用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人考直資,私小全部fail?
樓主: toothlady1234
go

有冇人考直資,私小全部fail?   [複製鏈接]

swarovski2011 發表於 17-12-16 22:34
請問邊間學校面試畫畫比重大呀?

真道,DBS, 仲有福小 2nd in

sunnymama2 發表於 17-12-17 08:26

Oic....thanks

sunnymama2 發表於 17-12-15 17:05

其實你都冇同佢train, 有什麼好失望的?

我是有付出的,這句,應有好多人能感同身受和明白

tychow 發表於 17-12-17 10:34
我是有付出的,這句,應有好多人能感同身受和明白

有付出唔一定有收穫,但唔付出而想有收穫就未必得。

我成日覺得,一個家庭認清香港教育制度後,仍認為小朋友做功課、補外語等就無童真、快樂童年既話,考小學時,就唔好突然要小朋友考到幾唔錯既offer。

toothlady1234 發表於 17-12-15 15:19
我對自己個仔好失望,全部rejected.雖然佢係細B, 我好後悔K1, K2冇谷佢,原來冇train 同有train 有好大分別 ...

不用對自己個仔失望,當你知每間有幾多人in, 又有幾多人有offer, 就會當有offer 係bonus

都睇你報咩學校,有些學校學術要求高,無谷的話收reject 係完全預計之內。

HarrisWan 發表於 17-12-16 14:34
其實差不多全部一線直私都係重學術

唔係喎。

sunnymama2 發表於 17-12-17 08:26

福小唔知,但DB 跟真道,相當肯定畫畫叻唔叻無咩關係。

retriever 發表於 17-12-18 07:47
福小唔知,但DB 跟真道,相當肯定畫畫叻唔叻無咩關係。

係唔駛叻,但我小朋友畫功係好差好差的。學校的作品展,佢係畫作從未展示出黎。

當然,唔係話畫畫係決定收唔收的唯一因素,佢當然有技不如人的其他地方。

我會有咁的結論,係因為我小朋友除左畫畫比重較大的面試外,其他真的全過關,所以我才有這樣的結論。

sunnymama2 發表於 17-12-18 08:20
係唔駛叻,但我小朋友畫功係好差好差的。學校的作品展,佢係畫作從未展示出黎。

當然,唔係話畫畫係決定 ...

畫得差都無問題。

主要係俾細路HEA。 當然如果叫你畫你四圍跑就大鑊。

retriever 發表於 17-12-18 08:23
畫得差都無問題。

主要係俾細路HEA。 當然如果叫你畫你四圍跑就大鑊。

但我聽小朋講,幅畫係要寫名的,所以都應該會睇吓。

不過都係嗰句,我小朋友真係有技不如人的地方,同以上的學校無緣

回覆樓主:

直資計劃,母語教學等等政策都造成今天直私小學被追捧的主要原因。

我自己考會考果年有14萬考生,但今年阿囡只有6萬7,老實講理應冇咁大競爭。

全港47間英文小學,有大部分係直私,少部分是比少數族裔學生,造成直私英文小學於市場o既優勢。政府政策下製造出教育產業,不但有很多學校轉成直資,更有新私校,新國際學校,形成一個新教育商業市場,還有面試班和興趣班,又製造新興補習市場,5歲小朋友星期日唔係應該同家人相聚,認知自己係家中角色? 享受童年? 但現在5歲人仔已經要星期六日學野,上補習,仲要好似好正常咁。我今年被一個親戚(同樣其子女需要考小一)質問,“你唔係咩都冇同佢學呀?跳舞,學樂器都要架,唔係學校點會要你呀!”,果一刻,我真係反問自己係咪害左個囡,因為我咩都冇同佢學,只係星期六同佢與家人外出,認識自己係家中和社會o既角色,開開心心咁,咩班都冇上,冇溫習,只係做足功課,當年亦天真認為讀左私幼國際班,說到流利英語,面試直私英文小學應該冇問題。

