用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs St Stephen ( Stanley )
樓主: keep-calm
go

CKY vs St Stephen ( Stanley )   [複製鏈接]

Hopeforb 發表於 17-12-13 00:16
去過很多義賣籌款的學校開放日,包括DBS的,也要買卷才可以玩攤位遊戲,我覺得沒有什麼問題,籌款也是為學 ...

DBS open day 我都去過,完全免費,真係有老師做實驗講解,非常欣賞。CKY就...係咪你記錯左

yeunglps 發表於 17-12-12 23:25
回覆 pbhe 的帖子

我真是不太明白點解將小朋友努力為學校籌款被講成搶錢活動?第一,無人迫你買, 第二,每 ...

攪得開放日就預左家長去,去得既家長比班籌款學生攪到對自己小朋友既辛苦理財培訓幾乎毁于一旦。籌款還籌款,乜都講錢,連玩遊戲都唔放過,跟本無心介紹學校。小朋友細個,一見到有玩具賣個個扭住買,連認真參觀的機會都冇,唔怪得D怪獸小孩完全唔知大人揾錢辛苦。最記得個學生話買啦,好平之嘛。唔止一個係咁,我都費事答佢地。道不同不相為謀。我通常唔批評人地學校太多,又唔係我小朋友讀,不過過左海先提醒吓人地。你地大把錢鐘意支持學校,它就是一所好學校。從來冇反對它有優點,不過唔可以忽視弱點。小朋友就係白紙,學校角色好緊要。太物質唔支持無問題架喎! 即等於家長為了獎勵小朋友默書100分去搭飛機旅行,有咩錯?

pbhe 發表於 17-12-13 01:46
攪得開放日就預左家長去,去得既家長比班籌款學生攪到對自己小朋友既辛苦理財培訓幾乎毁于一旦。籌款還籌 ...

可能我比較幸運,小朋友在cky開放日很投入及開心,咁又有不少朋友子女讀緊,很照顧我的孩子,帶佢四處參觀,仲一齊係圖書角睇左一陣書,非常愉快。部分攤位遊戲,因為我的小朋友不會玩,排到去都有哥哥姐姐很細心幫手,亦完全無出現過扭買玩具etc。我們仲用剩飛,去換哂爆谷 間間學校總有啱同唔啱channel既人,有人唔鍾意都好正常,唔考亦無問題~ 個人就很鼓勵身邊朋友考,其實都唔易入,學費又的確貴。 Afford到又認同學校理念,就go ahead ~ 祝願今日3rd in的朋友們有好成績

回覆樓主

我個人覺得CKY 在open day 籌款賣卷賣玩具ok 喎。平時係街到都買旗,返工都要俾臉買獎卷,見到friend 又支持吓佢地步行籌款。我自己就唔會放大來睇,當然每個人感受不同。
:wave:

pbhe 發表於 17-12-13 01:28
DBS open day 我都去過,完全免費,真係有老師做實驗講解,非常欣賞。CKY就...係咪你記錯左
...

記錯或者不知道課室圖書館同演奏廳有免費活動的是你吧?你說只逗留了十分鐘,相信你眼見的攤位遊戲也不過是學校開放日其中十份之一的活動吧!

rafaelbaba    發表於 18-3-23 16:46

攪得開放日就預左家長去,去得既家長比班籌款學生攪到對自己小朋友既辛苦理財培訓幾乎毁于一旦。籌款還籌 ...

你說cky根本無心介紹學校,其實是你沒心去了解

meowymeowy 發表於 17-12-13 07:42
可能我比較幸運,小朋友在cky開放日很投入及開心,咁又有不少朋友子女讀緊,很照顧我的孩子,帶佢四處參觀 ...

只怪CKY D學生吾怕羞、又太熱情、禮物太多(靠遊戲亦送吾哂)又吸引……
話時話,聽聞學校每年要還建校及擴建錢,老師薪酬亦低於市面,所以加左學費

woyj 發表於 17-12-13 08:40
只怪CKY D學生吾怕羞、又太熱情、禮物太多(靠遊戲亦送吾哂)又吸引……
話時話,聽聞學校每年要還建校及擴 ...

True! 靠遊戲亦送唔哂

pbhe 發表於 17-12-13 01:28
...

DBS open day 我上年都有去,玩遊戲要買coupon 喎。似你記錯多d。

回覆 Dtw 的帖子

我去的是Garden Fete, 開宗用名義買物會,而且我已經寫得很清楚是要買卷的。不是我記錯只是你沒有看清楚我寫什麼

回覆樓主

你覆我定覆緊pbhe?

Hopeforb 發表於 17-12-13 09:12
回覆 Dtw 的帖子

我去的是Garden Fete, 開宗用名義買物會,而且我已經寫得很清楚是要買卷的。不是我記錯只 ...

你覆我定覆緊 pbhe?

回覆樓主

其實open day 兼幫學校籌款係正常不過既事,當然每人有不同感受,我自己就很欣賞小學生咁積極主動去幫學校。

回覆樓主:

CKY 過去open day 的 programme 在這website 找到

http://www.ckylibrary.org

你可看到有很多不同的表演、講座、和實驗示範,都是免費的。

N年第一次帶大女去CKY open day,玩遊戲中獎有架搖控車,望落值100蚊果款,其他獎品都好靚,當時心諗學校好闊綽。后來過幾年帶第二件去,變左要買tickets,雖感有d意外,但心諗冇理由要cky家長sponsor,而且學校就算有錢,亦應用于教學資源,而且cky仔又smart又有禮,所以也樂意買。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

攤位遊戲要買券很出奇? cky係保良局非牟利私校,每年都要籌款,有啲國際學校入校園已經要收入場費了,cky遊戲你可選擇唔玩,由學校門口開始已經有好多免費表演可以欣賞,又有試堂等....你個細路扭計要玩就唔好怪人地,物質觀念應由家長教,怪獸家長只懂怪責人而唔反省

janicy 發表於 17-12-13 10:52
攤位遊戲要買券很出奇? cky係保良局非牟利私校,每年都要籌款,有啲國際學校入校園已經要收入場費了,cky ...
前兩年帶阿仔去CKY開放日,反而冇乜留意要比錢的部份,因為參觀校園及其他免費活動已很吸引。學校籌款亦很正常。

janicy 發表於 17-12-13 10:52
攤位遊戲要買券很出奇? cky係保良局非牟利私校,每年都要籌款,有啲國際學校入校園已經要收入場費了,cky ...

Well said

回覆樓主:

曾經看過一本教孩子的書,其中一項是要尊重孩子感受,感受好個人,我覺得有家長講出唔喜歡感覺無問題㗎,或者有孩子太熱情,未必個個都接受,為何又变了怪獸家長。聽下另一面意見,下次做得更好。

keep-calm 發表於 17-12-12 11:49
代朋友問:

獨女,住東九。已有st Stephen offer 及CKY 3rd in. 可考慮搬屋。暫時傾向留港升學。

你朋友鍾意那個學制?
如果係IB,  那應該比較2間學校係inquiry base 教學方面做得怎樣,尤其是小學課程,因為確實係需要從小培訓,不能短期做到好成果,除非個學生聰明絕頂。
2間學校語境也好,聖提成績冇公開,不能比較。
‹ 上一主題|下一主題