用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長需要抽多少時間陪小學仔女學習?
樓主: gooseho
go

家長需要抽多少時間陪小學仔女學習?   [複製鏈接]

gooseho 發表於 17-12-28 14:12
大家好,考慮到以後仔女升小學,父母需要陪溫習同檢查功課,請問各位每日抽幾多時間陪太子讀書?具體安排系 ...

小一功課無駛再檢查了。當然初時有甩漏,最緊要老師無投訴,要底得著頸。

其他默書,考試溫書係教佢方法。要系統D會易D 上手,進度當然睇你有幾進取。

第一步放手唔查功課做到,已經慳好多時間。

1998Ruby1998 發表於 17-12-31 09:17
回覆 asweetmom 的帖子

所以咪要睇埋資質、性格,同埋間學校谷唔谷,平日測驗功課等計唔計分,比重幾多。

點解你舊校特多?

回覆 retriever 的帖子

我就唔知算唔算「特多」,不過每次一派默書,個老師就叫 5-7 個同學出去「審問」,其實好多都係都係 70-75 分(一個錯扣 5 分,同一個錯字都要扣),依家諗返其實佢地程度都唔係太差姐,自己補過其他小學生都係咁上下,唔大問題。真係 65 分以下嘅,應該得 2、3 個,果 d 小四之前已經被「請走」。

Yanamami 發表於 17-12-28 16:05
从來唔对功課,自己搞掂執埋書包~係考試前两个周末等佢温好書问佢書~~
其實咁多嘢溫, 兩個禮拜掂唔掂? 我哋一月中考, 聖誕叫阿妹溫, 真係藤條都出埋, 唔溫就唔溫!

1998Ruby1998 發表於 17-12-28 21:01
要睇你小朋友間學校是否谷、資質,有冇中學聯繫、直屬、一條龍。如果有的話,可以輕鬆 d。

教過好多個小朋 ...
完全冇自律唔會自動自覺做功課溫書,暑期功課得果幾頁都要人三催四請  <=====  真係天外有天, 人上有人, 睇嚟阿妹都唔係最差果個。所以點解得閒要上嚟EK蒲下, 睇下的反面教材, 心理都平衡D, 唔會成日覺得兩個衰。

阿妹雖然唔會自動自覺溫書, 但係起碼會自動自覺做功課。尤其係暑期作業, 未開始暑假兩姊妹已經快手快腳做好, 話可以玩足一個暑假喎。

Olympian 發表於 17-12-30 10:31
我小朋友小三,咁多年來,我只認識過兩個朋友的小朋友會自動自覺放學做功課,而且又做得快。至於考試會自 ...
............其實係咪我唔啱呢? 我太嚴格嗎? 印象中我是好寬鬆既象媽嚟喎。點解我對兩個小朋友仲係唔滿意..............我家兩個小朋友都會自動自覺做功課, 其中一個仲要做得快。呢個考試仲會自動自覺溫習..........因為另一個唔會自動自覺溫習, 我十分不滿.............可能佢唔係想像中咁差了。。。。。。

gooseho 發表於 17-12-28 14:12
大家好,考慮到以後仔女升小學,父母需要陪溫習同檢查功課,請問各位每日抽幾多時間陪太子讀書?具體安排系 ...
不知小朋友是否K3, 我當年是這樣的:
1. 陪小朋友看書(我當年係主要中文書, 你不要重蹈覆徹, 要中英兼擅才好), 多認字, 升小後起碼功課看得懂。
2. 趁幼稚園功課不多, 請小朋友習慣一回家稍休息就馬上完成功課, 也請她略溫習當日教的內容(但一般都無做), 請她每日自學執書包。
3. 每天都是由她自己揹書包上學的。
4. 每天的生活都十分規律, 什麼時候做什麼事, 都按鐘點做。
5. 臨近K3暑假, 會跟她說一說小學的生活(當然不要說陰暗面), 讓她有心理準備。
6. 父母自己要做足心理準備, 要有充足時間俾小朋友適應, 不要為一時三刻成績打亂咗小朋友既適應期。可能適應期要一兩年, 但以後條路會好行好多。
7. 如果父母有精力, weekend可以抽一天半天, 看看小朋友的功課, 看哪裡不足, 加以輔導。
8. 家長可以轉清閒的工作多陪小朋友當然是最好的。不過切記, 為是是輔助, 不是催谷。

little_yolky 發表於 18-1-3 09:43
............其實係咪我唔啱呢? 我太嚴格嗎? 印象中我是好寬鬆既象媽嚟喎。點解我對兩個小朋友仲係唔滿意.. ...
妳真要知足啊,妳大囡是極品,自己緊張自動波用功,學習態度一流。今時今日不是沒有這種孩子,但是的確較少。我家兩個也是一月初要考試,假期中他們唔係曳到完全唔溫,但都係歎慢板,不會善用時間。不過,有時從他們的角度看,可能他們自覺已很盡力的了。父母與孩子的想望總有些落差吧。

