用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 喜歡思考對學習有什麼影響!?
樓主: ANChan59
go

喜歡思考對學習有什麼影響!?   [複製鏈接]

Vanadium 發表於 17-12-12 22:21
1) 現今兩大醫科已收到好神,全部係數DSE近爆grade果批,必定係4+3X,唔修physics得,但都要補多一科,若 ...

我就親耳聽過HKU Law professor 說,香港學生閱讀好弱,好多追得好辛苦。香港學生一般英文口語差,不是秘密,理科生更甚。辯才不好,就只有做 Solicitor.

多年來,我在香港見過非常多本地工程師,大部分技術性高,但英文和一般性溝通大部分不合格(對我公司而言)。

當然,語文好出色的工程人員不是無,香港土產較少,多數外國回流。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Vanadium 發表於 17-12-12 22:10
假設一個好smart既學生,讀理科全5**,只要佢都唔怕寫字背野,佢都唔細機會文商科都係呢D水平。

若一個都 ...

選科,smart 唔 smart 都好,主要跟興趣同能力選,其他野次之。

無理由因理科「出路」被認為闊D,明明興趣和能力係文科,夾硬選理科。唔會讀得好。

想回應下有人講文理兼備呢個問題。

若以現DSE結構黎講,講文理兼備得啖笑。4主修+兩選修,若兩選修一文一理,可能有人會引用一D成功例子,但我認為,見唔到既失敗例子一定比呢D成功例子多好多好多倍,除非科理係叫"Bio"。

IB唔識講,一來對IB唔熟,二來....我有信心凡國際既考試,同亞洲如香港考試內容比,深度要求係兩回事。

向大家介紹一科DSE科目,叫"綜合科學",一科包括及串連phy、chem、bio,綜合應用各科學知識,課程我覺寫得非常好,DSE引入,本來就係比文中有理既人修,但時間驗証結果,一個寫得咁靚既課程,出得咁好既卷,花咁多人力物力,到2017年DSE,只有141人考。

做事或判斷,要分得清理想與現實。

Vanadium 發表於 17-12-12 23:18
除非科理係叫"Bio"。
...
你都認為Bio文科人都讀得?

October. 發表於 17-12-12 23:26
你都認為Bio文科人都讀得?

無理科邏輯,最死會係Phy同Chem,Bio內容其實理科邏輯並不多,亦少公式同符號。

但修Bio同時修其他理科,容易產生協同效應,始終部份內容相輔相成,溫習方式、答題技巧亦近似。舉例若修經濟加科Bio,其Bio容易無修chem + bio 咁好成績,而經濟亦可能無修經濟 + 商業既人咁好,即使係相同既人。

當然無論講咩,世事無絕對,總會有例外。

文理兼修最難除左係頭腦同知識要兩者兼備,亦有答題方法、溫習技巧方面,文理唔少係截然不同,好多時學生都會混亂下影響成績。

我知不少band 1學校,避免學生亂咁文理選修,都會編排上規定選修至少兩理或兩文。

MrBeast    發表於 17-12-13 06:38

Vanadium 發表於 17-12-12 22:10
假設一個好smart既學生,讀理科全5**,只要佢都唔怕寫字背野,佢都唔細機會文商科都係呢D水平。

若一個都 ...
good sharing.  可以就著興趣和能力去選科,事半功倍

Vanadium 發表於 17-12-12 23:18
想回應下有人講文理兼備呢個問題。

若以現DSE結構黎講,講文理兼備得啖笑。4主修+兩選修,若兩選修一文一 ...

在EK,最典型的是可以用一個不太成功的例子,都可以吹到好大好大,但竟然有人信。S君不用對號入座!

我的年代,文科人不少讀生物,因為方便考護士,是否文科各自判斷,我及兒子一直當係死記的科目。有些似現正的lCT,驟眼似理科,骨子裏,似文科的口水科。

看 lB,你要了解香港 DSE 是 down grade 咗的大學入學試,在以前的會考及高考之間。當時的高考個別科目是深過 lB,但濶度還是 lB 闊!到現在,334 之後,DSE 深度相對是倒退了,此消彼長之下,你自己去判斷。考試是深還是 tricky 是另一個好多人的誤解。

還有 lB 比 NSS 優勝是所有科目分成 SL及HL,DSE 的數學核心部分淺過 SL,HL 等同M1M2。其他科目一樣,但學生只需選修三個或以上 HL,就滿足要求,不似 DSE 的選科,一係硬食,一係唔食!

去到 combined science,是有好的原意,不少學生、家長及學校都當 DSE 是大學入學考試,如果 CS 的認受性低,學生及家長自然不會選。大學理科工科第一二屆有收選修 CS 學生,但發現銜接不到大學課程,所以近幾屆已經多數不收了!這科適合文科人多於理科人,但大學文科收生又不考慮這一科,所以注定會失敗告終。

Doray    發表於 17-12-15 08:42
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Vanadium 發表於 17-12-12 23:36
無理科邏輯,最死會係Phy同Chem,Bio內容其實理科邏輯並不多,亦少公式同符號。

但修Bio同時修其他理科, ...
咁Bio可以建議讀.
我自己只是初中讀過科學, 成績幾好添, 事實我知自己根本不是讀理科材料, 就因為好皮毛, 根本上有溫書就得咗八成,一直唔明白所謂的"協同效應"具體係咩? 經你說明,原來是溫習方式、答題技巧相輔相成. 你既POST非常詳盡具體,有條理, 邏緝性強, 答复幾乎滴水不漏, 這就是經過理科訓練的好處? (當然本身要有流暢的文筆).