直到8月中,見完一間私小後,知道大鑊,有一朋友用過來人身份表示,要成功入到直私,必須要去面試班,這樣,我便立即同小女報10堂雞精面試班佢最後衝刺,你話有冇用,我覺得令小囡見識大左,見到面試班其他小朋友,才覺悟準備十足的大有人在,此時才覺得太遲起步,令小囡不多選擇,現時有一間私小offer 和一間私小waiting, 其實全被放棄。

不過大家唔好灰心,我同太太都認為人生漫長,頭20年都可以有好大轉變,我同太太只係小朋友係小學幼稚園時期打好英文根基,因為我地兩個覺得英文底唔係細時打底,係好難追,但原來教育政策係唔比你有太大選擇,全港400幾百小學,得47間英小。

回覆樓主:

有時會反問自己,兩公婆都係邨校小學,區內官津中學(非Band one),但都可以透過公平學習平台,中學會考同高級程度會考,進入香港公立大學,成專業人士,所以成日問自己點解咁多人考直私呢?包括自己都去追捧,但好似呢個平台已經慢慢唔成主流,早幾個月回大學跟數個學生會面,4個入面有一個係選ESF 考IB, 更透露有數個都是IB。

公立大學教資會資助學位是納稅人金錢資助,但原來唔係一定要考你政府個考試制度先可以入,有時諗諗下都幾好笑,幾唔合理。

結論係,教育氣氛已經改變,如果家庭有資源真係可以早點改變小朋友教育之路,好多家長可能會選擇脫離DSE, 行另一條路。

lovebb2 發表於 17-12-15 17:50
不需介意。  今天開始 努力用心教好小朋友學術, 在小學6年努力讀書, 升中上 band 1中學。

...

系,永遠都吾會遲,比心機栽培小朋友。讀書路漫長,吾好灰心,早早發現問題同香港教育生態環境,比你仲有時間去追

Terencema7 發表於 17-12-18 08:55
有時會反問自己,兩公婆都係邨校小學,區內官津中學(非Band one),但都可以透過公平學習平台,中學會考同 ...

IB不容易考的

其實呢兩年都係出生率高既學年,
小朋友考唔到唔係佢問題,
就算係叻都好, 一山還俾一山高,
點解要對小朋友失望?!
樓主係咪錯左重點?!

toothlady1234 發表於 17-12-15 15:19
我對自己個仔好失望,全部rejected.雖然佢係細B, 我好後悔K1, K2冇谷佢,原來冇train 同有train 有好大分別 ...

冇train 就其實唔會有期望, (先甜後?)

如果係有期望, 一早已舖定路讀咩學校學乜啦. (先苦後甜)

其實一開初有咁既想法比佢快樂童年, 就繼績唔好理其他人啦.
我有D  fd 都係咁. 打算中學先發力喎

由今日開始train,細B可明年再考P1,明年出生人數少好多,無今年咁超大競爭

Terencema7 發表於 17-12-18 08:48
直資計劃,母語教學等等政策都造成今天直私小學被追捧的主要原因。

我自己考會考果年有14萬考生,但今年阿 ...

邊度揾到47間英小的list?

"信校長講只要表現童真就得"只不過係唔想train小朋友嘅藉口而已. 10個小朋友9個半都有童真, 學校點從中選學生來收? 一定會有篩選的過程,   就算唔係考學術都會考表達能力, 禮貌, 相處技巧, 學習態度..... "唔需要特別training", 但基本的training是必要的, 至於乜嘢係"基本", 間間學校要求唔同喇.
內向細B唔train根本就唔應該期望佢有offer. 家長唔準備, 小朋友有咩錯? 點解要對佢失望?

回覆樓主

我大女都係無offer, 得2個waiting,其他rejected。大女1月大B,讀學卷學校,有外補英文phonics ,學跳舞,上面試班,平時都有同佢睇唔同嘅書,在校成績K2全都係優異,有學校的學習優異證書,見到老師都係讚賞的多,在校經常幫忙做小老師。

收了好多rejected信後的確令人擔心,也曾經想過是否女兒真的一點都不肯,沒有學校收。
香港教育制度大家都知咩事,呢場小一面試真係好難玩,又其今年最多人,唯有期望大抽獎能抽到好學校,或能夠叩門叩到心儀。加油!
‹ 上一主題|下一主題