用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS 小一等候結果
go

SPCCPS 小一等候結果  

爬過以往前輩們留下的post, 好大機會今個星期有結果

因此今個星期特別難捱,因為從來都無唸過有2nd in的機會,

到有了這個機會後, 我們一家決定當去見識這間名校,

當日我們乘地鐵到海洋公園站步行去學校,

在途中見到數輛名貴房車停泊在南風徑,

下車的父母和小朋友們, 他們的裝扮大多數已經是去飲宴的格局,

沿途看看我們著到爛身爛世已經立即比了下去, 即是未落球場已先失3,

不過我們抱著給小朋友一個見識機會, 因為這個機會是上天給我小朋友的

當面見完後我們輕鬆回家一直沒有想過這事, 話哂都叫做去過名校2nd就算,

現在我的心情就是等緊醫生比信我, 告知我確診有絕症冇得醫的, 你死心吧,

其實自己都知自己冇得醫, 只是想等封信去証實,

怎樣也好, 在這裡真心祝福一起去過2nd3佰位小朋友,

希望今個星期你們能夠收到聖誕老人所派的聖誕大禮物,

相信這份聖誕禮物在父母的眼中,

開心過中六合彩2獎或3

hppa    發表於 17-11-20 16:07

回覆樓主

收到2nd 通知?

VCbaby 發表於 17-11-20 11:01
收到2nd 通知?
不是呀, 只是去了2nd, 相信今個星期好大機會學校會公佈結果

Aysetaka 發表於 17-11-20 10:50
爬過以往前輩們留下的post, 好大機會今個星期有結果因此今個星期特別難捱,因為從來都無唸過有2nd in的機會 ...

共勉之

我只想講,入得2nd in嘅小朋友,就算最終冇SPCCPS offer,其他有嘅offer都唔會差得去邊,祝成功!

回覆樓主

係幾忐忑

爬過以往前輩們留下的post, 好大機會今個星期有結果因此今個星期特別難捱,因為從來都無唸過有2nd in的機會 ...

大家加油, 心情真係忐忑不安, 食唔安坐唔落。

加油!

我不贊同你那麼灰的看法,有家底唔係致勝嘅唯一原因,你想孩子入這間學校,並不是因為它有錢人多,而係因為你相信學校的教學方法和水平。既然這樣,相信自己的孩子吧!他一定給你驚喜!

謝謝你的鼓勵,當初我先生想過不去2nd的,只是我堅持要去
我心想有這個機會放在眼前,如果不去我好像對不起小朋友,雖然小朋友不會知道,就當去到此一遊

hppa    發表於 17-11-23 17:58

回覆樓主:

加油!祝你小朋友入到spccps !其實有second interview 已經好叻!

那麼你先生在面見時有無表現得不合作,不情願?

five555 發表於 17-11-20 17:24
那麼你先生在面見時有無表現得不合作,不情願?
沒有呀, 我們沒有緊張或刻意造作, 坐定定對答,
反正都知一定唔會收我小朋友
因為我們是穿着得最普通的一組家庭
冇辦法啦, 家中沒有靚衫

hppa    發表於 17-11-23 18:00

School tour 過呢間神校,問過d 小朋友,都係一般打工家庭,唔係全部都超富貴的,唔使同人比,加油

Aysetaka 發表於 17-11-20 20:10
沒有呀, 我們沒有緊張或刻意造作, 坐定定對答,
反正都知一定唔會收我小朋友
因為我們是穿着得最普通的一組 ...
我覺得校長不會因為你們衣著普通而下收你的小朋友,
相反穿著很華麗亦不是代表一定會收, 校長應該是要挑選有spcc氣質的小朋友為主
至於什麼才是spcc的氣質, 我就不知道了, 如果最後結果在今個星期內揭盅,
相信很多家長也會坐立不安, 放鬆點吧

mingmelody 發表於 17-11-21 10:23
我覺得校長不會因為你們衣著普通而下收你的小朋友,
相反穿著很華麗亦不是代表一定會收, 校長應該是要挑選有 ...
發夢都係放榜事宜,緊張

前幾個星期的某一天,我坐地鐵回校做家長義工。途中有兩位家長和小朋友也正行南風徑去小學,應該去2nd interview.  路上爸爸問小朋友,如果校長問你今天怎樣來呀你會點答。那小朋友說,我從柴灣站坐港島線到金鐘,再轉南港島綫坐一個站到海洋公園下車,行了8分鐘就到學校。👍🏻👍🏻我相信這類學生應該比那些說「司機車我來」的小朋友更受校長歡迎😄😄。

ochan650 發表於 17-11-21 11:08
前幾個星期的某一天,我坐地鐵回校做家長義工。途中有兩位家長和小朋友也正行南風徑去小學,應該去2nd inte ...
多謝鼓勵!個日我地唔係搭地鐵,想象如果係我女可能就會數曬成條港島綫全部站,然後我地同校長一齊訓著左——事實校長亦冇問到

ochan650 發表於 17-11-21 11:08
前幾個星期的某一天,我坐地鐵回校做家長義工。途中有兩位家長和小朋友也正行南風徑去小學,應該去2nd inte ...

當日校長問過一樣野, 問我小朋友係咪好緊張呀,
我小朋友回答, 唔係呀, 不過剛才岀地鐵站時岀錯閘口,
因為我們是第二次搭南港島線
剛才怕遲到要一邊行一邊跑來學校, 所以現在還有些熱,
雖然校長冇什麼表情, 但我心想剩係呢樣已經死哂
校長心裡在想, 嘩, 你們是不是鄉下落黎架, 第二次搭南港島線

hppa    發表於 17-11-23 18:00
hppa    發表於 17-11-23 17:59
volar    發表於 17-11-22 10:17