用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 VS 帖子之感
樓主: muimui2
go

VS 帖子之感   [複製鏈接]

creambun 發表於 17-11-23 21:31
最怕未有offer已開定 A vs B vs C vs D 呢類帖。

x2(emoji)

SCboy 發表於 17-11-23 19:42
有d讀緊國際學校走去大抽獎又俾佢抽到神津,跟著國際學校VS神津。
其實去得國際學校又點解仲要返轉頭VS呢。 ...

我都聽過呢啲case, 前後非常矛盾

poonseelai 發表於 17-11-23 20:57
有時想想,這些飯來張口父母,又如何教子女去自己解決問題
同意呀... 所以我識果個, 佢嘅仔女都...

最怕未有offer已開定 A vs B vs C vs D 呢類帖。

還有那個post說: 甚麼offer都有2nd interview,除了一間心儀嘅無。不知出嚟咩意思。

回覆樓主

非常同意!

Charlie妹 發表於 17-11-24 12:09
還有那個post說: 甚麼offer都有2nd interview,除了一間心儀嘅無。不知出嚟咩意思。
...

嗰個帖曬到皮膚癌咁滯

有時我又明白D家長雖然未有OFFER 0係手, 但想早一步諗定如果真係有多過一個OFFER 應該點取捨的。

其實我覺得比較吓唔同學校係冇問題, 始於EK人多, 可以聽到唔同學校家長的意見, 亦都因為前人好多呢種VS POST, 我地呢D新來EK冇耐才有得爬文從多D角度了解學校的情況 (當然基本資料如學校種類、地址、課程撮要等官網會有, 但好多家長關注的實際問題如功課量多少/形式, 校風, 課外活動等等, 0係EK真係會搵到好多有用的資訊)。

我諗樓主所不認同的大概係那種純粹只講A校 VS B校又唔講BACKGROUND, 令大家無法從小朋友角度出發去分析的POST 吧~

回覆樓主:

其實家長在未有offer前vs吓好正常。傾吓偈啫,唔洗咁緊張。

其實學校網站有幾多資料有用的大家心知,又唔係間間學校有開放日俾你間吓嘢。有時有家長會迷惘好正常。加上出offer前心情緊張,問吓啲發夢題其實都只不過係舒發吓心中糾結,又可以俾路過的人參考吓,呢個唔係討論區嘅好處嗎。

blueaqua    發表於 17-11-27 10:04

Lalaji 發表於 17-11-25 08:05
其實家長在未有offer前vs吓好正常。傾吓偈啫,唔洗咁緊張。

其實學校網站有幾多資料有用的大家心知,又唔 ...

我都覺得無乜所謂、未正式入讀又有些小學連簡介會都無、可以有幾認識間學校。我小兒當年都有3個offer , 結果我㨂左一間聽聞有愛心、課程又吾谷又重品德既學校。點知、老師吾知無愛心、重侮辱小孩。課程吾谷但測驗考試內容深好彩第二年轉走左。早知當年我又上來vs 下。我係之後要轉校搵學校先黎問人、我重直接PM 一些家長問幾間添。

blueaqua    發表於 17-11-27 10:05

回覆樓主

最恐佈唔係 vs

係一手 offers ,仲要去 in 一定唔會讀既學校,都唔明係乜心態

foopopo 發表於 17-11-25 11:07
最恐佈唔係 vs

係一手 offers ,仲要去 in 一定唔會讀既學校,都唔明係乜心態

係。我对vs post無乜嘢,但對呢D極反感。

blueaqua 發表於 17-11-24 14:11
有時我又明白D家長雖然未有OFFER 0係手, 但想早一步諗定如果真係有多過一個OFFER 應該點取捨的。

其實我 ...

認同,基本資料上校網當然搵到,但你話想知校內真實情況就真係要問人,上討論區交流吓知多啲,對家長嚟講係一個好嘅途徑

blueaqua    發表於 17-11-27 10:05

josephbaba 發表於 17-11-25 10:34

我都覺得無乜所謂、未正式入讀又有些小學連簡介會都無 ...

吓,邊間咁樣!?

adriantai 發表於 17-11-23 22:05
其實我都想自己有日有機會開帖 xx vs xxx(emoji)

又唔可以咁講,其實家長應該是最知道自己需要什麼
我都認為有些vs不是真的基於詢問資訊而是⋯⋯
我上年考小都有多過一個offer,但我重來都無上來vs過

muimui2 發表於 17-11-23 10:00
呢排無論喺邊度,都見到好多VS 嘅帖子,有時真係唔明係咪難揀到要 A vs B vs C vs D 咁show 哂出唻問人。

...

真心想人比意見選那一閒的Vs還好,最奇怪近來有人不停開Vs post來抬高自己學校,踩底其他學校就真的缺德。一個富有的人是不需要show给其他人知自己有大屋、駕駛名車等等來肯定自我…… 甚麼人才喜歡show off

agree. 見到類似vs帖子,如果識,又有時間,就答幾句。如果唔識又有興趣,就八卦睇下。如果冇興趣又唔得閑,就唔理。
有時八卦多啲,都變作半個專家,不過好容易人云亦云,道聽途說,要時刻提醒自己。

最乞人憎唔係vs,亦都唔係曬命個D,最多得啖笑
而係食飽冇野做,自己已非今年考小一,但上來扮道徳王,指謫呢個無知個個怪獸,拿一班心急父母來教訓的所謂過來者。

josephbaba 發表於 17-11-25 10:34

我都覺得無乜所謂、未正式入讀又有些小學連簡介會都無 ...

可以比小小提示係邊間嗎?

‹ 上一主題|下一主題