用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 VS 帖子之感
go

VS 帖子之感  

呢排無論喺邊度,都見到好多VS 嘅帖子,有時真係唔明係咪難揀到要 A vs B vs C vs D 咁show 哂出唻問人。

講真,做父母嘅真係一啲概念都無? 明明幾間學校都咁唔同,真係咁難揀? 起碼都揀淨兩間先問人啦,成個帖淨係感受到想show 哂啲offer 出唻, 又唔講下自己有咩立場同想法,叫人俾咩意見,把鬼!

hppa    發表於 17-12-6 12:05

回覆樓主:

有同感!

根本就係, 傳統學校同唔傳統學校己有好大分別, 都唔駛攞出黎問人啦

回覆樓主

Yes 同感

報之前已經大概了解過學校了,如果到了出offer仍未決定大可以去學校專區找一下各學校資料

你心儀B,上網人地話A先好,你都唔會咁易改變自己想法啦;上網問意見其實某程度上係搵人認同你既決定。

muimui2 發表於 17-11-23 10:00
呢排無論喺邊度,都見到好多VS 嘅帖子,有時真係唔明係咪難揀到要 A vs B vs C vs D 咁show 哂出唻問人。

...
年年如是, 見怪不怪....

要怪只怪太多人都只係用不求甚解, 人考我又去考既心態
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

同感!連基本學校資料都可能冇睇過,真的什麼都不知道只是考了先算,之後先上來問。
最攪笑,XX vs XX,選邊間?
問:如題
其實每個人實際的情況不同,要人點比意見?
所以好多事係唔想答。

Felix223 發表於 17-11-23 10:44
同感!連基本學校資料都可能冇睇過,真的什麼都不知道只是考了先算,之後先上來問。
最攪笑,XX vs XX,選 ...

"如題" 嗰啲真係嘥氣,係咪懶到連少少分析都唔做?

muimui2 發表於 17-11-23 10:00

...
同感!
所以睇完就算... 唔會答...

回覆樓主:

睇完嗰d帖,一笑置之……

Felix223 發表於 17-11-23 10:44
最攪笑,XX vs XX,選 ...
依家真係好多人係咁...

我識有人連報左果間學校係邊都唔知, 面試前一日先周圍問人點去, 考完後又好緊張問人幾時知結果, 同埋學費幾錢...
如果咁都有OFFER我就真係...

回覆樓主:

每年都係咁。 家長魚翁撒網式報考, 完全冇了解過間小學, 有offer就問xx vs xx vs xx邊間好D, 甲之補品, 乙之砒霜, 每個小朋友係獨立, 就算親兄弟姊妹都各有不同, 點為之"好"? "好"學校每個人心中把尺都唔一樣, 聽三唔識七街外人講2句comment就不如報之前了解清楚間學校先仲好啦!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主

有d讀緊國際學校走去大抽獎又俾佢抽到神津,跟著國際學校VS神津。
其實去得國際學校又點解仲要返轉頭VS呢。

係度由阿女幼稚園蒲到入埋U, 呢d帖见到,由初时有你地既感受,至而家见到就觉得得啖笑!

muimui2 發表於 17-11-23 11:21
"如題" 嗰啲真係嘥氣,係咪懶到連少少分析都唔做?

Binlojai 發表於 17-11-23 11:32

我識有人連報左果間學校係邊都唔知, 面試前一日先周圍問人點去, 考完後又好緊張問 ...

學校全日/半日制唔知,新界報到去港島某校但唔知原來比一般學校仲要早上堂,脫咗龍又唔知,直資定私校唔清楚,註冊後可唔可以大抽獎都唔知,真係同佢分析都嘥氣!

Binlojai 發表於 17-11-23 11:32

我識有人連報左果間學校係邊都唔知, 面試前一日先周圍問人點去, 考完後又好緊張問 ...

咪就係,基本入埸費:學費都唔知?地區又唔知?之前做少少research 都冇,學校有website㗎!

回覆樓主:

有時想想,這些飯來張口父母,又如何教子女去自己解決問題

一係有選擇困难症,一係當ek係懶人包。

回覆樓主

最怕未有offer已開定 A vs B vs C vs D 呢類帖。

回覆樓主:

其實我都想自己有日有機會開帖 xx vs xxx(emoji)