用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IB 學校師資問題
樓主: 1992英语baby
go

IB 學校師資問題 [複製鏈接]

1992英语baby 發表於 17-12-18 09:42
難找老師...

好老師難求是事實。
我知道的情況,國際學校老師人工好,福利不錯,
所以不少在外地有經驗的老師,會肯來香港教書。

hitommycc 發表於 17-12-18 15:51
內地IS師資跟香港有不小差距,環境等多方面原因,願意去任教的外籍老師更少,需要用高薪去吸引也不奇怪。
...

內地IS師資跟香港有不小差距,

我同意你嘅講法,但係非IS嘅名校國際班嘅師資好噻利。

而且北京有錢人家嘅

叻仔

叻女基本上系唔讀IS,而系讀公立名校嘅國際班,個D國際班入讀世界前二十名大學嘅入學率高得驚人,單系哈佛2017年就系北京錄取咗14名學生。

我今年暑假曾帶小朋友去北京面試,可惜入唔到。

golfwu 發表於 17-12-23 21:00
內地IS師資跟香港有不小差距,我同意你嘅講法,但係非IS嘅名校國際班嘅師資好噻利。
    而且北京有錢 ...

前九年公立教育,高中才分國際班那種?跟spcc有部分學生可以考IB是一個道理吧?分數沒得說,名牌大學取錄率很高,但本質上不是國際學校啦。這種名校比IS要難入得多了。

hitommycc 發表於 17-12-23 22:03
前九年公立教育,高中才分國際班那種?跟spcc有部分學生可以考IB是一個道理吧?分數沒得說,名牌大學取錄 ...

讀IS我只是希望小朋友在氣質性格上的培育和傳統的有所不同。如果只是為了爭成績入名牌大學,其實自少狂谷入傳統名校更有效率,不過做了幾十年人,自己並不嚮往用這種方式。

小寶貝兒    發表於 17-12-29 23:16

內地IS師資跟香港有不小差距,我同意你嘅講法,但係非IS嘅名校國際班嘅師資好噻利。
    而且北京有錢 ...

在中國國際學校好像不可收中國學生,所以就有名校國際班。外國護照子女只可讀國際學校,和香港情況不同,還有戶籍問題,所以最好不要比較。

hitommycc 發表於 17-12-23 22:03
前九年公立教育,高中才分國際班那種?跟spcc有部分學生可以考IB是一個道理吧?分數沒得說,名牌大學取錄 ...

十幾億人口才收 14 個。
香港有部份 IS 一年都入 2-3 個。

964000 發表於 17-12-18 07:04
但國際學校老師子女應可低學費讀番自己的學校?

來香港教書的老外老師,最好的多數去晒 IS ,好多經驗好厚,所以人工好高,package 亦好好。
ESF 即使 Educational Assistant 也是大學畢業生。
ESF 已經學費唔高,相信其他 IS package 可能更好。
子女的教育安排,相信間間唔同,但為了要吸引好老師,必定要 package 吸引。
其實看學校大部分老師的 qualification,會估到學校可以提供甚麼 package 。

EconFather 發表於 17-12-24 09:04
在中國國際學校好像不可收中國學生,所以就有名校國際班。外國護照子女只可讀國際學校,和香港情況不同, ...

內地 IS 要有外國護照。幾年前有看一個在北京某 IS 讀的華裔女孩的 blog,英文水平超好。
要入到內地 IS ,尤其如果家人是內地華人,背景不平凡。

nintendo 發表於 17-12-24 13:58
內地 IS 要有外國護照。幾年前有看一個在北京某 IS 讀的華裔女孩的 blog,英文水平超好。
要入到內地 IS  ...

同意。我認識好多大陸人,入讀中國學校時有很多其他因素的考慮,例如政治問題。中國並不像香港,奶粉的生虛商可以高調地不吃自己生產奶粉。睇下當今有幾多個香港高官子女讀國際學校就知。我只想表達中國學校不像香港可以簡單地分析。

nintendo 發表於 17-12-24 13:46
十幾億人口才收 14 個。
香港有部份 IS 一年都入 2-3 個。

不知就不要亂説。過去幾年哈佛很少收香港學生,較好的一年全港只收兩三個。

而且北京有錢 ...

