用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 終於做左CAS 既評估, 結論係好攪野..
go

[過動] 終於做左CAS 既評估, 結論係好攪野..

終於做左CAS 既評估, 臨床心理學家既結論係: 我囝有ADHD既問題, 但唔屬於症狀 (真係十萬個????????)

佢解釋, 一D好明顯既ADHD問題佢係冇, 例如發夢, 成日唔見野, 做功課好慢拖拉, 插隊....等。

佢只有持續專注較弱, 情緒控制能力較弱 及衝動問題

總結 : 唔係有ADHD呢個症, 只係有ADHD既問題

bestwish 發表於 17-11-27 16:14
終於做左CAS 既評估, 臨床心理學家既結論係:  我囝有ADHD既問題, 但唔屬於症狀 (真係十萬個????????)

佢 ...

下……O咀請問你小朋友幾大呢?
我仔都無功課等果堆問題,但持續專注的確弱,情緒控制及衝動近一年大有改善。
不過都被老師叫去check專注力不足,我會唔會得到同樣答案呢?!?!
請問醫生有咩建議比你?有無咩要做呢?

ckmouseckmouse 發表於 17-11-28 09:38
下……O咀請問你小朋友幾大呢?
我仔都無功課等果堆問題,但持續專注的確弱,情緒控制及衝動近一 ...

我囝小三, 學校冇叫我去評估, 我自己發現有問題先去排。

果日唔係見醫生, 只係見臨床心理學家。基本上只係叫我上下管教子女既班。仲有話會跟進職業治療果邊, 因為揸筆唔正確。冇咩要跟進。 因為我上年已排左睇精神科, 出年可以睇。

你囝囝幾歲? 我都好想知佢幾時情緒控制及衝動有所改善。

bestwish 發表於 17-11-28 10:36
我囝小三, 學校冇叫我去評估, 我自己發現有問題先去排。

果日唔係見醫生, 只係見臨床心理學家。基本上只 ...

我仔k2咋!佢未夠歲半已經唔肯午睡,我覺得似係睡眠不足搞到情緒差多。自從k1返學攰,漸漸肯午睡大有改善。佢又好少衝動到別人,直頭比小朋友打也不還手。反而做事心急,做唔到發忟憎多,自控力較弱。
我仔以前長期唔訓係溝通唔到,但升K2自動自覺訓。同佢傾多左計,了解多左佢心諗法,肯互相合作多了!睇相關圖書/專家寫的文章,同佢分享都可以,基本上我仔係聽書講野多過我!

ckmouseckmouse 發表於 17-11-28 19:45
我仔k2咋!佢未夠歲半已經唔肯午睡,我覺得似係睡眠不足搞到情緒差多。自從k1返學攰,漸漸肯午睡大有改善 ...

你囝仲好細,襯黃金期好好做多d感統訓練

bestwish 發表於 17-11-28 20:50
你囝仲好細,襯黃金期好好做多d感統訓練

thanks!
感統訓練是否對專注力有幫助?

ckmouseckmouse 發表於 17-11-29 10:02
thanks!
感統訓練是否對專注力有幫助?

絕對有

感統訓練目的:

•       減少感覺防禦/過弱的反應;
  •       改善身體概念、姿勢控制、兩側協調、動作計劃,從而提昇 大小肌肉、手眼協調、眼球肌肉控制、視覺空間概念、語言等能力;
  •       增強基本學習能力、學習動機、專注力、記憶力、組織能力、情緒表達、自信心、自我控制等能力。