用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔好驚、唔好亂
樓主: gwenstephen
go

唔好驚、唔好亂   [複製鏈接]

lusanna 發表於 17-11-23 22:40
最火系嗰句系出自另一半,再加一個輕佻事不関己的樣……好似話緊你知咁辛苦做乜!(emoji)
...

呢啲好危險,超影響夫妻關係; 感恩的是我的另一半雖然開始小一時有不同,但越行越近,一同成長。
大家坐低坦誠啲倾下喇,比另一半激係極傷架

sophialihk 發表於 17-11-23 19:38
有冇機會少過1/3? say寶校, pre s 差, band 1生比例會少d?

梗有啦,聖心九成 BAND1,SFA, 宣小起碼七、八成,咁一定某啲學校会少啲架啦……
非常多 宝校連升去边間中學都未知,莫說 BAND1 比率,最怕BAND3 好高呢 (BK seldom discuss band 3 %)? 这正正是之前我擔心的地方……

盡力投入, 同時盡力RELAX, 雖然超難... 不過盡力嘗試, 哈哈!

其實我間中都會講, 升小一家長最需要既, 唔係升學專家, 係家庭輔導

Binlojai    發表於 17-11-24 11:27
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

lcya 發表於 17-11-23 11:01
冇一個做父母唔緊張、唔擔心、我由考第一間音小到現在11月都報咗22間,5間去唔到,2間未in,4間waiting, 1 ...

保重呀!朋友老公前排至同你一樣突然聾左一邊,要把握黃金72小時盡快落藥
祝安好

最火系嗰句系出自另一半,再加一個輕佻事不関己的樣……好似話緊你知咁辛苦做乜!(emoji)
...

如果佢唔理就自己處理好了。唔駛理佢。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

考學校,當知道自己小朋友落選,難免又擔心又傷心。唔係話直私一定好,而係「無左一次機會、又要捱落去、前路茫茫」,亦難免唸自己小朋友不如人、遊戲唔公平.....
有jm講得好岩,做人要學會輸得起。人生在世幾十年,一定會遇上挫折。幾成功嘅人都有失意嘅時候,何況大部分人都只係凡夫俗子呢。學識跌低左企返起身,至係皇道!好多野我地控制唔到,路不轉人轉。努力繼續裝備(阿媽話齋野學左就係自己,無白費嘅)。抽獎又好,叩門又好,要為下一步打算了
祝順利

回覆樓主:

小朋友係讀到既好多地方都會讀到.
如果家長認為要去D出名既先會讀得好, 咁其實係對小朋友無信心. 更加無必要去名校.

我明白做家長都會想俾好既野小朋友, 但"好"既定義係每人身上都吾同, 遭遇亦非ㄧ樣. 計吾到架! 何必執著....

sangria 發表於 17-11-24 09:02
如果佢唔理就自己處理好了。唔駛理佢。

系啫,但佢D態度好影響個小朋友!好似串字咁,阿女已唔系好鐘意,我已經唔敢太迫佢,想方法引阿女去做,比佢一句冷語,阿女即刻甩難咁走咗……

lusanna 發表於 17-11-24 09:37
系啫,但佢D態度好影響個小朋友!好似串字咁,阿女已唔系好鐘意,我已經唔敢太迫佢,想方法引阿女去做,比 ...

梗係明啦
佢地最好係免費教育咩都學校搞哂冇親子活動又要名校(so that自己講出嚟 proud) 仲要成績好入到神科(so that again,  自己 proud同埋唔駛再 take care個仔/女) 吖嘛

對住一d對教育完全唔想負責嘅人。完全唔需要理會。

阿女走開休息一陣之後同佢解釋番然係一齊做番便是。對方若再太煩以後佢唔喺屋企至盡做。再煩就話你會做哂唔該佢收聲。

回覆樓主

做父母個個都希望為自己子女安排一條最好的路來行,考小一只是人生其中一小部分,要明白除了實力當中佔了運氣,不過唔好因為失落了考心儀學校而感到萬念俱灰,家長都唔能夠振作,點能夠幫小朋友面對困難再企返起身?及早準備大抽獎選校資料,預計最壞的打算,準備好可接受的程度、叩門,到時繼續作戰。千萬不要將自己的壓力比了小朋友,放鬆D!祝福大家,加油!

成日見到大家話"寶校" , 其實 "寶校" 係咩意思?

回覆樓主:

其實個心真係幾痛, 0 offer , 怕抽到寶校, 公司同事個個仔女都有offer or 2nd in,
明明同自己講左學業成績唔係最重要。 個心依然傷心到返工做唔到野

...
YES!!! 我試過等出OFFER心急到不得了時, 我果件話你擔心來仲咩, 又唔會無書讀!!! 即刻火都嚟, 鬧爆佢!!!!

Felix223 發表於 17-11-24 10:14
做父母個個都希望為自己子女安排一條最好的路來行,考小一只是人生其中一小部分,要明白除了實力當中佔了運 ...
對住太執著的家長,其實講幾多安慰,鼓勵既說話都冇用...孩子冇直私OFFER就冇面見人,不幸抽入寶校就更加顏面何存...跟住不斷抑鬱再抑鬱...咁就一世了...

HK-MAN 發表於 17-11-24 11:31
對住太執著的家長,其實講幾多安慰,鼓勵既說話都冇用...孩子冇直私OFFER就冇面見人,不幸抽入寶校就更加顏面 ...

呢個係關乎性格問題,咁安慰說話都要講下,想不想得通就是閣下自己問題。

呢個過程大家都經歷過
崮中滋味自己知
尤其係單獨去面對(另一半有不同意見)

我覺得無直資/私小而抽得唔好就收拾心情努力去叩門
再唔得就小二插班
機會是給預備好的人...積極面對失敗..努力裝備小朋友.保持正能量

存感恩的心

Felix223 發表於 17-11-24 11:34
呢個係關乎性格問題,咁安慰說話都要講下,想不想得通就是閣下自己問題。
...
唔係性格問題而係精神問題....佢地唔多喜愛聽安慰說話,特別係果啲 ''仲有機會,唔好灰心,我個仔之前乜都冇,最後都入到心儀名直私津" ...呢類說話佢地聽到後, 心裡會話 "你死好命啫"..
佢地最想搵到同路人,甚至比佢地差既人...反轉去安慰人地...只要有人差過佢,心情就會好好多架啦..,..

回覆 HK-MAN 的帖子

沒有最慘只有更慘

P1Girl 發表於 17-11-24 10:37
成日見到大家話"寶校" , 其實 "寶校" 係咩意思?

比較差的學校咁解
‹ 上一主題|下一主題