用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 A to Z,1-10,顏色 要那麼早識的嗎?
樓主: msLamip
go

A to Z,1-10,顏色 要那麼早識的嗎?   [複製鏈接]

cora.ng 發表於 17-11-13 15:25
我都IN左民生, 以下純粹個人感覺:

我冇教我小朋友ABC、1-10, 因我覺得呢個年紀唔需要, 結果緊係答到亂哂,  ...

其實我就係好唔認同呢間學校對幼童呢種面試方式,所以當日冇報過!反而九龍塘幾間名幼都冇呢啲,正常好多!另外考過啲普通私校pn (當時個囡得15個月),要講嘢之餘仲要認顏色,差在未跳火圈,真係九唔搭八!

回覆樓主:

可能真係吾夾,我都吾想再操,當去玩算!

不過教字母,數字真係堅悶,平時我地係主力教佢各種車名中、英名,用途、動物生態等

教佢這種東西既好處係阿仔好有興趣同你講,配合埋閱讀有關繪本,真係可以同你吹一日水。talking is teaching.
有一次面試,佢玩玩下車,同俾分老師講:如果有雞仔過馬路,要讓佢地啊!俾分老師笑大嘴。
你問我想阿仔talkative 還是咁早識字母,數字,我絕對㨂前者。

郭多多 發表於 17-11-13 19:33

吓!你考得咁難㗎?
囝囝in嗰時,真係全部超淺問題。答啱曬都極可能無offer!

答岩晒數字英文(FTM多時間邊玩邊教早早),情境題岩大半都冇offer

真係唔好當入咗咩學校既就高人一等,只係幼兒,虛榮在父母, 德育唔會方好,abc遲早都識,幼兒德育及性格歪咗好難教

唔通兩歲識A-Z 就係等於德育唔好? so funny. 教A-Z ,1-10, colors are very basic. 還有,民生是很注重德育的。

我覺得睇小朋友自己,我個種意學所以1至14既英文,a至z同自己個名都識,生果顏色都識,宜家我開始教串字,佢今年2歲半,我真係完全無迫,佢種意學就學我堅無所謂,教串字畫埋圖當係親子時間

islychiang 發表於 17-11-14 00:05
我覺得睇小朋友自己,我個種意學所以1至14既英文,a至z同自己個名都識,生果顏色都識,宜家我開始教串字, ...

係,睇興趣,我女兩歲時都識晒呢d 但我無迫過佢,係姐姐同佢玩時教埋佢,只要學得無壓力就ok

bearbearhome 發表於 17-11-14 00:08
係,睇興趣,我女兩歲時都識晒呢d 但我無迫過佢,係姐姐同佢玩時教埋佢,只要學得無壓力就ok
...
其實我唔知佢啲英文點學番黎,屋企無姐姐,保姆講廣東話,我先生講國語(母語),我講廣東話,我估係自己睇you tube學番黎,佢每日有2小時you tube時間自己選擇睇咩,我裝過佢都係睇英文教學顏色數字個啲野

islychiang 發表於 17-11-14 00:14
其實我唔知佢啲英文點學番黎,屋企無姐姐,保姆講廣東話,我先生講國語(母語),我講廣東話,我估係自己睇 ...

Youtube學顏色,A-Z,phonics sound,1-20十分有用,我女兒未足兩歳時以上全部已懂,開著youtube輕輕鬆鬆自動波去學,我完全不需浪費心力去教導,吸收完面試有用資訊後目的已達到,然後就長期關掉電子產品,始終這些都是對眼睛不好

回覆樓主

其實我地教ABC之餘,都好著重品德教育㗎!
我差不多每日都同阿仔去公園,落樓梯數1-10,見到乜就講乜。。單車一定要行單車徑,樹葉枯左變黃色掉落地,紙係用樹木做所以佢畫圖畫時唔好咁浪費,公園有垃圾喺地下我試過叫佢拾起掉落垃圾桶。。

sweetbride119 發表於 17-11-14 01:00
日後關到嗎?小朋友只會討價還價,他們在youtube 學到好多東西,充滿樂趣,跟本不會停止觀賞的。正面的不 ...

我女兒完全沒有你所擔心的問題,事在人為,一個兩歲或未足兩歲人仔大人怎會攪唔掂?

回覆樓主

其實每當同朋友講到囝囝識a-z , 1-20, 都會有朋友一句劈埋你,話你係虎媽,話你做咩要咁早要迫個囝學,佢覺得唔需要,因為遲早都會識。。
其實講真,真係無需要迫,但如果無迫佢而佢又學識呢?真係咁大問題?而好似佢咁講遲早會識,佢岩架,只係遲早問題,我早佢遲啫。其實大家都無錯。
但我唔明點解佢女唔識就應該,我個囝早識就係比人迫囉。

回覆樓主:

坦白講, 今時今日嘅香港, 兩歲識晒A-Z 唔係咩難事,因為太多玩具教材去令小朋友學識, 我個小朋友都識晒, 又唔覺得有咩特別叻定唔叻, 我個著眼點係佢肯唔肯合作, 去配合面試, 先係重點。

99dogdog 發表於 17-11-13 21:16
其實我就係好唔認同呢間學校對幼童呢種面試方式,所以當日冇報過!反而九龍塘幾間名幼都冇呢啲,正常好多 ...

我都覺得LH又教得深,又大龍鳯,唔啱我理念,所以都冇報。

個人覺得兩歲B識唔識AZ、1-10唔係問題,我哋都冇教,但有時見佢自己喺度唱喺度數,我懷疑係嫲嫲加iPad 掛!但K1學校考就有implication嘞,BB到而家考左六間名幼,冇一間考!證明呢個年紀呢啲嘢唔係一個benchmark!問題係考嘅嗰啲學校乜嘢approach 呢?都好明顯啦!

MegaKnight 發表於 17-11-14 11:11
我都覺得LH又教得深,又大龍鳯,唔啱我理念,所以都冇報。

我今年都報左,但最後決定唔去in ,事關上年in pn時等in嘅時間係真係in嘅時間嘅三倍。阿囝去到見校長個part 比禮物都話唔要,起勢話要走。因為真係等得太耐,作為阿媽嘅我都唔多耐煩。所以此形式都係唔係咁適合我地,所以決定都係唔in

回覆樓主

對於LH,我都有心結!可能吾關學校事,但係阿囝係唯一一間不合作,同爆喊!
事源in n班時,學校周圍都係玩具,但吾俾玩。一歲人仔睇到心癢難耐,但係part 1所有問題都答,全對。第二part終於有架車俾佢,但係要馬上配對放低。阿仔吾想放,個net一手搶番,阿仔即時爆喊!
我死死氣問學校借第二架車嚟安撫阿仔,老師d語氣一d都吾客氣,話要問主任先得!
最慘係馬上又要見第二間,阿仔係吾再理sc既老師,我諗佢嬲緊有老師搶佢玩具。

回覆樓主

見咁多間都有d環節係玩,甚至玩當面試。
只有LH,真係考試咁考,家長真係呃吾到細路係去玩囉!
所以,今年我都無再報k1。
‹ 上一主題|下一主題