用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇人到呢一刻仲係一個offer都冇? ...
go

請問有冇人到呢一刻仲係一個offer都冇?   [複製鏈接]

好灰!唔通幼稚園嗰步已經行錯?

hppa    發表於 17-11-16 12:39
   7    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

一個都無唔奇呀,我姨甥名幼、考幾間,到6月統一至有第一個offer,就係派位!

回覆樓主:

我都識朋友,佢個小朋友讀名幼考,咗超過10間,一個 offer 都冇。
最後大抽獎,抽中名津。

得一間waiting 咋........
我都成日諗係唔係幼稚園嗰步已經行錯. 但已經成事實. 唯有努力寫信.

回覆樓主:

seastarbaby 發表於 17-11-16 11:37
好灰!唔通幼稚園嗰步已經行錯?

我覺得有影響,部分非學卷幼稚園對升直私支援不是太積極

Terencema7 發表於 17-11-16 11:50
我覺得有影響,部分非學卷幼稚園對升直私支援不是太積極

除非卷幼係有强大小學後盾,如果唔係,去直私都係"陪考"多

kmb369 發表於 17-11-16 11:47
乜野叫幼稚園行錯咗?你指揀了卷幼?

其實好多名幼和非學卷國際班學生已經可以運用英語和普通話溝通,相信係語言上必定比邨幼優勝。

英小老師當然希望收d 已有一定英語能力的學生,九月唔使湊過就可以開波。

回覆樓主

我仔間算名幼,仲要有幾十個名小聯繫位。
當初諗住名幼有利,投放三年金錢,外補英文,學琴學畫,可惜已知很大機會直上不到小學,出面考嘅亦全敗。
相反身旁數個朋友,普通券幼已有著落。
我知不應因為考小一失敗而懷疑自己小朋友,不過早知如此,三年前不如讀間村幼,乜都唔學,開心過三年仲好!

seastarbaby 發表於 17-11-16 11:54
我仔間算名幼,仲要有幾十個名小聯繫位。
當初諗住名幼有利,投放三年金錢,外補英文,學琴學畫,可惜已知 ...

村幼入咩著落先?
仲有,有冇唸过如果你唔安排佢入名幼,冇進補,今日仲惨?  有聯繫位已比很多人幸福……六月高峯放位期你好大机会喇!

回覆樓主

未有,希望明早會有

kmb369 發表於 17-11-16 11:57
全考一線?報幾多間?

不是全考一線,大概十間

gwenstephen 發表於 17-11-16 12:01
村幼入咩著落先?
仲有,有冇唸过如果你唔安排佢入名幼,冇進補,今日仲惨?  有聯繫位已比很多人幸福…… ...

德雅、聖母、禮賢、培道、播道、音小

回覆樓主:

相信冇offer 家長應該起碼有以數千起計。

我覺得所有直私佢地都係target 同一類學生,所以有offer 的會一手都係。

我覺得人生係慢長,頭數年唔突出,唔代表人生冇轉機,若之後不努力亦不能成功。

各家長,不要灰心,應該盡量令小朋友認知自我價值,認識社會,明白自己想係世上追求什麼生活,人有了欲望就會努力,讀書都一樣,如果小朋友想做某些專業或有夢想,必然會於正路出發。

seastarbaby 發表於 17-11-16 12:11
德雅、聖母、禮賢、培道、播道、音小

播道同音小其實可能競爭同一線和名小差唔多

我小朋友係讀學卷幼園, 程度都是很淺, 最初未有offer時我也有同你一樣想法. 現在幸運得到一個offer, 所以應該面試表現都十分重要, 加油!

letsdoit 發表於 17-11-16 12:15
我小朋友係讀學卷幼園, 程度都是很淺, 最初未有offer時我也有同你一樣想法. 現在幸運得到一個offer, 所以應 ...

我依家就係覺得券幼仲好

我小朋友係讀所謂嘅名幼,我仲同佢報左十幾間,到而家只係滿手reject + 兩個waiting...

初時連收幾個reject都好心灰,但而家諗通左嘞。好似樓上JM咁講,大部份真資私小都係target某一類嘅小朋友,所以有嘅就會一手都係offer, 無嘅就繼續好似我地D小朋友咁...不停被rejected

但咁樣唔代表我地小朋友比人差架~

我而家係抱平常心,希望個天比一個offer我,如果真係無,出年叩門囉~唔會再花時間去擔心傷心,好好享受同小朋友相處嘅一日啦~

大家加油!

meloC    發表於 17-11-16 13:51

回覆 seastarbaby 的帖子

呢個遊戲剛開始無耐, 唔好咁快灰心.
過左自行放榜應該好快會有另一輪offer.

當年亞仔讀非學卷, 考了九間, 只得2間waiting, 一間2in(之後都係waiting),
到大抽獎時又抽得唔好, 當時真係好down. 點知去到考叩門時收到offer電話.
所以呢個遊戲無咁快完架, 不要灰心, 努力寫信去心儀學校, 加油

DreamingPaPa    發表於 17-11-16 12:55
‹ 上一主題|下一主題