用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇人到呢一刻仲係一個offer都冇? ...
樓主: seastarbaby
go

請問有冇人到呢一刻仲係一個offer都冇?   [複製鏈接]

回覆樓主:

請問各位無offer或失望中的媽媽,小朋友都係細b?大b真係著數啲?

sangria 發表於 17-11-16 23:15
st paul convent?  唔係唔多功課㗎咩

咁我就唔太清楚,我囡唔係讀呢間!朋友個女小五轉去IS...佢話女開心好多又分享學校事情……在spc 時成日唔開心感到壓力大!

Terencema7 發表於 17-11-16 23:00
其實我同太太都有咁o既諗法,有時係要用資源去解決,入到好谷o既學校,又係要比錢外補,係現今制度下,5歲 ...

認同你諗法

其實我同太太都有咁o既諗法,有時係要用資源去解決,入到好谷o既學校,又係要比錢外補,係現今制度下,5歲 ...

我嘅年代讀B1中學, 细佬讀喇叭! 我阿媽全職跟我地功課……我地每晚不能睡要應付考試测驗,大家都辛苦!而家嘅年代仲demanding...所以,有錢出錢讀IS, 無錢出力!津校也有option 唔外補,但成績唔好老師眼尾都唔望你只會照顧好成績的同學!因我無打算生多個……計過條數加edu fund 國際線也可應付!但國際有一點我concern,  思想開放!生女的也有點擔心……所以也試下考直資私校!

回覆樓主:

其實有錢,係小朋友教育上多d 選擇,第一可以選擇另類教學例如華德福同鄉自等等,第二可選擇國際學校,第三可選擇洋務運動。

所以政府高官好多子女都進行洋務運動,包括教育局。

teddy210ay 發表於 17-11-16 23:41
我嘅年代讀B1中學, 细佬讀喇叭! 我阿媽全職跟我地功課……我地每晚不能睡要應付考試测驗,大家都辛苦!而 ...

相信大家都經歷過高級程度會考,合格後升讀本地大學。
我讀一所當年B2官立中學,老實說就算拎8A 果個都係自己讀,學校只是支援教育制度下的課程,佢地都係自己讀同出去補習先有A。成功升大學果班都係考試機器,學生時代都係比左考試,青春就係比左考試!

Terencema7 發表於 17-11-16 23:45
其實有錢,係小朋友教育上多d 選擇,第一可以選擇另類教學例如華德福同鄉自等等,第二可選擇國際學校,第三 ...

大家努力吧!最緊要是觀察小朋友上小一後在學校開唔開心,如學校教育理念唔適合小朋友性格,就要揾方法轉一間適合他的學校,以免埋沒了孩子的潛能!等於穿鞋也要揾對舒服的!其實我只是shortlist 了3間私直去面試……不想漁翁殺網!其實津校average 也同其他直私無太大分别!

回覆樓主:

真係沒完沒了,唔知到幾時先有offer 有朋友話點解一定要讀直私,津校一樣大把好嘢,肯讀邊度都讀到,我知道,但本身校網已經唔靚 ,大抽獎真係無咩保障。
我認同樓上有家長講有資源有選擇,學校篩選過學生,質素始終同津校唔同,讀直私都係希望小朋友喺個好啲嘅學習環境中成長。

其實考直私嚟嚟去去都係嗰批人腳,而直私揀嘅亦嚟嚟去去都係嗰幾類學生,有offer嘅只會手揸更多offer,所以希望遲啲會陸續有人放咁啲offer 出嚟啦。

栗子媽 發表於 17-11-17 00:08
真係沒完沒了,唔知到幾時先有offer 有朋友話點解一定要讀直私,津校一樣大把好嘢,肯讀邊度都讀到, ...

栗子媽
呢個直私制度加埋中學o既英中制度,令教育上出現一個獨特市場情況,就係只是極少數直私學校,Demand and supply,而這些直私主要特點就係英文教學,這個特點又係大部分官津都冇,引致大部分家長冇得揀,如想子女英文教學,簡單的就是去爭英文直私或者跳出制度,選國際學校,成個制度令家長要去爭,陳守仁8000人爭160個位,根本係反常。

如果每區有80%官津用英語教學,我相信直私未必有咁多家長追捧。

暑假至今,相信各定長每晚都係諗緊子女幾時有offer,希望各位過埋呢年會好d, 盡快令家庭重回正路。

Terencema7 發表於 17-11-17 00:21
栗子媽
呢個直私制度加埋中學o既英中制度,令教育上出現一個獨特市場情況,就係只是極少數直私學校,Deman ...

係呀,真係呀,我都好想快啲重回正路,未收信,真係玩都無心機,唔使日日望信箱,日日等信,呢個遊戲真係令家長好攰,小朋友們都承受唔少壓力。

栗子媽 發表於 17-11-17 00:08
真係沒完沒了,唔知到幾時先有offer 有朋友話點解一定要讀直私,津校一樣大把好嘢,肯讀邊度都讀到, ...

入直私的大部分也有關係所以唔一定叻!無關係的10%入到就真係叻啦!我呢D只是陪跑帶囡去見識下!其實神校在70/80年代已要靠關係,認識某某修女……E神,君如囡也讀女拔,點解入到呢?是個迷!而家年代仲多競爭,有關係都入唔到!所以隨缘吧!

