用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 劍鳴係咪好谷好辛苦?
go

劍鳴係咪好谷好辛苦?

聽聞劍鳴係教深半年 K1 已經寫字
小朋友會唔會好辛苦? 劍鳴興唔興勸退學生?
謝謝賜教

hppa    發表於 17-12-21 10:37

pinghaha 發表於 17-12-13 09:25
謝謝賜教

del del

謝謝賜教

又真係唔覺得好谷,感覺教學都幾循序漸進。小女K1評估,基本冇點溫,考完都唔錯,感覺平日上堂真係有學到野,入到腦。

未聽過跟唔到勸退。

anbandingdong 發表於 17-12-14 22:23
又真係唔覺得好谷,感覺教學都幾循序漸進。小女K1評估,基本冇點溫,考完都唔錯,感覺平日上堂真係有學到 ...

想請問k1 學校係咪已經要小朋友開始執筆寫字?
另想問學校老師係咪經常轉換?
想了解多點,謝謝!

回覆 pinghaha 的帖子

do not worry too much

bigBB135 發表於 17-12-18 05:47
想請問k1 學校係咪已經要小朋友開始執筆寫字?
另想問學校老師係咪經常轉換?
想了解多點,謝謝!

K1上學期練線條,下學期慢慢開始寫簡單字,K2開始又重複K1d字,人大上下之類,個人覺得幾循序漸進,小女係細b, 唔覺辛苦

K2已重新分班,K1老師未換過,又唔係好覺成日換老師

謝謝賜教

未聽過會勸退,老師有愛心經驗,這是我體驗的。
老師試過完咗一年,第二年冇再見到,不過一個學年內冇乜試過換。
不過d老師在位時都覺得幾用心,所以唔認為對小朋友有咩影響,因為大部份都年年見。

anbandingdong 發表於 17-12-14 22:23
又真係唔覺得好谷,感覺教學都幾循序漸進。小女K1評估,基本冇點溫,考完都唔錯,感覺平日上堂真係有學到 ...
谷唔谷係家長決定。但上到K3中文評估係堅深