用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔好驚、唔好亂
樓主: gwenstephen
go

唔好驚、唔好亂   [複製鏈接]

去到呢刻未有offer既就要好好去睇下點玩大抽獎.,唔好一心淨係要入某名官津!  多啲了解2,3線學校啦,睇下邊啲係自己可以接受的.
呢個世界唔會所有人都好彩的,總有不幸.講真唔想入寶校有幾難...承受唔起就唔好搏咁盡!!

vinvin901    發表於 17-11-24 09:03

lcya 發表於 17-11-23 11:01
冇一個做父母唔緊張、唔擔心、我由考第一間音小到現在11月都報咗22間,5間去唔到,2間未in,4間waiting, 1 ...

嘩! 你真係要停一停啦,希望你的病純粹由壓力引致啦。
我仲記得抽到宝校後情緒好低落,日日心掛掛,返工都唔起勁,剩係想電話響收 call, 就算小熊已話你知係"美容中心、财仔", 仍接电話搏一搏…… 所以,老套嗰句 RELAX..... 但对你來說真的有需要

alantam2017 發表於 17-11-23 11:57
如果仔女入左二三線,6年後有冇機會考番上band1 ?

有冇人有正能量例子?

其實呢……平均 band 1數係 33%, 好多二線小學都有嘅,宝校就真慘,可能要 top 10 啦

alantam2017 發表於 17-11-23 11:57
如果仔女入左二三線,6年後有冇機會考番上band1 ?

有冇人有正能量例子?

唔知,但我自己是三缐中學直入HKU,肯讀真心邊間都讀到。
不過從小入好學校,語文強,第日是人選科,不是科選人囉!

HK-MAN 發表於 17-11-23 14:57
去到呢刻未有offer既就要好好去睇下點玩大抽獎.,唔好一心淨係要入某名官津!  多啲了解2,3線學校啦,睇下邊啲 ...

Well said.
要知道不是人人也是幸運兒,唔搏唔知時運高。有幾多個甘心選二線為首選。
我是過來人,今年也有參戰。有經驗後,同亞細選自行也選了一個自己接受到的二線。
1-1-1搏叩門,自問心血少,玩唔起

lcya 發表於 17-11-23 11:01
冇一個做父母唔緊張、唔擔心、我由考第一間音小到現在11月都報咗22間,5間去唔到,2間未in,4間waiting, 1 ...

Lcya, 保重身體! 我都提過,我同你搵校想法差唔多,亦係英普,今日同樣取得第一個offer, 好彩的是今日的offer 是我當區和本身心儀,亦係囡囡表現最好的一次。

我昨晚想過,如果今天都係唔得咁點呢?我會好似樓主咁,最緊要係唔會放棄自己的兒女。

加油,睇睇囡囡有冇機會做你子女的同學

gwenstephen 發表於 17-11-23 10:13
近來見到啲 post 好灰,  可能是龍年效應,愁雲慘霧,若你是过來人,請在此加正能量。
我試过懷疑,灰心至沮 ...

其實不要看輕大抽獎, 始終係不少校網, 如果大抽獎策略得宜, 都可以抽到一間不太差既學校.

而且, 認真去瞭解吓區內既學校, 可能會發現到一D, 坊間從未提及既亮點

既然考直資/私小結果已定, 不如收拾心情, 為叩門作好準備..... 官津小學係叩門階段, 相比之下主要著重學術能力, 亦係對不少不善於面試既學生有利既地方.

加油..... the best is yet to come

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

You will also have school offer for sure in next year. No need to worry.....which may be the best offer from lucky draw. You will feel you are very lucky to have NO offer now. Since someone accepted the offer and therefore not able to join lucky draw. No one know the future and all the best for you.

gwenstephen 發表於 17-11-23 15:36
其實呢……平均 band 1數係 33%, 好多二線小學都有嘅,宝校就真慘,可能要 top 10 啦
...
所以保守D搏二線, 再預備叩門, 好過入超級寶校...

gwenstephen 發表於 17-11-23 10:13
近來見到啲 post 好灰,  可能是龍年效應,愁雲慘霧,若你是过來人,請在此加正能量。
我試过懷疑,灰心至沮 ...
You are so kind!

gwenstephen 發表於 17-11-23 15:36
...

33%係入3大率?

二線好似得 7-10%

alantam2017 發表於 17-11-23 17:25
33%係入3大率?

二線好似得 7-10%

係咪一般band 1/2/3比例係各33%, 但實際幾多係靠上屆小六考Pre S成績?

sophialihk 發表於 17-11-23 18:52
係咪一般band 1/2/3比例係各33%, 但實際幾多係靠上屆小六考Pre S成績?

係呀,龍統啲咪三分一係 band 1 囉

hkpapa852 發表於 17-11-23 15:52
其實不要看輕大抽獎, 始終係不少校網, 如果大抽獎策略得宜, 都可以抽到一間不太差既學校.

而且, 認真去瞭 ...

係,活在當中好緊要,總相信天無絕人之路; 立起衫袖立即研究自己區或其他官津,定立其策略吧…… 这个是當年我冇做的,人去油天我又去,但自己个仔咩斤兩都未知。
總相信你做左咁多準備,功課,始終会有小小回報嘅!

gwenstephen 發表於 17-11-23 19:17
係呀,龍統啲咪三分一係 band 1 囉

有冇機會少過1/3? say寶校, pre s 差, band 1生比例會少d?

回覆樓主

大家加油,再戰!

Binlojai 發表於 17-11-23 11:44
我覺得講呢句「唔會無書讀」無問題, 問題係邊個講同咩情況講...

我聽過有人嘅仔女已係地區一線必收生, 就 ...

最火系嗰句系出自另一半,再加一個輕佻事不関己的樣……好似話緊你知咁辛苦做乜!(emoji)

感謝樓主,睇到眼濕濕....加一點正能量,重新上路!

sophialihk 發表於 17-11-23 19:38
有冇機會少過1/3? say寶校, pre s 差, band 1生比例會少d?

我覺得有機會
不過只要努力,一定有機會入番好中學

回覆樓主

我報4間直資,4reject, 1waiting, 唔開心有,也懷疑個女不外如是,但路還是向前行,小學路漫長,好好每天教育孩子更重要,家庭教育更重要
‹ 上一主題|下一主題