用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人考直資,私小全部fail?
go

有冇人考直資,私小全部fail?   [複製鏈接]

我對自己個仔好失望,全部rejected.雖然佢係細B, 我好後悔K1, K2冇谷佢,原來冇train 同有train 有好大分別(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
   5    0    1    0

回覆樓主:

大細B已經有分別, 無需介懷.

Chirley    發表於 17-12-18 14:29

ar_mak 發表於 17-12-15 16:22
上半場只係岩岩開左波5分鐘,黎緊仲有下半場,加時,同埋射12碼。萬一唔得,仲有下屆。
...

toothlady1234 發表於 17-12-15 15:19
我對自己個仔好失望,全部rejected.雖然佢係細B, 我好後悔K1, K2冇谷佢,原來冇train 同有train 有好大分別 ...

其實你都冇同佢train, 有什麼好失望的?

我唔係虎媽,但我呢個wkm 每日會和他讀書,認字,自教英數,當然又要玩啦。我地零外補,零興趣班。

結果除左男女神校和畫畫比重大的面試外和鼓勵人信教的學校外,仔仔全部都過到關。

我地只考龍校或有聯繫的學校,冇考sfa, tsl, 宣道,kts。

我係有付出的。

錯不在你個仔, 點解要對自己個仔好失望??

HK-MAN    發表於 17-12-18 22:24
Chirley    發表於 17-12-18 14:29

sunnymama2 發表於 17-12-15 17:05

就係因為我太天真,誤信d小學校長話唔須要特別trainning,只要表現出童真就可以,現實根本就唔係,仲有好多怪獸家長train到d小朋友小一小二level,根本冇得比

toothlady1234 發表於 17-12-15 17:13
就係因為我太天真,誤信d小學校長話唔須要特別trainning,只要表現出童真就可以,現實根本就唔係,仲有好多 ...

咁你真的太天真了。

不過,唔考唔到唔代表你仔唔叻,好彩抽到好的津校讀得好,都幾好呀

回覆樓主

邊個校長老點你

點解對個仔失望?又唔係個仔唔肯合作,係你冇特別訓練佢而已。又或者衰 d 講句「冇付出冇收穫」,冇訓練冇 Offer。

校長講唔洗特別 training,就好似講「考試測驗唔洗特別溫,平日上堂有聽書有溫下書就得」一樣。有 d 小朋友係得,亦都有好多小朋友唔得。如果你要求高,要下下八九十分,就更加冇可能。

不過你仲有大抽獎,趁呢段空檔時間好好裝備仔仔,到時候就算抽到寶校,都有能力去叩門。

回覆樓主:

我明,我考左10間,得1間waiting, 其他全rejected, 私幼但係自細無外補,因為明明簡介會個個校長都講睇禮貌睇教養,唔洗去面試班唔洗背答案,結果有幾個同學係學術好叻但係會打人既有offer,我就喪rejected......講到尾咪又係睇學術......

ellishoyc 發表於 17-12-15 17:36
我明,我考左10間,得1間waiting, 其他全rejected, 私幼但係自細無外補,因為明明簡介會個個校長都講睇禮貌 ...

我個仔乖不過慢熱,在這種面試文化下非常蝕底,但性格很難改變,我都只能接受(emoji)

toothlady1234 發表於 17-12-15 17:39
我個仔乖不過慢熱,在這種面試文化下非常蝕底,但性格很難改變,我都只能接受(emoji)
...

係囉,不過講真真係情願d校長一開始已經喺簡介會度講清楚話佢地重學術,想收活潑既學生,好過報左先知原來佢地係重學術咁囉。

toothlady1234 發表於 17-12-15 15:19
我對自己個仔好失望,全部rejected.雖然佢係細B, 我好後悔K1, K2冇谷佢,原來冇train 同有train 有好大分別 ...

不需介意。  今天開始 努力用心教好小朋友學術, 在小學6年努力讀書, 升中上 band 1中學。

toothlady1234 發表於 17-12-15 17:39
...

我相信慢熱才是真正無offer的主因,我認識的同學中,學術好好但慢熱考直私戰績麻麻,只有考學術果幾間收,相反有同學學術麻麻但性格活潑唔怕羞肯講野一手都係offer

回覆樓主

大家有無令小朋友夠膽在校長老師講野的方法?
樓主你參考下下年再戰,加油!

(我都好想請教下,我仔雖然有唔錯offers, 但佢有時好怕羞有時又肯講野,好selective, 好想幫佢克服呢個問題)

回覆樓主

我仔學術唔算好好,無學快果隻,無外補,但佢學野係快的。基本上我發覺只要佢interview肯唔怕羞講野就有offer, 面試怕羞果d學校就reject or waiting

sunnymama2 發表於 17-12-15 17:05

例如那間? 我都是那些"懶"媽媽, 報了5間, 中左一間, 已經喜出望外! 其實當天決定不催谷, 就預了今天不易行...努力加油!

sophialihk 發表於 17-12-15 18:26
例如那間? 我都是那些"懶"媽媽, 報了5間, 中左一間, 已經喜出望外! 其實當天決定不催谷, 就預了今天不易行 ...

我仔暫時只得兩個offer, 一間waiting, n個reject。reject 和waiting就係畫畫比重大的學校,如真道,DBS,我知畫畫唔駛靚,但我仔畫畫真係好好好差。福小去到第二輪,佢唔夠人跑得快去爭野,又要畫畫,所以只係waiting. 仲有一間佢話識哂 但佢阿媽我唔志,好堅定話唔信教的就reject

不過佢有好些熱門的學校的final in, 同埋有offer嗰d都係考學術(唔深簡),對答的就過關。
‹ 上一主題|下一主題