YanKanMom 發表於 18-1-3 10:09
妳真要知足啊,妳大囡是極品,自己緊張自動波用功,學習態度一流。今時今日不是沒有這種孩子,但是的確較少 ...
他們自覺已很盡力   <=====     阿妹就係咁諗。佢已經覺得自己好俾心機了,  坐响度溫咗半日書, 但問10題有9題都唔識答.............溫英默又覺得自己好努力, 但試默時仍時錯1X個..........問題係佢覺得錯1X個仍然係合格, 有乜問題呢..............唉!

家姐今年又青春期發作, 成日發顛..................唉!

little_yolky 發表於 18-1-3 10:19
他們自覺已很盡力
「佢已經覺得自己好俾心機了,  坐响度溫咗半日書, 但問10題有9題都唔識答」唉,這也正是我家爸爸常鬧阿囡家嘈屋閉的對白囉。

little_yolky 發表於 18-1-3 09:32
其實咁多嘢溫, 兩個禮拜掂唔掂? 我哋一月中考, 聖誕叫阿妹溫, 真係藤條都出埋, 唔溫就唔溫! ...
我地範圍好細,GS都係三課書,-曰搞掂~英文唔洗温,最大工程都係中文同数啫~

今朝先與老公傾起假期溫習一事,一方面怪孩子不善用時間或溫極唔識等,但另一方面也可憐孩子整個假期大部分時間都在假期作業及溫習中(姑勿論有冇成效) 度過。我們其實想讓他們有數天玩過痛快的,但又怕心散一發不可收拾,皆因阿囝每次溫習均要用最少三份一時間來warm up。

Yanamami 發表於 18-1-3 10:47
我地範圍好細,GS都係三課書,-曰搞掂~英文唔洗温,最大工程都係中文同数啫~ ...
3課咁好? 我哋8課呀!用最多時間係溫常識同聖經, 因為要記嘢、背嘢, 其他就考天才。

YanKanMom 發表於 18-1-3 10:37
「佢已經覺得自己好俾心機了,  坐响度溫咗半日書, 但問10題有9題都唔識答…」唉,這也正是我家爸爸常鬧阿囡 ...
係..........家嘈屋閉...................我哋同樓下鄰居雙聲道, 因為佢仔仔呈二。

1998Ruby1998 發表於 18-1-1 16:15
有變總好過唔變。隔離班媽媽係到話仔女高中都仲懶懶散散,唔知死,話唔求考得好,只求肯溫下書求合格。:ho ...

中學最容易受朋輩影響,結交什麼樣的朋友就會產生怎樣的價值觀,所以留心觀察中學子女結交朋友是何種類型的,他們性格總有共同之處~~

little_yolky 發表於 18-1-3 11:02
3課咁好? 我哋8課呀!用最多時間係溫常識同聖經, 因為要記嘢、背嘢, 其他就考天才。 ...

都話我地愉快学习啦~功課少、測考少、範圍小……係教快之嘛~-至六年級範圍-样……小~

Yanamami 發表於 18-1-3 11:27
都話我地愉快学习啦~功課少、測考少、範圍小……係教快之嘛~-至六年級範圍-样……小~ ...
我哋常識8課, 聖經6課, 數學18課.................

回覆 YanKanMom 的帖子

聖誕假完全無得玩,要來溫書係陰公d。下次不如一放假就去幾日短trip,回來再跟時間表溫習。小朋友attention span有限,一日溫好多,其實成效唔係大。

小朋友讀書考試測驗,咁多科一年幾次,連續十幾年咁做,唔緊張得咁多。教小朋友努力學習,坦然面對 ,條路好長。人生要面對的挑戰多到不得了,面對考試的壓力,都係一種鍛鍊。

Jane1983 發表於 18-1-3 12:30
回覆 YanKanMom 的帖子

聖誕假完全無得玩,要來溫書係陰公d。下次不如一放假就去幾日短trip,回來再跟時間 ...
又不至於全個假期冇抽時間出去玩但時間唔算多及唔係連續幾日咁去玩我兩個已經中二及中四的了attention span有限不應是excuse雖然對他們來說不要他們用心/腦明白記嘢哽係開心啲啦。如果他們能放能收,玩時盡情玩,玩完回來善用時間溫習的話,我們不介意去一趟短遊的。可惜暫時仍未覺他們可以
‹ 上一主題|下一主題