用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔好驚、唔好亂
go

唔好驚、唔好亂   [複製鏈接]

近來見到啲 post 好灰,  可能是龍年效應,愁雲慘霧,若你是过來人,請在此加正能量。
我試过懷疑,灰心至沮喪,也試过老定,憂心至彷徨…………其實只要冇攪到有情緒病,这些經驗全是好的; 因為證明你真的是好父母,曾經為子女用心付出,尋找不足; 也明白了香港的教育制度,市况的激烈, 競爭对手的實力…… 这些經驗便能告訴你要學懂珍惜,有付出才可有機會有回報,上小一時对你自己'对小朋友是莫大的 asset.
大多數父母都是由"健健康康、愉快成長"開始,但面對現實後,便有所改變: 疲於奔命去學野、面試、認字, 甚至鬧佢學習態度差之後自我怪責……當為成長必經之路吧!

若你身边有人告訴你,佢地仍是上天下海,最緊要愉快 (其實自己係舊生、識人有後路、入国際學校,快去飲咸水)……但加多句: 你做乜咁緊張呀,實有書讀嗰喎? 不要做阿愁,心里明白各人行的路不同,再大方祝福佢.  
最後,真的唔好驚、唔好亂,因為遊戲連一半都未过,有排玩,仲有好多精彩事你未見到; 我直、私、叩門起碼見了廿五間,抽中宝校,唔識人,收2X封 reject信,印中、英文信多到連 printer 也燒左,最後八月先攪掂,入左名小(恕不開名), 但九月一日愉快地,充滿感恩地,快快樂樂地陪阿仔上學!

Suetchan    發表於 17-11-23 11:44
alexchow2000    發表於 17-11-23 10:48
2jkidsfather    發表於 17-11-23 10:27
   11    0    0    0

回覆樓主

多謝你的分享和鼓勵!

多謝你分享正能量, 但過程實在太漫長

回覆 gwenstephen 的帖子

多謝您鼓勵, 一定要俾個LIKE您

Thanks for your sharing!!

gwenstephen 發表於 17-11-23 10:13
近來見到啲 post 好灰,  可能是龍年效應,愁雲慘霧,若你是过來人,請在此加正能量。
我試过懷疑,灰心至沮 ...

若你身边有人告訴你,佢地仍是上天下海,最緊要愉快 (其實自己係舊生、識人有後路、入国際學校,快去飲咸水)……但加多句: 你做乜咁緊張呀,實有書讀嗰喎? 不要做阿愁,心里明白各人行的路不同,再大方祝福佢.

---> 說得好!!! 身邊正正有這樣的家長,明明他們的小朋友讀IS,又大大聲講:「考唔到小學,有大抽獎,唔會冇書讀,係D怪獸家長先會報咁多間小學。」

其實好多家長擔心的不是「冇書讀」,而係不想去某些學校如「寶校」,或想幫小朋友找條好行D的路,真心不明點解仲有家長可以大大聲講「唔會冇書讀」。

回覆樓主

冇一個做父母唔緊張、唔擔心、我由考第一間音小到現在11月都報咗22間,5間去唔到,2間未in,4間waiting, 1間未知,今天終於收到第一个offer,雖然都唔系最心儀,但感覺已盡晒力,起碼系我想小囡繼續讀的英普小學。
在呢段期間,工作都忙,壓力大,又要搵小一,壓力完來已超出極限…
昨天早上我如常起床上班,一起床,左耳聽力減了一半,聽到沙沙聲,感覺身體好似出現問題,即刻去了醫院睇專科醫生,做了聽力測試,左邊耳接近聾咗,現在我在醫院檢查及治療,都唔知會點
點解我想分享比大家,想告訴你們真的要放鬆及不要比自己咁大壓力,否則,絕對系影響身體。

elvina_lmk    發表於 17-11-23 17:12

gwenstephen 發表於 17-11-23 10:13
我試过懷疑,灰心至沮 ...

同樣是過來人,我冇你咁驚險,仔仔考直私考到比較遠,不是心儀的學校,總算有個私校back up, 覺得仔仔冇理由考不到,結果努力認字,參加多個比賽,谷靚portfolio, 大抽獎派寶校, 再去努力叩門,結果6月中有區內好好的官校取錄,7月中再收到111的學校後補入,再即去旅行放鬆,而家讀得非常開心,成績優異。
考直私失敗不緊要,仲有時間好好裝備小朋友,話唔定抽中名津

lcya 發表於 17-11-23 11:01
冇一個做父母唔緊張、唔擔心、我由考第一間音小到現在11月都報咗22間,5間去唔到,2間未in,4間waiting, 1 ...
take care, 小心身體

ChocoMilk33 發表於 17-11-23 10:58
若你身边有人告訴你,佢地仍是上天下海,最緊要愉快 (其實自己係舊生、識人有後路、入国際學校,快去飲咸 ...
我覺得講呢句「唔會無書讀」無問題, 問題係邊個講同咩情況講...

我聽過有人嘅仔女已係地區一線必收生, 就同人講話我地點解要去考直私, 有免費嘅唔讀, 唔會無書讀etc... 真心, 難聽過粗口...

相反, 同我同一情況嘅互相安慰之下講呢句, 我又覺得OK...

不過, 我都會久不久同自己講「唔會冇書讀」... 等自己盡力之餘都識得放鬆, 擔心到做阿愁除左會影響小朋友同自己情緒外, 對成件事毫無幫助, 所以我會搵方法幫自己relax~

Binlojai 發表於 17-11-23 11:44
我覺得講呢句「唔會無書讀」無問題, 問題係邊個講同咩情況講...

我聽過有人嘅仔女已係地區一線必收生, 就 ...

非常認同。D人成日批評人地報學校多,所謂家家有本難唸的經。少些批評多點鼓勵,希望個個小朋友都讀到心儀小學。

BERNICEJUNE    發表於 17-11-23 12:59

回覆樓主:

如果仔女入左二三線,6年後有冇機會考番上band1 ?

有冇人有正能量例子?

冇一個做父母唔緊張、唔擔心、我由考第一間音小到現在11月都報咗22間,5間去唔到,2間未in,4間waiting, 1 ...

保重啊JM!!

sangria 發表於 17-11-23 13:55
保重啊JM!!

大家要保重,考學校重要,身體都重要,不要過份操勞,呢個持久系持久戰,大家加油(emoji)(emoji)

謝謝分享!👍🏻👍🏻👍🏻

回覆樓主:

大家都加油,希望陸續有著落

lcya 發表於 17-11-23 14:09
大家要保重,考學校重要,身體都重要,不要過份操勞,呢個持久系持久戰,大家加油(emoji)(emoji)
...

我去年應戰,戰績ok我也痩了一個圈,個d壓力,不為父母不會明.祝福大家!

保重呀
‹ 上一主題|下一主題