栗子媽
呢個直私制度加埋中學o既英中制度,令教育上出現一個獨特市場情況,就係只是極少數直私學校,Deman ...

盡快令家庭重回正路--> 尼句真係心聲

栗子媽

英文小學不一定英文係教得好
相反,大把中文小學啲英.亦超勁的

gwenstephen 發表於 17-11-17 00:54

當然中中亦會有英文好o既老師和學生。

只想指出現今教育制度下,令家長們追求學校行為的其一原因。

以往港英時代,中學有大約8成以上都是英語教學,但97年教育署又要一次過母語教育,但又唔徹底,造就100間英中,令精英化更嚴重,從而令名校不想跟足教育政策而紛紛轉型直私。

這都是今天導火線令直私小學競爭激烈。

還記得港英時代只有被官津中三踢出來的學生才會到新法等直資學校繼續學業,但現在大家係追捧直私。

唔一定,直資都係萬幾蚊一年,唔一定要做醫生或分佬人工收入去支持,除非扣除學費雜費之後,影響生存條件,咁你資格申請學費減免,大部份國際學校和私校都有學費減免,前提係佢收咗你小朋友入讀。

gwenstephen 發表於 17-11-17 00:54

你講嘅中文學校啲英文勁過英文校,我唸嗰啲仲難入啦嘛?嗰啲係唔係屋企語境勁谷嘅家庭?如果屋企唔谷,都有尼啲效果,真係勁!!!

不過,我好奇你話嗰啲中文校咁勁,係邊幾間?
請你講俾大家分享下。

applebot 發表於 17-11-17 07:59
你講嘅中文學校啲英文勁過英文校,我唸嗰啲仲難入啦嘛?嗰啲係唔係屋企語境勁谷嘅家庭?如果屋企唔谷,都 ...

首先,我只是想指出母語教育政策是令學校標籤化和精英化其中一個原因,冇意踐踏任何中文小學o既英語水平。

其實小朋友接觸語言多,運用得多,好自然英文就會好d,老實說港英時代,一上中學所有術科變成英語媒介,學生必須運用,溫Biology 已經係溫緊英文吧!情況跟新加坡教育一樣,於校園內和社會中運用英語,華人社會中運用華語,家中可能用運用多一種地區方言,現在新加坡年輕一代華人可以運用華語和流利英語。

香港回歸20年,我在職場聘請中學程度職位時間,好多新DSE畢業生都說和寫英語都有信心問題,對住外國人基本上有部分係唔敢說話,但公司一位50歲左右同樣中五畢業程度同事卻一直都可以使用簡單英語與客戶溝通。

語言學習在乎於生活中使用,只是分析點解會造成一間好似坐落屋邨o既英文小學都可以有數千人報考!

中文小學學生英文當然可以好,同樣英文小學亦有好與壞。我有個經歷,於大學一年級時,有一位於中文中學(9成9英中同學)佢因為英文,令佢溫習上出現障礙,同學們都協助他學習,而英中同學好多都唔做讀因為預科已讀過,該中中同學學術上當然冇問題,只是要花時間翻譯和重新記過所有專業名詞和適應外籍教授英語上課環境。

darichie 發表於 17-11-16 12:32
我小朋友係讀所謂嘅名幼,我仲同佢報左十幾間,到而家只係滿手reject + 兩個waiting...

初時連收幾個rejec ...
再贊成不過了👍👍

teddy210ay 發表於 17-11-17 00:42
入直私的大部分也有關係所以唔一定叻!無關係的10%入到就真係叻啦!我呢D只是陪跑帶囡去見識下!其實神校 ...

係。有關係基本上ok.  唉。聽太多。

回覆樓主:

我都只係報3間考,我唔係睇重成績既人。教好小朋友既思想觀念,性格品德先係最重要。3間,只有1間waiting。一開始收reject,係有唔開心,此終係reject麻…… 同埋小朋友亦唔係interview材料,我亦係刻意train小朋友學術或interview skill。我好硬頸覺得,一個k3,只係5歲既小朋友,應該係無憂無慮,唔會看重考小學既成敗得失先岩。要煩應該只係父母。其他小朋友考到神校,考到10間8間,係佢地叻,唔係我小朋友差。我要train,我既小朋友一樣可以做到。係自己唔想跟風,我有自己思想。
收到reject,唔開心一定有,最後in既一間,係waiting,同自己講,小朋友已有進步,自己背後努力試下爭取call waiting。
唔得既,津校,派得差,搵2,3間試叩門,唔得既,小一咪讀住先,再考插班囉。
我只希望小朋友咁細個,係冇壓力,係無憂無慮既日子生活,盡好自己既責任。
有時我都教小朋友,佢係一位學生,佢既責任係讀書,媽媽無要求要你好叻,但最重要係做好一個學生,盡好自己既責任。唔識係應該的,所以先要去返學,先要去學9,唔識既,媽媽教。
我真係好怕家下既教育風氣,我需要堅持自己既理念,不跟風,不怕輸!
呻完! 唔認同唔緊要! 每人要求都不同!
‹ 上一主題|下一主題