用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何處理仔女被班中同學柸葛及言語欺凌 ? ...
樓主: Uncle5metal
go

如何處理仔女被班中同學柸葛及言語欺凌 ? [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 17-11-27 14:58
唉, 你當年老師似足小女三年級個班主任呀!小女小三嗰年肺炎入院, 請咗兩個星期病假, 到第五日左右 ...
仲乜要咁順攤? 你阿女間唔係津校咩? 要跟規矩架, 唔可以無法無天, 係我仲故意唔交醫生紙, 睇佢奈我咩何, 你只要寫封信表明係請病假就得, 邊個話一定要中途俾醫生紙的? 問佢係咪學校規矩, 如佢話係, 直接問校務處是否屬實, 如佢亂講, 寫信告去校長度, 如學校真有此政策, 見校長, 問佢係咪教署規矩, 如唔係, 學校係咪想收律師信? 你太好洽了。

1998Ruby1998 發表於 17-11-28 02:42
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

個人經驗,唔太鍾意社工。本來以為值得信任,點知所有野都話曬畀班主任聽,然後班 ...
高年班學生最唔相信嘅人就係駐校社工,因為會俾佢哋出賣。其實佢哋都知,所以阿仔今年F1入學時社工好嚴正咁話佢哋唔係隸屬學校架構,唔會打小報告咁話。信唔信得過就唔知,不過一次不忠,百次不容。

little_yolky 發表於 17-11-28 11:27
仲乜要咁順攤? 你阿女間唔係津校咩? 要跟規矩架, 唔可以無法無天, 係我仲故意唔交醫生紙, 睇佢奈我咩何, 你 ...
唉, 你講得好中, 我太好洽啦, 識我嘅人通常話我份人無火氣, 完全想像唔到我會發火. 我細個俾人欺凌, 小學時期已經企圖自殺過三次, 你話我份人幾懦弱
當時我女肺炎, 食乜(包括藥)嘔乜, 喺醫院吊緊抗生素,  我哋又担心又攰, 冇能耐同老師玩落去.  連我老公咁硬淨嘅人都罕有地話多一事不如少一事.

以學校嘅作風, 多數會鬧到你講咁; 佢哋係唔會認自己有任何地方要改善架: 六年級嗰陣, 之前嗰屆畢業生升咗上中學部, 得單位數字入到精英班.  校長捉晒五六年級同學落禮堂訓話, 又開家長會鬧我哋家長, 話我哋教到啲女冇鬥心, 冇創意......我老公當時問: 校長, 你講咗好多我哋要做嘅嘢, 咁校方又做咗啲咩去令同學們做好啲呢?  校長話: 我哋已經做得好好... (總之校方無責任, 唔會變, 一切問題喺家長同學生度)  上到中學, 我就知道, 大部份同學啲數底真係好弱, 英文亦唔足以應付中學部. 可幸小女一向有閱讀習慣, 但都花多咗好時間喺學術上先保住中等成績.

如果真係鬧到上報紙, 出律師信, 一定要轉走.  試過有人因為俾老師屈佢作弊, 委委屈屈咁轉咗校.  

呢啲學校要整死你好多方法架. 你諗吓, 我女只不過有啲情緒問題要喺社工度開file, 再請兩星期病假已經足以令佢俾同儕孤立, 俾老師針對.  佢哋根本係想我女退學, 收番個"好"嘅插班生.  如果鬧上報紙, 出動律師, 老師應該會教一些同學設個局令我女記大過, 跟住以操行問題踢出校.

不過算啦, 已成過去.

akys 發表於 17-11-28 12:40
高年班學生最唔相信嘅人就係駐校社工,因為會俾佢哋出賣。其實佢哋都知,所以阿仔今年F1入學時社工好嚴正咁 ...
好睇個社工夠唔夠經驗同技巧,上到中學,班主任角色會重要得多,所以現今很多中學(由其初中),都會頃向行双班主任。

YolandaTam 發表於 17-11-28 13:11
唉, 你講得好中, 我太好洽啦, 識我嘅人通常話我份人無火氣, 完全想像唔到我會發火. 我細個俾人欺凌, 小學時 ...

好黑暗喎……現在仍在讀?

woyj 發表於 17-11-28 13:20
好黑暗喎……現在仍在讀?
己升中學啦, 有心

洋蔥頭媽咪 發表於 17-11-28 13:17
好睇個社工夠唔夠經驗同技巧,上到中學,班主任角色會重要得多,所以現今很多中學(由其初中),都會頃向行双 ...
最討厭有啲學校以校譽行先,唔係站喺小朋友立場。有事盡量壓低,盡量大事化小,小事化無。前幾日見過有篇文章講VIP學生,大部份學校處理手法就係咁,事情解決唔到但淨係要受害家長唔好聲張,千祈唔好影響校譽。

唉, 你講得好中, 我太好洽啦, 識我嘅人通常話我份人無火氣, 完全想像唔到我會發火. 我細個俾人欺凌, 小學時 ...
其實佢哋係洽你淋善而已, 佢哋實情無見過真正既怪獸家長。响官津學校, 如果你成績達佢哋既升班標準, 要踢你出校唔係咁易的, 否則, 好多學校既SEN晨早俾人踢晒出去了。只能怪你哋唔夠惡。

Uncle5metal 發表於 17-11-24 14:10
班中有一帶頭人經常帶領其他同學柸葛、語言欺凌,甚至乎整蠱一位同學。大家如何處理 ?
...

問清楚你仔仔係邊個?放學同你仔等佢,請佢食嘢,比甜頭佢擺和頭酒!

唔好諗住靠老師,處理得唔好俾人玩到仲金!

Bigpig_2007 發表於 17-11-28 17:34
問清楚你仔仔係邊個?放學同你仔等佢,請佢食嘢,比甜頭佢擺和頭酒!

唔好諗住靠老師,處理得唔好俾人玩 ...
怕比完甜頭佢,佢仲以為自己做得啱,以後蝦完人有野食

強烈建議大家去 google search 下 [學校行政手冊], 及 [資助學校資助則例]睇睇。有好多野教育局對學校係有規範。唔好比學校亂咁黎!

Uncle5metal 發表於 17-11-29 22:43
怕比完甜頭佢,佢仲以為自己做得啱,以後蝦完人有野食
不過知係邊個都好啲,如果識佢父母都可以傾下。其實聽到呢啲都好怕,所以我都同阿仔講,你返學小息唔好成日自己坐係一邊,得閒同同學玩下,我都怕我仔太內向和細粒會唔會被人蝦,所以同佢去學跆拳道,至少識保護自己先掛。老師同社工真係唔可以亂傾訴,試下老師口風先,如果聽得出唔太理想就睇下有咩方法可以幫到小朋友,如果轉校係最後嗰步都要去行,學校生活唔應該受呢啲影響。

‹ 上一主題|下一主題