用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 A to Z,1-10,顏色 要那麼早識的嗎?
樓主: msLamip
go

A to Z,1-10,顏色 要那麼早識的嗎?   [複製鏈接]

回覆樓主

或者選擇幼稚園前了解一下唔同幼稚園style係咪自己杯茶
有家長行天生天養mode
有家長行精英mode
有家長行一般要求mode
有家長行隨波逐流mode
我覺得冇話邊類人岩定錯,或者畸唔畸型,我唔信以前個年代冇怪獸家長,只係資訊科技冇咁發達,所以冇咁多人知道,但都一定有人抱住望子成龍既心態。
一樣米養百樣人,幼稚園style亦如是,只要你為今日作出既選擇唔去後悔,要承擔返有可能出現既後果,咁咪冇問題囉,選擇認為適合自己小朋友個套。
利申:呢個問題係K1 post我個人覺得有點誇張,A-Z, 1-10, 顏色,如果N班問下都可以理解,唱下歌仔都學得識晒啦其實,一般兩歲前都學識晒,小女都歲半時候已經學得識,咪就係輕輕鬆鬆唱下歌仔,況且,我覺得反對既家長理解呢一類野為學術,但我somehow覺得,呢一類野只係common sense,係一啲general knowledge,小朋友認知呢個世界既基礎。

sweetbride119 發表於 17-11-18 23:29
其實學ABC,1-10,顏色學了唔會覺得慘呀,小朋友接觸得多就識,如玩益智玩具,好多都有依D元素,只要有睇書 ...

其實真系每個小朋友學習時間表吾同,並不是真系個個教下都識

aby336 發表於 17-11-19 06:56
或者選擇幼稚園前了解一下唔同幼稚園style係咪自己杯茶
有家長行天生天養mode
有家長行精英mode

考過其他名幼,普通幼,發現其他好全面,砌下圖,color, shapes, 認下物件,考下疊積木,分類,等。我理解以上才是common sense, general knowledge

回覆 ylylylyl 的帖子

Can’t agree more.

msLamip 發表於 17-11-13 13:47
有時睇返d幼稚園課程k1先教這些,點解要入學試就考?
之前睇過本書討論flash card係咪好既教學法,佢提出咗 ...

其實1-10,顏色,生果,砌圖,入PN之前已經識了。
冇用flash card,只係小兒愛mcqueen,每次玩完要點齊車收起,都有故意買不同色,久而久之就識了
大小都係因為mcqueen識,買左不同大小。
生果野食就因為本身為食
砌圖因為又係買車類。
唔係想比較,純粹提議跟佢興趣走可能容易好多,又唔駛死谷咁

ylylylyl 發表於 17-11-13 16:21

係,生活敎學最好,又容易又易入腦

szeti 發表於 17-11-13 19:15
仲有LH 根本位又唔多,搵啲大b 嚟見再㨂囉,搞場大龍鳯做乜,叫得人嚟見就有誠意啲,我哋明知機會細都兩個 ...

算啦,當係自己唔好彩吧。老師都有d平易近人有d就cool或惡d
利申:我仔讀緊LH,不過唔係你in果間,唔清楚你個情況,唯有叫你唔好太上心,幼稚園只係佢學習生涯的好小部分

99dogdog 發表於 17-11-14 16:31
呢間近年考小一直私成績靚,精英制,要搵學生幫佢擦「令」招牌,老師都要跑數咁跑以考名直私為目標!
...

其實係,仲要分校之間都有比較,其實幾大壓力...

回覆樓主

回應下樓主,我大女幾年前考過,全部答對,但連waiting都無。今年細女考,我知佢未識數字同英文字母,但亦冇打算教,隨心考。

koollee 發表於 17-11-23 00:04
算啦,當係自己唔好彩吧。老師都有d平易近人有d就cool或惡d
利申:我仔讀緊LH,不過唔係你in果間,唔清楚 ...
係呀, 呻完就算, 面試胸襟都無點同囝行落去﹗﹗:) 當見試過呢間極品.

eg86 發表於 17-11-13 15:20

其實都好多小朋友已識了
‹ 上一主題|下一主題