ANChan59 發表於 17-12-12 11:17
Score boundary of Maths 5** May be lower than 90.
不求5** ,5就收貨.

其實不太擔心數學(CORE), 只是忐忑讀理科掂唔掂, 同樣不需要5** ,5已好滿足.

October. 發表於 17-12-13 09:53

其實不太擔心數學(CORE), 只是忐忑讀理科掂唔掂, 同樣不需要5** ,5已好滿足.

最緊要是他自己知道想讀什麼,競爭對手無處不在,躲不了,出來社會都要面對,除非你是 ......... 他有父蔭,母蔭!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

October. 發表於 17-12-13 09:53

除了core,M1都好似幾有用。大部分的學科,包括人文科學,讀上去,做研究,都好像少不了統計學的知識。

醒目開學勳章

成日講講下,都要拉去 DSE vs IB 邊樣深。
在 EK 吹到幾大有鬼用,家長閂埋門自己自我感覺良好有鬼用。
香港各大學,英美加澳一線大學,比晒 advance standing 比 IB HL 科。好多大學, IB HL 5 分已經有 advanced standing。
DSE 呢?你有 5** 都冇喎。
牌面睇,IB HL 5 > DSE 5** 是現實。
至於 SL ,冇人做到對比。
但 IB 生個個必修起碼三科 HL。
分析下都知 IB 難過 DSE 啦。

其實唔好再拉到咁遠,
討論返 topic : 思考。

ANChan59 發表於 17-12-13 10:13
最緊要是他自己知道想讀什麼,競爭對手無處不在,躲不了,出來社會都要面對,除非你是 ......... 他有父蔭 ...

正確態度。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 17-12-13 08:21
在EK,最典型的是可以用一個不太成功的例子,都可以吹到好大好大,但竟然有人信。S君不用對號入座!:funny ...

你叫我唔好對号入座,唔係反話下嗎?

Darth 發表於 17-12-13 11:00
成日講講下,都要拉去 DSE vs IB 邊樣深。
在 EK 吹到幾大有鬼用,家長閂埋門自己自我感覺良好有鬼用。
香 ...

呢個現像,只能証明大學 prefer IB HL 7。不解証明lB難D。

lB又有EE+TOK 3分,好嘢做,仲有 CAS.  

其實 IB 同 DSE 的 skill set 好唔同下。

shadeslayer 發表於 17-12-13 12:23

你叫我唔好對号入座,唔係反話下嗎?

因為V君講例子是針對你,所以我先講清楚,不是反話!

ANChan59 發表於 17-12-13 10:13
最緊要是他自己知道想讀什麼,競爭對手無處不在,躲不了,出來社會都要面對,除非你是 ......... 他有父蔭 ...
因為中文級一,佢突然話對中國文學有興趣,但佢又唔中意閱讀唔睇書,點讀文學?頭痛。

回應下IB與DSE比較。

講真,課程、教學、考試、評grade,有時係幾複雜既事,局外人係資料有限,只能從表面去睇而做判斷,就算判斷錯誤,我覺得係正常。

究竟咩叫做一個難既課程呢? 單從課程文件既內容去睇,當然可以有一個客觀判斷,但若"難與否"計算埋教學時間,考試,再加評grade,咁就絕唔可以淨睇課程內容。

有讀過大學就知,有D科目,課程內容極難,教授都教得極深,但考試,直問直答到不得了,甚至9成係past paper照抄,最後仲派埋grade,100分攞60分就比個A你,讀得既一半人攞A,咁你呢科難定易? 我記得我讀大學時,有一科我攞80幾分,A+,第二名60幾分,又係A+ (分數主要集中係30幾至60幾),我問教授(同佢熟到朋友咁),點解佢低分我咁多,都係A+,教授話....咁每科都要有一定數目A+嘛,佢第二名啦喎。

若然已經明白我講咩,以下有關我對IB與DSE之問題討論,可以唔使再睇落去。

睇過IB既課程資料,看來真係唔易,一個課程題材多,深度唔淺,驟眼真係覺得難過DSE。但再翻查資料,2017年香港竟有33個IB滿分狀元(全球只有218個!),若然講40至44分間既,我相信香港數目多到可怕。

好了,2017年有幾多DSE考生攞到7科5**呢? 只有6位。

咁究竟要爆grade,DSE難定IB難? 點解考DSE人數遠多於香港考IB人數,而DSE睇課程文件不見得比IB深,反而DSE可以爆分既人咁少,而IB又多咁多?

或許有人會講: 香港考IB既學生叻好多嘛。但香港IB考生只有約2000人到,6萬多個DSE考生,最top果2000個(即3%),我就唔相信質素會差過考IB既同學,平均黎講我反覺得極有可能好過,但DSE係無33人爆分,遠低於呢個數字。

DSE作為一個課程睇落淺少少,點解考試仲難爆grade呢?

再翻查IB考試試題,加上佢派最高7分既考試分數要求,我就完全明白了!

我有幸有機會分別接觸HKCEE、HKAL、DSE既...........,但由於我嚴格遵守要求,所以到此為止。若然知我上述講咩,就應該意會到,講一個考試難唔難,要講試題,要講分數,更要講佢派某個grade既要求。

個人睇完IB資料,夠錢一定會送子女考IB唔考DSE。:)

DSE難考,但呢個試太獨特,形式與內容只發生係香港呢個小小地區,加上個試極年青,難係國際間攞到廣泛認同。

任何國際試,包括IB,都比好強調讀書既亞洲地區既考試易,若然又反被國際廣泛認同,真係考得過。
‹ 上一主題|下一主題