用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔好驚、唔好亂
樓主: gwenstephen
go

唔好驚、唔好亂   [複製鏈接]

回覆 lui 的帖子

Yes . 日日提心吊膽, 半夜醒咗詅下幾時派彩!

adriantai 發表於 17-11-24 12:51
回覆 HK-MAN 的帖子

沒有最慘只有更慘
這是人生百態,是正常的!! ,輸定贏好多時兩面睇甚至要用好長時間.先分出..

sangria 發表於 17-11-24 09:44
梗係明啦
佢地最好係免費教育咩都學校搞哂冇親子活動又要名校(so that自己講出嚟 proud) 仲要成績好入到神 ...

多謝理解!

回覆樓主

謝謝分享,很有同感!呢d真係聽唔少,然後仲要話人怪獸囉!

「若你身边有人告訴你,佢地仍是上天下海,最緊要愉快 (其實自己係舊生、識人有後路、入国際學校,快去飲咸水)……但加多句: 你做乜咁緊張呀,實有書讀嗰喎?」

Charlotte_mom 發表於 17-11-24 09:12
考學校,當知道自己小朋友落選,難免又擔心又傷心。唔係話直私一定好,而係「無左一次機會、又要捱落去、前 ...

唔好攞自己个仔同人比、人比人比死人…… 講就易
同你阿女一同成長的,人地有哂好出路,已準備定去歐美过快樂聖誕,買定校服,你連乜校都未知乜颜色時…… 個心一定嗱住

另外,对你阿仔的能力有懷疑的…………你是正常架,人之常情,唔係妖怪; 但也要盡快用母親的爱去淡化,因他是你生的,佢必定有过人之處。
我阿仔到而家都係被動,溫馴形,成績仍不太好………… 又如何呢?! 總相信他有自己的天地,暫時唔夠爭啫, 冇所謂架

回覆樓主

雖然我都在意學校,但我唔會好執著。入唔到心儀學校都冇乜大不了。我成日同自己講,其實人生仲有好長, 讀到好學校固然係感覺上好啲, 但一直上到去其實又未必代表將來一定好。最終可能都係做個平凡上班族。
一個人將來係點, 性格同意志都好緊要,呢樣野主要由屋企培養,並不是學校。
前(emoji)排同朋友傾開啲可能中五就冇再讀書既同學仔, 成績品行冇辦法繼續上, 但就因為呢樣野,迫使自己行一條唔係正常既上班族路,起碼冇野輸,唔會覺得浪費左自己既大學學位!最后既成就,比起(emoji)啲上到大學既,有過之而無不及, 所以,將來既野就係冇人知,冇必要為左一個小學,攪到自己精神崩潰,亦都俾小朋友咁大壓力, 盡過力便無悔。

gwenstephen 發表於 17-11-23 10:13
近來見到啲 post 好灰,  可能是龍年效應,愁雲慘霧,若你是过來人,請在此加正能量。
我試过懷疑,灰心至沮 ...

Thanks for your encouragement!

lcya 發表於 17-11-23 11:01
冇一個做父母唔緊張、唔擔心、我由考第一間音小到現在11月都報咗22間,5間去唔到,2間未in,4間waiting, 1 ...

Hope you get well soon!

Binlojai 發表於 17-11-24 11:22
YES!!! 我試過等出OFFER心急到不得了時, 我果件話你擔心來仲咩, 又唔會無書讀!!! 即刻火都嚟, 鬧爆佢!!!! : ...

嘗試下同佢好好坐低解釋下啦,不秋不睬或唔理佢只会令問題漸大而不自覺。
上到小學問題更大而爆就麻煩了; 聽了不少身边的朋友為學校攪到夫妻不和,好無謂架

alantam2017 發表於 17-11-23 11:57
如果仔女入左二三線,6年後有冇機會考番上band1 ?

有冇人有正能量例子?

