用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 應該搏皇仁嗎?
樓主: eeob01
go

應該搏皇仁嗎?   [複製鏈接]

Hellomimi112 發表於 17-11-20 10:02
去年只有一輪,如見埋talent要攪個幾兩個鐘的。
自行階段, QC收生安排: 純學術180人選36, 特異功能20選7

叩門....... 不知如何了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-20 10:19
自行階段, QC收生安排: 純學術180人選36, 特異功能20選7

叩門....... 不知如何了!

我朋友個仔也是特異功能入

八掛一問,若果target QC,點解唔早啲插軒小?如果keep住係級頭十,機會應該唔錯,插得入就已經等如直升QC

twotwoshing 發表於 17-11-20 13:09
八掛一問,若果target QC,點解唔早啲插軒小?如果keep住係級頭十,機會應該唔錯,插得入就已經等如直升QC ...

樓主個仔如插軒小咪一定要放棄SPCPS個位?!

littlecath 發表於 17-11-18 17:43
申請可以的,如果真的有機會,就會有面試。但穩陣起見,見就照見,只要選擇直升SPC, 小學會keep住學生資料 ...

讚同這做法。放棄直屬去大抽獎風險太大了, QC 大把 Band one 仔去抽的,而抽獎無分 B1a, 1b, 1c 的,一视同仁。如果小朋友是級十,而排前面6至7名小朋友都報QC的話就可能連面試都無。聽人講  QC要比机會不同學校的學生, B1A的小學 (除直屬外)最多會見大約 8 名學生。有啲學校只見级一、二。

cornelius 發表於 17-11-20 13:16
樓主個仔如插軒小咪一定要放棄SPCPS個位?!
如果插到軒小就梗係要放SPCPS個位.......

唔通想一個人讀兩間小學?

如果SPCPS係私小仲有可能........
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cornelius 發表於 17-11-20 10:17
睇邊種talent, 音樂如只有皇家試證書就要audition,因其中也可有甚高水份,但若果是運動夠top,有全港名次 ...

根據面試信,全部talent都需要帶用具,無論只係皇家8级定演奏级,音樂帶樂器,運動帶PE衫,面試信似乎係standard, 冇一幸免卦……好奇一問,有升中時音樂talent勁不用aution直入嗎?因我仔只in了幾間,但間間都要做……

hkpapa852 發表於 17-11-20 13:36
如果插到軒小就梗係要放SPCPS個位.......

唔通想一個人讀兩間小學?

(deleted)

hkmom 發表於 17-11-20 15:20
(deleted)
原來...... 一人分飾兩角...

Hellomimi112 發表於 17-11-20 15:14
根據面試信,全部talent都需要帶用具,無論只係皇家8级定演奏级,音樂帶樂器,運動帶PE衫,面試信似乎係st ...
我係話運動talent嗰啲,唔關音樂事

hkpapa852 發表於 17-11-20 15:23

No ah, 係太太撈亂戶口咋

hkpapa852 發表於 17-11-20 15:23

cornelius 發表於 17-11-20 15:29
其實, 一般直資小學, 唔會理學生如何考插班同, 或者升中是否會報自行.

所以令朗間直資小學既安排 (不派學生資料表同自行表格), 其實係好"獨特". 只可惜你們之前對升中不夠瞭解, 把此"獨特"既安排當作"常態". 不過慶幸令朗入到理想既中學

學生如果簽咗Undertaking話入直資龍中, 就算自行成功都唔會得到學位, 所以間小學連學生簽完直升Undertaking連人地報自行都話唔得, 個人認為係一種"過份"既安排.....

莫非係驚咗兩大競爭對手係自行階段會俾面試學生既"暗示", 攪到會大幅跳船?

artroboy 發表於 17-11-20 10:17
可以谷到幾個冠軍都非等閒之輩,特別d仔仔個腦咁遲開,我地還在茫茫大海中浮沉 ...

你講得啱,要谷D仔真係好嘔血。阿媽爆咗幾次血管,好彩命夠梗先涯到依家……

little_yolky    發表於 17-11-21 14:05

hkpapa852 發表於 17-11-20 15:47
其實, 一般直資小學, 唔會理學生如何考插班同, 或者升中是否會報自行.

所以令朗間直資小學既安排 (不派學 ...
其實之前一直唔知一般小學升中安排,幸得各位大哥大姐(當然包括papa你)清晰闡述各注意事項,甚至選校建議,實為各人之福(我亦於昨天在之前發的16樓帖文補充了資料,以免誤導他人)。

"間小學連學生簽完直升Undertaking連人地報自行都話唔得, 個人認為係一種"過份"既安排....." 呢個十分十分同意,簡直好過份!

"莫非係驚咗兩大競爭對手係自行階段會俾面試學生既"暗示", 攪到會大幅跳船?" --> 其實我唔太知你講邊"兩大競爭對手"? (需要的話可私訊我,等我覆得詳細啲。)

回覆 artroboy 的帖子

8 only if on one repeat.

除咗喇叭之外,仲有邊間咁明目張膽比喑示?

twotwoshing 發表於 17-11-20 13:09
八掛一問,若果target QC,點解唔早啲插軒小?如果keep住係級頭十,機會應該唔錯,插得入就已經等如直升QC ...
插愛官可能仲易入QC

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-22 21:01
除咗喇叭之外,仲有邊間咁明目張膽比喑示?
油尖旺有間會派校章

Eat_Sleep_Play    發表於 17-11-23 12:26

真實case: 我朋友囡囡前年由直資小學報中一,佢係有一條龍全數直上中學部。但佢囡囡因一直全級頭三,所以朋友想佢讀更好既中學。但佢地學校冇呈分,所以無論自行 or 大抽獎學校都冇任何資料給學生。

朋友心有不甘打了幾次電話去教育局問,職員說雖然學校沒有呈分,但仍可參加自行選校(2間),但要親身去教育局攞form (彩虹表)自己校去心儀既兩間學校(津校)。

她同樣在自己果間直上中學簽左同意直升(我不知算唔算是undertake,亦交了留位費。)

到放中一放榜日,佢囡囡就入左九龍一線女校。(放榜日佢要自己打去”自行學校”問結果)

我為了確定,前兩天再問了她(她囡已升上中二)她肯定地告訴我係可以報自行兩間。她還說學校不能阻止學生去考自行學校。

所以若樓主真係好想幫囝囝考皇仁,不如打去教育局問清楚,自行收生人數比叩門機會大好多,唔好浪費大好機會。

希望資料幫到樓主

‹ 上一主題|下一主題