用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 應該搏皇仁嗎?
樓主: eeob01
go

應該搏皇仁嗎?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-1-8 11:12
無咁多, 暫時最多都只係走得2X人
唔太明,其實家長六年前揀得間唔允許自行既一條龍直資,應該係預咗讀十二年,點解會中途轉?轉到去好學校嗎?教學理念好唔同,轉到又適應嗎?

keep-calm 發表於 18-1-8 01:44
請問如家長自己去教育署拿自行表格,過程理論上教署不會通知原本的直資中學?自行3月完成、直資4月才交名 ...
多謝papa幫忙解釋,其實去年搞升中時仲係一舊雲(雖然依家唔好得幾多),一月六號(星期五)收到承諾書,要九號交回,好趕好急。附上當時的承諾書可能會解答到你一些疑問。

還有,去年有家長打去EDB問,怎料EDB打番俾小學校長,佢即刻同啲六年班講叫家長唔清楚可以問學校。我知道後,心想:大佬,學校預我哋升回中學部,所以從來冇講其他嘢,咁想試出面學校又點會敢問學校。

hkpapa852 發表於 18-1-8 11:12
無咁多, 暫時最多都只係走得2X人
其實只是有不少勁人選擇直升而且。

王家爸爸 發表於 18-1-8 11:28
唔太明,其實家長六年前揀得間唔允許自行既一條龍直資,應該係預咗讀十二年,點解會中途轉?轉到去好學校嗎 ...
六年前更加烏sir sir

王家爸爸    發表於 18-1-8 11:55
2jkidsfather    發表於 18-1-8 11:49

littlecath 發表於 18-1-8 10:35
我舊年都係1月收咗,交埋資料表,但3月份繼續有見自行,我去的自行不是全in.
...

我去年自行一不是全in結果有得見,自二全in反而冇得也沒reject通知,所以覺得自行學校是知道申請者已經有直資收了,只是嘗試申請會否考慮回頭。不過這只是我個人估計。

王家爸爸 發表於 18-1-8 11:28
唔太明,其實家長六年前揀得間唔允許自行既一條龍直資,應該係預咗讀十二年,點解會中途轉?轉到去好學校嗎 ...

有邊間直資龍校, 會係小一簡介會講明自己有冇呈分, 甚至有呈分都唔俾學生參加自行派位?

除非有人識問, 否則未見過會主動提及 (學校簡介, 宣傳單張都一定唔會見到呢D資料)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-8 11:47
有邊間直資龍校, 會係小一簡介會講明自己有冇呈分, 甚至有呈分都唔俾學生參加自行派位?

除非有人識問, 否 ...
其實做父母唔可以懶,需要多角度搵資料,一有懷疑就要問。

回覆 hkpapa852 的帖子

是否心碎保的Yx ?

EFJ3 發表於 18-1-8 12:00

是否心碎保的Yx ?
說不得的學校

2014-2015年小六: 141/157人直升 (16人沒有直升)
2015-2016年小六: 117/141人直升 (24人沒有直升)
2016-2017年小六: 124/151人直升 (27人沒有直升)

自己配對一下

EFJ3    發表於 18-1-8 12:11
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

EFJ3 發表於 18-1-8 12:00

是否心碎保的Yx ?

仲以為係另一間

王家爸爸 發表於 18-1-8 12:16
仲以為係另一間
(   )Y?

hkpapa852 發表於 18-1-8 12:07
說不得的學校

2014-2015年小六: 141/157人直升 (16人沒有直升)

近幾年越來越多? 我仲以為D學生好 buy 間學校添

RunningPig 發表於 18-1-8 23:24
近幾年越來越多? 我仲以為D學生好 buy 間學校添
應該都不缺粉絲既,走咁多又有啲意外。

王家爸爸 發表於 18-1-8 23:32
應該都不缺粉絲既,走咁多又有啲意外。

唔知有幾多真粉絲試都唔試?

回覆 RunningPig 的帖子

上隻靚船就係為咗跳去另一隻更快更靚的船。有時好似為咗訓練跳船能力咁,犧牲咗享受船上設施,交友同睇風景的心情。

王家爸爸    發表於 18-1-9 13:11

hkpapa852 發表於 18-1-8 12:07
說不得的學校

考小一呢間係大熱,收咗好多尖子。因為好多名津小如果冇分或非住個區根本冇得諗。
但考中學以成績論英雄,如果只計男校中學dse成績,呢間應該大約係和RC 差不多(唔知大家有冇相關數據?)咁小學部多人心 思思跳船實不為奇

babieblue 發表於 18-1-10 10:15
考小一呢間係大熱,收咗好多尖子。因為好多名津小如果冇分或非住個區根本冇得諗。
但考中學以成績論英雄, ...

成績一定比RC好, 暫時應該同聖言/九華差不多
‹ 上一主題|下一主題