用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長需要抽多少時間陪小學仔女學習?
樓主: gooseho
go

家長需要抽多少時間陪小學仔女學習?   [複製鏈接]

YanKanMom 發表於 18-1-3 12:45
又不至於全個假期冇抽時間出去玩,但時間唔算多及唔係連續幾日咁去玩囉。我兩個已經中二及中四的了,attent ...

原來咁大個了,佢地肯跟足你指示温習,和聽爸爸訓話,都好乖ga

回覆 little_yolky 的帖子

我之前有個小一男仔,佢真係暑期作業得幾頁都唔願意做,就算我份練習只係填色都唔肯做,係度扭扭擰擰,嗲我嗲媽咪。仲有另一個小一妹妹,明明每日功課得一兩份,返到屋企唔願做,要玩要訓覺,軟硬兼施佢都唔肯,搞到 10、11 點鬧先做。佢媽媽問我有咩方法,我都冇曬辦法,未遇過咁唔願意做野嘅小朋友,完全係零責任零良心,完全唔怕欠交畀人鬧,衰在佢地讀直屬/一條龍,只要成績唔咁差就唔存在升中問題,冇得用升中去恐嚇佢地。
所以你阿妹應該可以放心,山外有山 要多 d 睇 EK 同 BK,就會發現自己仔女好彩冇咁差。

little_yolky 發表於 18-1-3 11:02
3課咁好? 我哋8課呀!用最多時間係溫常識同聖經, 因為要記嘢、背嘢, 其他就考天才。 ...

聖經都要溫?

1998Ruby1998 發表於 18-1-3 12:52

我之前有個小一男仔,佢真係暑期作業得幾頁都唔願意做,就算我份練習只係填色都 ...

你梗係無辦法啦。

呢D 一來係家教培養,二來係積落來的,多年的積非成是。

回覆 retriever 的帖子

要背聖經架,唔係點考試?我仲記得 哥林多前書 「愛是含忍的,愛是慈祥的,愛不嫉妬,不誇張,不自大」。要背 20-30 句左右,有 d 係短句(好似我個例子咁),有 d 長到係成段,好攞命架。
有時候係填充,有時候係成句寫,聖經堂仲有默書添!我呢 d 基督教人讀天主教學校就更麻煩,一來兩個宗教本聖經用字唔同,彼得 寫錯做 伯多祿 就成題冇分;二來阿媽想同我溫都無能為力,佢對天主教零認知,只睇過基督教聖經。

中英數可以靠平日功力考天才,常識都可以勉強用 common sense 應付。聖經呢科完全考唔到天才

1998Ruby1998 發表於 18-1-4 07:38
回覆 retriever 的帖子

要背聖經架,唔係點考試?我仲記得 哥林多前書 「愛是含忍的,愛是慈祥的, ...

我哋呢D 老牌,當年只要穩守講天主既慈祥,一味唱好,基本會力補不失。

little_yolky    發表於 18-1-4 15:28

1998Ruby1998 發表於 17-12-28 21:01
要睇你小朋友間學校是否谷、資質,有冇中學聯繫、直屬、一條龍。如果有的話,可以輕鬆 d。

教過好多個小朋 ...
我對仔女依家小一, 試過比英文老師鬧佢地D英文功課做錯, 話人人都無錯, 你呀媽點教你架?

呢D係我響兩個仔女口供聽返來, 你話呀, 睇少眼都唔得呀!

retriever 發表於 18-1-4 07:12
聖經都要溫?
點解唔駛溫? 要背金句, 要記故事入面D內容同識寫D字, 高年班連金句出處都要考。呈分係呈2的。

retriever 發表於 18-1-4 07:12
聖經都要溫?
初小唔使高小要

SWtwins 發表於 18-1-4 13:02
我對仔女依家小一, 試過比英文老師鬧佢地D英文功課做錯, 話人人都無錯, 你呀媽點教你架?

呢D係我響兩個仔 ...
乜你間學校老師衰成咁架!

舊年阿妹小二, 功課就緊係佢哋自己做啦, 咁, 就緊係有錯啦。班主任教數既, 見佢做乜成日咁多錯, 同學仔無乜錯, 小息時問阿女:功課錯咁多既? 係咪你自己做架? 阿女話係呀, 我自己做既。老師仲讚佢好叻。同埋知我衰, 唔教小朋友, 見阿妹錯得多既地方, 會用功課堂再教識佢。

你話選校幾重要呢。

好多老師都會用呢招「羞恥心」去令個學生上進認真,其實作用不大。佢地都係繼續錯,所以對多我只會鬧本身真係叻但係成日唔上心果 d,本身真係明顯唔識,我會認為係自己未教得好,會再教返。

1998Ruby1998 發表於 18-1-4 16:02

好多老師都會用呢招「羞恥心」去令個學生上進認真,其實作用不大。佢地都係繼續 ...
今年阿妹中文俾教務主任教, 做到主任唔知係咪都係old seafood, 話說網上練習平時無乜強迫, 今年佢班無端端要迫人做, 又唔講要做幾多篇, 只同同學仔講做一半。佢哋未學除數, 理論上唔知咩一半。有一日突擊檢查, 阿妹差3篇, 小息要罰企。返嚟同我哋講。爸爸打電話去「了解」。主任仲話佢講得好清楚, 個個同學都知道, 得佢唔明。呢位主任真係未死過, 未領教過C6個大悲咒, 係咁鬼食泥, 係咁哦佢..............最後, 主任頂唔住:我明白你既意思了。收線。

大悲咒

我以前小學都會咁,明明話唔係強制,但係會檢查,做唔過一半/低分會抽果 d 同學出去鬧,話唔認真做,浪費學校資源。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-1-4 15:04
初小唔使高小要
可能你哋讀名牌小學,我仔同我都讀教會學校直頭唔洗考聖經

bobbob 發表於 18-1-4 16:31
可能你哋讀名牌小學,我仔同我都讀教會學校直頭唔洗考聖經
我哋唔係名牌都考得好杰, 仲要D男仔真係好神奇, 考前老師通晒水, 話要考章節, 真係唔背就唔背。

little_yolky 發表於 18-1-3 09:43
............其實係咪我唔啱呢? 我太嚴格嗎? 印象中我是好寬鬆既象媽嚟喎。點解我對兩個小朋友仲係唔滿意.. ...

當然大把人比你兩個女差,但咁唔會令你釋然,除非佢兩個拍得住你甚至靑出於藍。

greentea000 發表於 18-1-4 17:43
當然大把人比你兩個女差,但咁唔會令你釋然,除非佢兩個拍得住你甚至靑出於藍。
...
唔係既, 見到佢原來都唔係咁差, 個心係會舒服D既。

little_yolky 發表於 18-1-4 17:47
唔係既, 見到佢原來都唔係咁差, 個心係會舒服D既。

咪安樂一陣囉,無幾日你又返!

greentea000 發表於 18-1-4 17:49
咪安樂一陣囉,無幾日你又返!
咁咪隔幾日上嚟一次EK囉。

little_yolky 發表於 18-1-4 17:54
咁咪隔幾日上嚟一次EK囉。

上個月我俾人仔投訴,佢話我唔好用"你都唔係咁差/你已經算唔錯"呢D hea佢。好就係好,差就係差,佢唔鍾意用比佢差/慘既人去安慰佢。如果佢無達到我標準應該直接話佢知,達到就要讚下佢。
你話啦,想輕鬆D都唔得。
‹ 上一主題|下一主題