用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何處理仔女被班中同學柸葛及言語欺凌 ? ...
go

如何處理仔女被班中同學柸葛及言語欺凌 ? [複製鏈接]

班中有一帶頭人經常帶領其他同學柸葛、語言欺凌,甚至乎整蠱一位同學。大家如何處理 ?
   6    0    0    0

幾年班?

Jane1983 發表於 17-11-24 14:26
幾年班?
三年班

回覆樓主:

試吓轉班,避。。有—次孩子幫欺凌同學出頭要見家長

你家孩子係“受害人”?通常独行俠会係被蝦目標,快d揾番三两个朋友一齐~有玩开課外活动都会識其他同学,小息可去搵佢地。动物都会-群群一齐免落单被猛獸睇中……

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3562495&extra=page%3D1&ordertype=2

Yanamami 發表於 17-11-24 15:42
你家孩子係“受害人”?通常独行俠会係被蝦目標,快d揾番三两个朋友一齐~有玩开課外活动都会識其他同学,小 ...
都係一個辦法,謝謝 !

brother4 發表於 17-11-24 15:05
試吓轉班,避。。有—次孩子幫欺凌同學出頭要見家長
打聽過學校冇得轉班,所以唔使諗

同小朋友傾吓,乜嘢原因、點樣開始被針對,這有助了解係一次唔好彩,定係小朋友有d嘢特别容易被picked on。

小三再頑劣都會驚班主任,同老師講係最好。Bully為蝦人搞到見家長的代價太大,細路哥去到咁既位一定縮的。不過正如樓上講,要强化你小朋友的社交,有自己一班朋友圈。你地一班人玩得開心,Bully想蝦你都無切入點。

Jane1983 發表於 17-11-24 18:09
同小朋友傾吓,乜嘢原因、點樣開始被針對,這有助了解係一次唔好彩,定係小朋友有d嘢特别容易被picked on。 ...
被柸葛言語欺凌的學生是老師眼中的麻煩學生,而帶頭柸葛言語欺凌的人在老師面前是乖乖學生。在老師背後卻陰陰濕濕欺凌別人。教我如何應對 ?

回覆 Uncle5metal 的帖子

小朋友為何被老師認為是麻煩學生?行為問題還是成績問題?有些情況係d人見到某同學被老師鬧或罰,覺得同學曳,衍生一種佢自己高人一等過對方,可以恰佢,或者以為老師會贊成咁既做法,覺得咁樣係懲罰曳的小朋友。蝦人個細路未必好壞,可能覺得自己好啱添。
改善小朋友的問題,被標籤為麻煩學生係不幸,但學習如何扭轉局面,改變其他人看法亦係重要的學習。佢乖番,老師讚佢,同輩對佢評價好番,這種bully就自然消失。

Uncle5metal 發表於 17-11-24 22:48
被柸葛言語欺凌的學生是老師眼中的麻煩學生,而帶頭柸葛言語欺凌的人在老師面前是乖乖學生。在老師背後卻陰 ...

我一向認為大部分的小朋友都是我本善良的,但我都發現真的有不少小朋友,年紀輕輕,陰陰濕濕,在老師或長輩面前,人前人後兩個樣,你要小心處理這個位。

回覆樓主

我非常討厭bully的行為,聯合人一起杯葛人,會令被杯葛的身心受傷害,唔啱玩,大可以不一起玩,但有些小朋友就是以杯葛人,令自己好似勁d咁,老師其實係好重要的角色,如果老師處理得好,可以緩和氣氛,但唔知㸃解往往蝦人的,都無事⋯⋯,很難理解。

回覆 kwokbobo 的帖子

十幾年前我讀小學已經有呢類見人講人話,見鬼講鬼話嘅同學。依家小朋友自然更加聰明,人前人後兩個模樣者就更多。

回覆 Jane1983 的帖子

無奈經歷,先曳後乖。乖返,畀老師讚果陣,同學唔抵得,加強欺凌。只要我繼續同佢同一間學校,我係佢眼中仍然低一等,不論好壞。

kwokbobo 發表於 17-11-25 11:12
我非常討厭bully的行為,聯合人一起杯葛人,會令被杯葛的身心受傷害,唔啱玩,大可以不一起玩,但有些小朋 ...
班主任的角色真的非常重要,她可團結整班人,亦可令整班人四分五裂,更甚者會令人身心俱傷。

IloveJJ 發表於 17-11-25 12:32
响老師面前扮乖的學生的確好多,你無可能改變。我教仔係,戈首先你要俾老師覺得你唔係麻煩學生,如果你自 ...

形象嘅嘢有時好難控制,因為既然有一見鍾情就有一見憎恨。但我哋可以控制嘅係
1)不平則鳴
2)自己有實力,令人哋有求於自己

小女自小學至中一都係被欺凌杯葛,但到今年,因為佢做project唔介意做埋人哋嗰份,science又係班一,好多人要問佢或抄佢功課,好多同學唔再欺凌佢,甚至project揾佢同一組。

IloveJJ 發表於 17-11-25 13:57
我仔得喎!佢曾經係全班包括班主任唔鐘意既人物,但俾佢扭轉到。

令公子係讀男校嗎?也許男女大不同,女校,第一眼唔鍾意就永世唔改變,小一嘅事到中學都仲執怪。

杯葛和語言欺凌好難處理,冇可能要監同學和某人玩,而間中一兩句取笑或屈人亦冇理由去大罰。就算一班好朋友都會拿一兩件瘀事長年取笑圍內朋友,老師好難决定是否介入定為欺凌。呢類非物理性欺凌不容易靠老師,父母解决,有時介入後反而情况更差。
阿仔做法係遠離呢班人,再和身邊同學建立關係,將多名中立同學拉入己方。當無理被屈時,會有人出聲幫拖。

‹ 上一主題|下一主題