我老公當年係讀寶校(依家仍然係寶校),高小考到級頭,上Band1英中,再上中大。

一般水平學校平均係三分一Band1, 但有些學校真的只有2x% 甚至1x% Band1學生

回覆樓主

為了提醒自己,我再看多一次樓主的文章。真的很好很貼地的分享。

早前真的很傷心很擔心,收到的都是拒絕的信。現在,雖然仍然會擔心,但學會放鬆心情。

有人面試比較叻,有人適合慢熱一點。我們不能因為有十封或廿封的拒絕信就否定孩子。

mamamic 發表於 17-11-25 16:35
為了提醒自己,我再看多一次樓主的文章。真的很好很貼地的分享。

早前真的很傷心很擔心,收到的都是拒絕的 ...

幫到你就好喇 :)
係,我地好容易用左大人把尺去衡量自己个仔……的入學情況; REJECT my son! WHY so cruel?  
但當冷靜下來,學位真有限,已準備充足,磨掌擦掌的父母 + 精靈細路又不少,再扣埋有後門可直入的,其實真好難的
但,天無绝人之路,有付出的總相信有点收穫的

gwenstephen 發表於 17-11-25 21:05
幫到你就好喇 :)
係,我地好容易用左大人把尺去衡量自己个仔……的入學情況; REJECT my son! WHY so crue ...

回覆樓主:

失敗乃成功之母

gwenstephen 發表於 17-11-23 10:13
近來見到啲 post 好灰,  可能是龍年效應,愁雲慘霧,若你是过來人,請在此加正能量。
我試过懷疑,灰心至沮 ...

我行條路同你差不多,當時直頭崩潰

crystalupala 發表於 17-11-25 16:05
我老公當年係讀寶校(依家仍然係寶校),高小考到級頭,上Band1英中,再上中大。

一般水平學校平均係三分 ...

我老公band 1 小 band 1 中
但唔中意讀書 , 會考零分, 工作浮沉左10年8年。
現在找到自己興趣, 累積經驗後創業, 見佢好鍾意自己工作。
我都有些老懷安慰, (自覺湊緊2個仔)
我盡量都會叫自己放鬆D , 唔好太執著。雖然亦是好唔開心, 心痛, 懷疑自己凑仔方法有問題。。。。好多好多

回覆樓主

我都係過來人,明白個種心理壓力有幾大。因為有細佬跟尾,所以一心諗住讀津校/官校。自行失落、統一派位也不理想。眼見朋友已有多個叩門offer,更心急同心痛。直至7月中終於有offer。但過程真的很痛苦。

贊成機會係留俾有準備嘅人,宜家開始做準備都未遲。多了解自己區所有學校資料,上年統一派位情況(可能會有所不同,只係參考),叩門需唔需要111等來排統一。叩門會用咩形式interview等。

gwenstephen 發表於 17-11-25 15:21
嘗試下同佢好好坐低解釋下啦,不秋不睬或唔理佢只会令問題漸大而不自覺。
上到小學問題更大而爆就麻煩了;  ...
多謝提醒~

回覆樓主:

今天見帖真係有人歡喜多人愁,世襲生多到冇朋友……
小愁是福,唔好太愁,我廿分也曾抽不到
各位立即坐言起行,訂立下次大抽獎策略啦!

mydearchi 發表於 17-11-27 11:12
我老公band 1 小 band 1 中
但唔中意讀書 , 會考零分, 工作浮沉左10年8年。
現在找到自己興趣, 累積經驗 ...

香港社會的價值觀好單一地認為要讀好書入大學,將來就可以搵份好工。我因工作關係經常接觸中學生,大部分都無夢想,甚至問佢地將來想讀咩科都答不出來,講真,我細個時都無。有時我自己都會反思,一個社會各行各業上千工種,有幾多真係要讀好多書先做到呢?搵到自己passion真係好重要,我都會咁樣鼓勵我的小朋友。搵到間適合的學校也同樣重要。

我親戚個仔ADHD, 他媽媽因為想跟哥哥就入讀地區二線小學,有Band2直屬中學,亦無可口非。但小朋友每日同功課拉鋸都好慘,又比老師投訴佢,返學唔開心。其實呢個小朋友畫畫好叻,砌野都好有天份,成日用紙盒卡紙等砌車砌機械人,可能佢讀天虹小學會發掘到天賦。
‹ 上一主題|下一主題