自己去轉份輕鬆工,係無需要。但如果家庭經濟許可,你又想比多d時間佢,why not?

1998Ruby1998 發表於 17-12-31 09:17
回覆 asweetmom 的帖子

所以咪要睇埋資質、性格,同埋間學校谷唔谷,平日測驗功課等計唔計分,比重幾多。

我女兒是最近數月基因突變,如果她一上小一就這樣我才真是省心省錢。

asweetmom 發表於 18-1-1 16:09
我女兒是最近數月基因突變,如果她一上小一就這樣我才真是省心省錢。
...

有變總好過唔變。隔離班媽媽係到話仔女高中都仲懶懶散散,唔知死,話唔求考得好,只求肯溫下書求合格。
‹ 上一主題|下一主題