用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 應該搏皇仁嗎?
樓主: eeob01
go

應該搏皇仁嗎?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-11-18 18:00
其實可以考慮:

先簽直升, 再報考SPCC, 同時自行報QC

乙2喎,邊間TSK先~~~

eeob01 發表於 17-11-18 19:02
感激各位的金石良言,我獲益良多。謝謝。(emoji)(emoji)

請問樓主以下問題:

1. SPCPS是否直資?
2. 簽了承諾書是否可以參加自行?

cornelius 發表於 17-11-18 19:23
請問樓主以下問題:

Yes. 是直資
2. 簽了承諾書是否可以參加自行?
好似是1月/2月中學部confirm 收才簽承諾書。(因為不是百份百必收,成績要合達標,操行要B以上才可直升)而自行申請是之前已交。

eeob01 發表於 17-11-18 20:20

回覆 Hellomimi112 的帖子

我们刚巧相反哦!直资有offer, 但老師強烈建議我們不要接受,因為根據往绩我们就算自一QC唔收,自二(另一间B1A)都收,不值得放棄机会。而且,往年師兄成绩比兒子後的,也可叩入B1A校。
所以,就唯有安心等7月派位,反正最差都係大抽獎入B1C, 自己有最壞打算,但也相信兒子有叩入Band 1A的能力。始終QC叩門競爭不易,校長也先旨聲明,所以要取捨!
所以,考量的是原校 vs QC vs 自己能力所及可叩入的机会率。
可能,可以打探一下師兄们的戰鬥力会比較易於決定呢!

eeob01 發表於 17-11-18 16:17
小兒在SPCPS讀,成績全級10名內,直升中學部應該沒問題。但當然想更上一層樓,但考入St Paul co edu 又未必 ...

(emoji)

章太郎 發表於 17-11-18 22:43

的確如此。前面太多人揀同樣的學校,排後面的確比較難突圍而出。反而放遠啲,過對面海自行機會大。

Hellomimi112 發表於 17-11-18 18:54
樓主唔好咁博,好危險!

我去年直資收了,正好自行入緊表,我照入QC。收到QC面試信,照去面試,面試後需然 ...

咁又未必;如果樓主手執 SPCC, 仍然堅持要叩QC, 相信QC都不會視若無睹  

王家爸爸    發表於 17-11-19 18:20

elbar 發表於 17-11-19 09:54
咁又未必;如果樓主手執 SPCC, 仍然堅持要叩QC, 相信QC都不會視若無睹  
...
qc大把選擇呢,但比我會博,放榜後好多家長都講成績後過自己派得好過自己,就系人地博。

elbar 發表於 17-11-19 09:54
...

呢個途徑,我上年都曾經咁樣諗,始於QC係我终極目標。考SPCC也相當不容易,但樓主身於直資要押上SPC才可試自一QC,相對之下,考SPCC比較輕鬆。如果有能力考到SPCC,我相信也提高了叩門的機會。所以我的意見是,沒有在QC面試的叩門生成功機會是"不大",不敢说沒可能。

回覆樓主:

舊年QC副校話叩門位應有5至6個,主要考慮自行有面試過的。5至6個叩門位之中才藝體育佔一部份,單憑成績的屈指可數。機會算很小。

EarlySun 發表於 17-11-19 10:34
舊年QC副校話叩門位應有5至6個,主要考慮自行有面試過的。5至6個叩門位之中才藝體育佔一部份,單憑成績的屈 ...

純粹八卦, QC 注重學術,去到叩門仲收體藝生?

舊年QC副校話叩門位應有5至6個,主要考慮自行有面試過的。5至6個叩門位之中才藝體育佔一部份,單憑成績的屈 ...

謝謝您的資料,請問體藝專長有冇指哪一類呢?如果乒乓球是精英隊、奧數比賽只獲一等獎(未能得過特等)以及校際朗誦、音樂有首3名。這樣機會會大嗎?謝謝賜教。

QC副校?早兩年想逼宮個位嗎? 佢講D嘢信唔過
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-19 11:24
QC副校?早兩年想逼宮個位嗎? 佢講D嘢信唔過

冇錯

eeob01 發表於 17-11-19 11:09

謝謝您的資料,請問體藝專長有冇指哪一類呢?如果乒乓球是 ...

羽毛球重要D,QC連續15年港島區總冠軍!

eeob01 發表於 17-11-19 11:09

謝謝您的資料,請問體藝專長有冇指哪一類呢?如果乒乓球是 ...

不過喜歡的就要一試!

eeob01 發表於 17-11-18 20:20

謝謝回覆,咁其實報咗自行移先簽承諾書,代表SPC可以收起囝囝嘅“小六學生資料表”,以及3、4月左右上報教局話收咗囝囝,但之前囝囝其實仍可去兩自行的中學面試(包括QC同假設有得in),似乎SPC阻止唔到,只不過若QC真係收咗阿仔都冇用,因去到教育局個記錄已經係俾SPC收咗,所以妳7月仍可去QC叩,當QC查番記錄囝囝之前其實收咗但冇派位俾佢,咁叩法機會就好大啦(假設阿仔小六最尾次試成績冇大跌)。

此外,考SPCC更加唔會俾SPCPS或SPC知道,而考到的話,咪番去攞番張“小六學生資料表”到SPCC註冊即可,Paul Boys唔會唔俾啫?!

P.S. 之前有另一家長話“但樓主身於直資要押上SPC才可試自一QC”,這是我所不明的。要“押上”嗎?

artroboy    發表於 17-11-19 14:29

hkpapa852 發表於 17-11-18 18:25
簽了直資既undertaking, 只係就算自行成功都唔會派位俾你. 你一樣可以去報考官津中學

不過如果學校簽咗un ...

papa, 這是去年自身的經歷,但沒想過直資學校的做法是會“千變萬化”,各有不同的。我在上面(第16樓)自己的帖子已補充以下資料:

“以下是於2017-11-19後加的:

原來SPCPS與阿仔讀的直資小學不同,阿仔學校是12月尾派中學部的承諾書,1月頭就交回,而簽了承諾書就不能參加自行。去年阿仔是非常少數的不簽承諾書的學生。”

也可能因少人唔簽承諾書,我們才有機會自行in 到QC。

不過都唔駛話我俾人“老點”啩 (emoji)

cornelius 發表於 17-11-19 13:21
謝謝回覆,咁其實報咗自行移先簽承諾書,代表SPC可以收起囝囝嘅“小六學生資料表”,以及3、4月左右上報教 ...

感謝您詳細的解釋,比學校的簡介會更細(emoji),我去完學校的簡介會都成嚿雲,學校更加唔會講俾我哋知點報其他學校的自行和扣門啦。謝謝各位不吝賜教並分享自身經驗。(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題