入唔到其實好正常,唔關小朋友事,BJ那些頂級公立學校都講關係

RunningPig 發表於 17-12-24 14:21
不知就不要亂説。過去幾年哈佛很少收香港學生,較好的一年全港只收兩三個。
...

你唔知就唔好話人,我就係知有 IS 某年入 2-3 個。我冇話間間有 2-3 個,亦冇話同一 IS 年年 2-3 個。

我個 point :某年某國十幾億人有十幾個入哈佛,和某年某市七百萬人有三個入哈佛,點比都非某大國特別叻。

nintendo 發表於 17-12-24 14:42
你唔知就唔好話人,我就係知有 IS 某年入 2-3 個。我冇話間間有 2-3 個,亦冇話同一 IS 年年 2-3 個。

確切講是北京2000萬人里入14個,當然其他大部分地區(除上海等發達地區外)資源有限不會有這麼高的比率。

nintendo 發表於 17-12-24 14:42

我當然知道你説的是那一間,我亦知有一間 LS 一年兩個入,另一間 LS 一年兩個入 Stanford,但這些都是十年難得一見的。你原本説 "有部份" IS,但現實是過去十年 Harvard 同 Stanford 都收多左內地人而少收香港人。

nintendo 發表於 17-12-24 13:52
來香港教書的老外老師,最好的多數去晒 IS ,好多經驗好厚,所以人工好高,package 亦好好。
ESF 即使 Edu ...

對ESF師資是很滿意了。小兒讀過兩間IS,第一間學費比ESF高,小班,但老師資質明顯不如ESF。

也認識一位在local school(中學)任教的net,跟IS的老師質素差距可以說是相當大。

RunningPig 發表於 17-12-24 15:17
我當然知道你説的是那一間,我亦知有一間 LS 一年兩個入,另一間 LS 一年兩個入 Stanford,但這些都是十年 ...
李寶椿書院多年前曾有個入耶魯嘅,最近幾年好似.............

RunningPig 發表於 17-12-24 14:21
...

那我真系要珍惜同感恩我身邊的哈佛、等名校生朋友。佢哋真糸好inspiring .看他們每個同我的小朋友的互動,交流。只可以講,佢地的教育同香港水平差很遠很遠。我做左十几年母亲同佢地还未有小朋友比,仍然很渺小(育皃上)

RunningPig 發表於 17-12-24 15:17
我當然知道你説的是那一間,我亦知有一間 LS 一年兩個入,另一間 LS 一年兩個入 Stanford,但這些都是十年 ...

你唔駛咁大反應。

其實我是回應某網友,話某地方有十多個人入哈佛。
相對香港人口少咁多,點比。

再,以入哈佛人數定一間學校好壞幾怪。
我識很多叻仔叻女,佢地真係了解晒一間大學先申請,
ivies 不只得一間,叻仔叻女亦未必一定想入 ivies。
不論香港或內地,大把叻仔叻女根本冇申請哈佛。
PS 你又知我講緊邊間? "當然知道" 咁實牙實齒,不如開名睇下係唔係?

nintendo 發表於 17-12-26 11:06
你唔駛咁大反應。

其實我是回應某網友,話某地方有十多個人入哈佛。

我以前在這類大學讀 undergraduate,幾乎沒有來自內地,但今時不同往日。正如另一網友說,不是拿香港同整個中國比,而是同其他一線城市如北京,上海,或國外新加坡比,香港都大落後。Harvard is just an example, the reality is that Hong Kong is lagging behind in the admission to all top universities. 要清楚現在的形勢,才可作出明智的選擇。

b3410    發表於 17-12-30 19:29

golfwu 發表於 17-12-24 17:12
李寶椿書院多年前曾有個入耶魯嘅,最近幾年好似.............

李寶椿很好,每年都有人入 US UK top schools。如有網友知道,我都想多了解它的校内清況。
‹ 上一主題|下一主題