用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 如何培養數學家
樓主: omg012
go

如何培養數學家 [複製鏈接]

jumphigh 發表於 18-7-18 07:44
logic課程不是在數学範疇,係人文範疇有的
我當年學logic係由set theory學起,如果係人文科既人,好可能喺第一日既intersection、union、subset既觀念已經玩死咗。

jumphigh 發表於 18-7-18 10:35
所以logic係屬於哲學系,要用腦的
我最先係喺當年考GCE既AL數學,所以之後再學比其他同學容易好多。

Radiomama 發表於 18-7-17 20:51
有些時候,對香港的資優數學課程有點失望。不明白為何都以奧數為目標,反而一些基礎如邏輯思維卻沒有教授 ...

某小學資優課程,有Critical thinking 讀, 有冇用就唔知啦

noverzero 發表於 18-7-18 10:42
某小學資優課程,有Critical thinking 讀, 有冇用就唔知啦
其實critical thinking呢啲野,家庭教育更有效。

王家爸爸 發表於 18-7-18 10:40
我最先係喺當年考GCE既AL數學,所以之後再學比其他同學容易好多。
我地果代, 最早接觸邏輯思維好可能係學能測驗

王家爸爸    發表於 18-7-18 10:56

jumphigh 發表於 18-7-18 08:13
同意。但logic本身是屬於哲學系的,所以hkage放在人文類也正常的,而数理學生也可以選修的。
...
我估你可能混淆咗啲概念,哲學邏輯同數學邏輯其實唔係完全一樣,但係兩者相輔相成,或者明確啲講數學邏輯有助於哲學邏輯既研究。
數學邏輯係有嚴謹既formal methods;哲學邏輯其實係無咁嚴謹既general study,集中研究reasoning。當然近代哲學家都借用數學邏輯既方法去研究,但係咁唔代表邏輯係哲學野。

noverzero 發表於 18-7-18 10:46
我地果代, 最早接觸邏輯思維好可能係學能測驗
好似係叫數字推理題。

兒子上過學苑的奧數及非奧數課程, 覺得兩者也不差啊, 可能我要求低?

學苑很多數學課程都是增潤課程, 對象應該是基本功紮實的學生. 此外也有一些是對應學校課程, 但由於時數有限, 所以進度會比較趕急, 如果同學兩手fing fing, 課堂前唔去溫習舊知識, 課堂後唔去做功課, 一樣會唔合格的.

我之前睇過學苑一份數學課程的簡解, 它把奧數及非奧數課程分了類的, 非奧數課程其實也很多姿多采, 由小學的摺紙幾何到高中的微分幾何也有, 但要注意某些是資助課程. 學苑未正式成立前根本就是培育香港IMO代表的基地, 所以成立後直到現在, 在奧數課程的涵蓋程度都是大於非奧數的, 但近年都見到佢慢慢擴闊緊非奧數的課程, 給點時間他們吧.

jumphigh 發表於 18-7-18 13:12
錯。係中文科。
當年好多學校都要學生做2本數字推理,可能你係平行宇宙到唔需要做數字推理。

學能測驗年代, 有中文卷及數學卷, 中文卷考的內容涉及一些文字推理的題目, 數學卷則會考一些圖形/數字的推理題

jumphigh 發表於 18-7-18 13:54
你唔知中文有邏輯题?
係我住緊既宇宙既香港當年係文字邏輯(因為...所以...嗰啲阿媽係女人既野)同數學邏輯題(幾難下,所以需要操)都要考。

jumphigh 發表於 18-7-18 14:56

邏輯係一種思維方式, 要理解及訓練呢種思維方式 ,係屬於 ...
無話邏輯唔係一種思維方式, 不過我哋個宇宙有兩種邏輯體系,一個叫文字邏輯,唔會用複合既符號,所以唔夠精確(所以會有好似點解白馬非馬既爭論)。數學邏輯好唔同,用複雜既符號去表達事物既邏輯關係。

jumphigh 發表於 18-7-18 14:56

邏輯係一種思維方式, 要理解及訓練呢種思維方式 ,係屬於 ...
你既理解既問題係混淆咗subset同superset,簡單啲講假設貓有黑貓、白貓(簡單啲,當得兩種),黑貓就好似文字邏輯,白貓就好似數學邏輯,你既誤區係當咗黑貓先係貓。

‹ 上一主題|下一主題