用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs St Stephen ( Stanley )
go

CKY vs St Stephen ( Stanley )   [複製鏈接]

代朋友問:

獨女,住東九。已有st Stephen offer 及CKY 3rd in. 可考慮搬屋。暫時傾向留港升學。

考慮點在:校風、學生品行、成績、活動、語文程度

謝謝各位。
   10    0    0    0

回覆樓主

有無朋友子女在呢兩間讀緊?我通常會參考下朋友經驗,睇下跟功課、測考、評估等,同埋小朋友品行同參加的活動去考慮。個人認識的CKY小朋友,都令我覺得好舒服,成績也不錯,很獨立。St Stephen的也ok,不過感覺上喜歡CKY的小朋友多d~

keep-calm 發表於 17-12-12 11:49
代朋友問:

獨女,住東九。已有st Stephen offer 及CKY 3rd in. 可考慮搬屋。暫時傾向留港升學。

SSCPS

百年老校,英文語境超好,環境優美,中學有IB 同DSE 揀, 多個選擇。

利申:上年阿仔2間都有,最後2間都冇讀。

meowymeowy 發表於 17-12-12 14:23
有無朋友子女在呢兩間讀緊?我通常會參考下朋友經驗,睇下跟功課、測考、評估等,同埋小朋友品行同參加的活 ...

如不介意小朋友自小被培育做玩具sales, 物質主義就CKY無乜所謂。我山長水遠搭的士去佢開放日,逗留左10分鐘,頂唔順拉阿仔急急腳走人。真係唔係我地杯茶。

pbhe 發表於 17-12-12 16:01
如不介意小朋友自小被培育做玩具sales, 物質主義就CKY無乜所謂。我山長水遠搭的士去佢開放日,逗留左10分 ...

可唔可以講多少少?點解會係培育玩具sales 嘅?我只想了解多啲cky

我估佢想講CKY open day, D學生幫學校籌款義賣..... 其實有咩問題呢?

Felix223    發表於 17-12-12 18:19

會搬的話,St Stephen。唔搬又唔寄宿的話搭車非常辛苦。兩間成績校風不相伯仲,St Stephen 有提供 DSE/IB,如果將來發現小朋友唔係
IB 材料都可以讀 DSE。而且寄宿可以早 d 訓練小朋友獨立自律。

pbhe 發表於 17-12-12 16:01
如不介意小朋友自小被培育做玩具sales, 物質主義就CKY無乜所謂。我山長水遠搭的士去佢開放日,逗留左10分 ...

以我所知, cky 開放日,學生們會好努力的去為學校籌款,如果小朋友們齊心努力為籌款而被視為玩具sales , 咁cky 真係不是你杯茶了。

Felix223    發表於 17-12-12 18:20

There are always people out there waiting for some parents to give up CKY offer

回覆樓主

可以比較下兩間的IB成績嗎?

kittykityi 發表於 17-12-12 16:55
可唔可以講多少少?點解會係培育玩具sales 嘅?我只想了解多啲cky

其實去開放日真係睇到好多感受真實好多。一去到小朋友,應該係初小學生即撲埋黎賣玩具,另外所有攤位遊戲都要買飛比錢。個人覺得十分反感。

calbee6 發表於 17-12-12 17:13
我估佢想講CKY open day, D學生幫學校籌款義賣..... 其實有咩問題呢?

我未見過有學校開放日好似搶錢咁。係學生present得唔好掛。人人都可以有好或壞印象。做得過份咪有壞印象。我比較buy樸素類型。

ngokwan 發表於 17-12-12 17:37
以我所知, cky 開放日,學生們會好努力的去為學校籌款,如果小朋友們齊心努力為籌款而被視為玩具sales ,  ...

所以咪話一定要自己去open day 感受吓個種充滿物質的籌款活動。

pbhe 發表於 17-12-12 18:17
我未見過有學校開放日好似搶錢咁。係學生present得唔好掛。人人都可以有好或壞印象。做得過份咪有壞印象。 ...

我去open day 見到好多學生的個人物品,感覺比較奢華,所以open day 之後決定唔報了,不過認識朋友的子女在讀,功課壓力少之餘英文水平好好

anpanman_baby 發表於 17-12-12 18:22
我去open day 見到好多學生的個人物品,感覺比較奢華,所以open day 之後決定唔報了,不過認識朋友的子女 ...

非常同意佢有優點。我都係無報。

stiga 發表於 17-12-12 17:50
可以比較下兩間的IB成績嗎?

St Stephen今年第一批IB畢業生,但唔多覺佢有公開公布成績

ngokwan 發表於 17-12-12 17:37
以我所知, cky 開放日,學生們會好努力的去為學校籌款,如果小朋友們齊心努力為籌款而被視為玩具sales ,  ...

觀點與角度既~ 去過幾間學校開放日,都要買飛玩遊戲籌款,個人覺得無問題,而且豐儉由人,唔玩齋望都可以,逛下泳池、圖書角又得。CKY遇到明星家長亦毫無架子,陪孩子為學校義買小食,感覺家校關係良好~ 小朋友亦有禮貌,誠懇向年紀小的孩子介紹點玩遊戲,仲幫手打氣~

回覆 pbhe 的帖子

我真是不太明白點解將小朋友努力為學校籌款被講成搶錢活動?第一,無人迫你買, 第二,每樣貨品都是家長真金白銀買番來捐比學校,本身是有價值的,我都用咗一張卷($10)買咗兩包零食,我覺得超值,平過在超市買,第三,學校沒有收入場費,亦有很多免費活動如大型管弘樂團,講故事時間,等等,只是遊戲攤位和商品要比錢,難道你去賣物會,去嘉年華玩遊戲是免費?難道賣旗籌款是搶錢?這些偏頗的言論把一羣用心,用汗水為學校籌款的小學生的努力全打得粉碎!再者,人地在自己學校攪籌款活動有咩問題?又無人迫你去!

CKY 開放日,還有到實驗室玩實驗遊戲也是免費的,又有老師講解生物課,最心刻是外籍老師即場展示豬心,講解心臓結構

去過很多義賣籌款的學校開放日,包括DBS的,也要買卷才可以玩攤位遊戲,我覺得沒有什麼問題,籌款也是為學校建設所用,又唔係學校校長師生自己袋,一點也看不出罪大惡極。
反而學生家長積極投入合作做好一個活動,而且學校又安排實驗示範,又有講故事活動,統統都是免費的。何必以一己之偏頗,沒剎學校的苦心呢?
正所謂,一念天堂,一念地獄,用什麼眼光就看到什麼風光。
‹ 上一主題|下一主題