用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 剛收到一封政府信, 叫您選擇是否繼續參加大抽獎? ...
go

剛收到一封政府信, 叫您選擇是否繼續參加大抽獎?  

剛收到一封政府信, 列出咗所有已經有 offer 嘅私校.
同時要求您剔下及寄回是否繼續參加大抽獎?

請問這封信是否一定要回覆政府?
如果唔回此信, 有冇問題呢??

P1Girl 發表於 17-12-21 14:40
列出咗所有已經有 offer

定係

列出咗所有已 交留位班之小學?

dorothy8 發表於 17-12-21 14:52
列出咗所有已經有 offer
列出嘅係已交留位費嘅小學...

冇列出冇交留位費的...

回覆樓主

唔覆你又參加大抽獎,當發現後會收返你個政府位。除非你証明放棄了私校位s.

hppa    發表於 17-12-21 17:54

LLKK 發表於 17-12-21 15:15
唔覆你又參加大抽獎,當發現後會收返你個政府位。除非你証明放棄了私校位s.
...
唔覆會唔會直程連大抽獎都冇得參加呢?

請問係有邊間既私校OFFER 先收到呢封信呢?

helenfu 發表於 17-12-21 15:34
請問係有邊間既私校OFFER 先收到呢封信呢?
我諗所有有交咗留位費嘅私校都應該有呢封信的...

I think EDB won't let you take part in lucky draw if you don't reply

...
有私校offer唔可以大抽獎嗎?

Penipony 發表於 17-12-21 16:05
有私校offer唔可以大抽獎嗎?
有私校offer基本上係可以大抽獎的..... 除了某部份私校收您但條件是要您放棄大抽獎....

那如果正是某部份私校, 就要回覆此信剔上放棄大抽獎並寄回教育局吧!!

...

當然不會啦,唔覆咪照繼續抽獎囉。又不是所有私小都會通知教署。當年我仔有幾個私小offer ,教署封信只列左一間,我去左旅行,冇回覆,到一月依然有寄大抽獎資料俾我。

ozduckie 發表於 17-12-21 17:12
當然不會啦,唔覆咪照繼續抽獎囉。又不是所有私小都會通知教署。當年我仔有幾個私小offer ,教署封信只列 ...

私校無理由唔可以抽

ozduckie 發表於 17-12-21 17:12
當然不會啦,唔覆咪照繼續抽獎囉。又不是所有私小都會通知教署。當年我仔有幾個私小offer ,教署封信只列 ...
私小一定會通知EDB, 只係遲定早既問題.

因為EDB要保障所有未有私立/直資小學學位既學生, 可以係大抽獎安排到學位俾佢

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mytambb 發表於 17-12-21 17:18
私校無理由唔可以抽
私校不受EDB規管, 收生可自決.

只要間私校係註冊文件上寫明條件取消學位既條件(如不能參加統一派位), 家長簽咗名就要跟, 唔跟的話衰咗無得怨.

hppa    發表於 17-12-21 17:56
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-12-21 17:44
私校不受EDB規管, 收生可自決.

只要間私校係註冊文件上寫明條件取消學位既條件(如不能參加統一派位), 家長 ...

唔知而家係咪所有私校都要簽(費事家長反檯姓賴)。我女個年代,簡介會講下、註冊時指下個牌就係架喇!拿!warn左你,你夠薑去抽返黎唔好喊呀

我上年都收到, 打去問......
因為未決定抽唔抽, 職員話可以遲交

最後可能我真係交得遲, EBD 一樣有寄大抽獎資料俾我

Charlotte_mom 發表於 17-12-21 18:18
唔知而家係咪所有私校都要簽(費事家長反檯姓賴)。我女個年代,簡介會講下、註冊時指下個牌就係架喇!拿 ...
而家都唔係所有私校都要您簽紙放棄大抽獎.....

只係部份自視較高, 唔擔心收唔到學生嘅私校要咁做....

醒目開學勳章 王國長老

P1Girl 發表於 17-12-21 18:51
而家都唔係所有私校都要您簽紙放棄大抽獎.....

只係部份自視較高, 唔擔心收唔到學生嘅私校要咁做....

哦,謝謝資料
我應該問詳細d:當間私校規定一知道有抽獎就取消學位/waitlist,係咪都會要求家長簽文件呢?
有無學校唔要求家長簽承諾,講左就係,而最後真係取消學位呢?

可以照樣抽,你唔回覆就得,不過有 d 私校講明抽就冇取消學位/跌落
waiting,亦都有 d 畀你保留學位,自己承擔風險。

P1Girl 發表於 17-12-21 14:40

請問樓主已留位的那間小學是否要放棄大抽獎?我已註冊的小學是要放棄大抽獎的,所以我要填不參加大抽獎,以保留學位。