用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小vs德雅 (虛心請教)
go

音小vs德雅 (虛心請教)  

我個小朋友係男仔,讀緊傳統幼稚園,暫時可以谷,仲有個妹跟尾,請問邊間會適合d呢?謝謝(emoji)(emoji)

回覆樓主:

睇你自己仲想唔想參加大抽獎,德雅個學術幾好!不過留意升中網係深水埗區,對男仔冇咁著數,睇埋你自己個住址網喺邊度。
如果唔想煩升中又願意比12年學費,音小都是一個好好選擇,中學部DSE成績好理想(之前EK有前輩分享過),宗教味道重D,喜歡音樂更加適合!

Felix223 發表於 17-11-15 19:27
睇你自己仲想唔想參加大抽獎,德雅個學術幾好!不過留意升中網係深水埗區,對男仔冇咁著數,睇埋你自己個住 ...

Thanks我住個區中學校網ok, 所以校網唔係最重要concern黎。音小龍校係唔洗煩升中,但學費貴同無呈分試令我有d卻步,想再唸清楚。

小鼠 發表於 17-11-15 19:30
Thanks我住個區中學校網ok, 所以校網唔係最重要concern黎。音小龍校係唔洗煩升中,但學費貴同無呈分 ...

咁仲簡單,選德雅啦!你預咗谷㗎!

回覆 Felix223 的帖子

音中DSE成績好理想? 點理想?可否分享下?有朋友話有個朋友的女讀緊,已經是top student,都無信心考DSE,結果要出國留學喎!唔知真定假,不過一向好少人話音中成績好果喎!

yeunglps 發表於 17-11-15 22:42

音中DSE成績好理想? 點理想?可否分享下?有朋友話有個朋友的女讀緊,已經是top stu ...

呢度之前hkpapa有EK分享過...DSE算唔錯。um...要問問佢

回覆樓主:

朋友個仔音中唔算好top都考入港大BBA喎,考dse前好勤力溫書,考試都係睇學生有無付出努力吧

回覆樓主

音中都有公佈下dse results的,如有興趣知多d, 可自行上網查看

回覆樓主

我自己都有這兩個offer. 我即時已經決定give up 音小。因為十二年學費唔平,音中只是band 1C。

音中DSE成績好理想? 點理想?可否分享下?有朋友話有個朋友的女讀緊,已經是top stu ...

https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3543607

早陣子有講,#42、#45。

noviasobb 發表於 17-11-16 08:30
因為十二年學費唔平。
...
Yup, agree.

Save the primary and secondary school fee, and use the saving for the overseas university.

AndrewHo_FB 發表於 17-11-16 10:19
Yup, agree.

Save the primary and secondary school fee, and use the saving for the overseas universi ...

即係德雅正價比高d?

回覆樓主:

德雅啦

小鼠 發表於 17-11-15 19:12
我個小朋友係男仔,讀緊傳統幼稚園,暫時可以谷,仲有個妹跟尾,請問邊間會適合d呢?謝謝(emoji)(emoji)
...
小朋友受谷既,一定揀德雅﹗

回覆樓主:

deleted

小鼠 發表於 17-11-15 19:12
...

tak nga for sure

回覆樓主:

(emoji)

我都想見識下

好奇點解音小都有人 vs 呢?

回覆樓主

我識兩個朋友有音小都無報德雅了,她們有一條龍就揀一條龍,雖然我估她們都將會放音小,因為一個已有smc, 另一個dg叫緊糊

dorothy8 發表於 17-11-17 23:44
我都想見識下

好奇點解音小都有人 vs 呢?

好似話音中係band 1C