用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小vs德雅 (虛心請教)
樓主: 小鼠
go

音小vs德雅 (虛心請教)   [複製鏈接]

lulumelody 發表於 17-11-20 22:34
想問德雅一班有幾多人?一星期有幾多堂英文係net教?

近年出生率高,全部係大班,一班35-36人。

crystalupala 發表於 17-11-20 22:48
多謝你分享!得知德雅功課政策一直有調整,好好呀!我仔仔都考到德雅,好想知道依家情況。我自己係德雅同 ...

係,好多8A, 學校唔比考9科10科。 如果上智早20-30年比考10科,我估年年狀元都有份。

回覆樓主:

請問德雅多默書嗎?多背默嗎?

hilarychu 發表於 17-11-21 08:32
請問德雅多默書嗎?多背默嗎?

一星期中,一星期英。 默書成績會抽最佳2-3次入成績表。 考試不考默。

德雅多小測,小測成績不計落成績表,純粹為溫習。 通常個個星期都會有2-3科小測, 考試前會整個星期都有小測。 我自己就好喜歡小測幫助小朋友溫習,適應答題模式,小朋友亦唔會面臨考試才有機會對住考卷而感到慌張。

講多少少,德雅現行廣教中,一星期有兩堂普通話。暫時覺得好足夠。

英文有一星期有兩堂net, oral 考試亦由net 負責。恆常英文課係本地老師教授,上堂以全英授課。

回覆 gogymiu 的帖子

校友WOR
我都係德小,跟住考入HOLY的

不過我仔今年考吾到

小鼠 發表於 17-11-20 19:15
多謝你既意見!其實我係比較鐘意德雅,但見排名唔高就令我有疑惑。我希望自己囝囝可以係間有愛心既學校讀 ...

叻既入九華
中上入長天銘賢之類

mamath 發表於 17-11-20 17:12
請問學術上有几辛苦? 功課是否很多, 做到很晚呢? 家長要多少時間陪做功課及温習?
...

真系睇小朋友能力。
我記性好專心不和父母搞對抗,係TakNga考頭幾名。相反我幾位家人學術追不上,要留級轉校。
朋友個仔今年小一,晚晚功課做到10/11點,評估也紅,佢KG 學券happy school,catch up吾到。

見到好詳盡關於德確嘅分亨, 十分感謝!!
慶幸我亞女都有"德雅" offer , 同埋昨日都收到"九真" offer.....
其實我兩間都好鍾意, 我家住九龍城區, 而家心大心細, 點揀好呢?
我想 28/11 之前決定, 放返一間俾有需要嘅朋友....

我女兒算係坐得定嗰隻, 學習都好熱心, 只係好多時會怕醜, 講嘢細細聲, 其實好多嘢都識, 不過唔敢講...
講到谷, 其實我唔知佢谷唔谷得 ? (說話咁講, 唔谷過又唔會知架... 而家讀緊都係 Happy Kindergarten)....
我本人就好想谷佢, 覺得要成長就要有辛苦嘅磨練.... (我都唔知咁諗啱唔啱?)

想請教吓一吓各位過來人, 邊間會較適合我女兒, 分亨一吓見解, 謝謝!!!

回覆 P1Girl 的帖子

Don’t underestimate the primary school workload! Only 4-5 hours left after finishing whole day school n before sleep. This is even more challenging for working mum as you still have to review n correct homework. When it comes to Chinese n Eng homework, like sentence composition or those like reading project, it can be very time consuming. It is a long battle... day by day...n blood pressure rise...when u open the handbook after a long day.

回覆樓主

小朋友谷得嘅讀徳雅,阿媽唔谷得嘅揀音小。

回覆 P1Girl 的帖子

要「谷」唔係咁容易,分分鐘你個女未認輸,你已經殘左唔想谷/谷谷下個女耗盡能量。我之前讀嘅小學校已經谷到斷氣,星期六日冇街去,但係都唔夠德雅谷。FTM 還可以,如果要返工,就要慎重考慮。

P1Girl 發表於 17-11-21 17:53
見到好詳盡關於德確嘅分亨, 十分感謝!!
慶幸我亞女都有"德雅" offer , 同埋昨日都收到"九真" offer.....
其 ...

德雅同九真都係谷。 德雅小一頭三個月既適應期算係來的"軟"一點。。英文科教小二課程,德雅小一開始會幫小朋友打打底,做個小一既課程溫習先教小二野。

九真係一開學己經黎料。功課多多多,深深深。 如果本身學術底子好穩,選九真無咩問題。

至於九龍城校網,同深水埗校網,好個人喜好。

granny 發表於 17-11-21 17:20
回覆 gogymiu 的帖子

校友WOR

Hello 校友 我都係德雅+holy. 以前個個星期都中英默,依家咁又幾好

crystalupala 發表於 17-11-21 21:55
Hello 校友 我都係德雅+holy. 以前個個星期都中英默,依家咁又幾好

係呀,個女升小個陣自己爭扎左好耐。知道德雅學術要求都幾高,功課忙。比左好多好多心理準備自己。。先決定放棄津小揀德雅。

當初幼稚園老師建議我揀德雅,我地無考過直資,一心想抽獎。所以只係考左聖母+德雅兩間,都係d 乖乖學校。老師話囡囡好適合私小,加上又鍾意深水埗既中學,所以比個女揀左德雅囉。

囡囡而家日日都話好鍾意番學,校長同老師都好nice, 師兄師姐又肯幫忙低班同學,校園氣氛好warm..

gogymiu 發表於 17-11-21 22:08
係呀,個女升小個陣自己爭扎左好耐。知道德雅學術要求都幾高,功課忙。比左好多好多心理準備自己。。先決 ...

請問你需唔需要大量時間去陪讀?

小鼠 發表於 17-11-21 22:40
請問你需唔需要大量時間去陪讀?

我女女做功課溫習都算爽手,唔會拖長黎做,所以暫時算係ok, 我地平日重溫下功課做過d 乜。至於測驗默書,我習慣星期日溫好左,閒日就唔洗再花時間,我地唔慣臨急抱佛腳

但都有聽到部分家長話追得辛苦。 所以都好難講得實要幾多時間陪讀。 我只可以推斷,本身小朋友學術底子穩會比較輕鬆。happy school 上黎又唔一定跟得慢,都好視乎小朋友既接收能力,消化能力。

gogymiu 發表於 17-11-22 08:11
我女女做功課溫習都算爽手,唔會拖長黎做,所以暫時算係ok, 我地平日重溫下功課做過d 乜。至於測驗默書, ...

非常有用既資料,謝謝分享

小鼠 發表於 17-11-22 08:28
非常有用既資料,謝謝分享

唔好客氣。 而家大家都流行用whatsapp 群組,變相向bk分享學校情況既人少左好多。

以前我想問,都無乜具體資料可以問得到。直至入左學校群組先可以問到在校家長意見。

希望呢d 資料都幫到大家

回覆樓主:

其實我以前補習有兩姊妹讀德雅,我又唔覺學校好谷。

gogymiu 發表於 17-11-22 08:33
唔好客氣。 而家大家都流行用whatsapp 群組,變相向bk分享學校情況既人少左好多。

以前我想問,都無乜具 ...

Thanks for sharing
‹ 上一主題|下一主題