用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 A to Z,1-10,顏色 要那麼早識的嗎?
樓主: msLamip
go

A to Z,1-10,顏色 要那麼早識的嗎?   [複製鏈接]

szeti 發表於 17-11-13 18:12
LH 我都剛見完番嚟,佢係第一間見完出嚟講粗口既學校,我同老公都未試過咁:
入房埋枱,竟然突咗我囝出嚟, ...

校長講咗句咩?

我女都唔認得A-Z, 1-10,但佢識唱哂'ABC song, 數字識得中英文1~20順序講出黎,識得數數字,顏色佢識哂,我只會教佢生活上的詞,係街見咩教咩,而非背誦,A-Z 完全係死記無意思,返學都會教,但佢識得超過300個英文字,只可以說不同學校 interview 識合不同小朋友

回覆 chiubbbb 的帖子

我個B都係好難教顏色,我哋都懷疑佢色盲,直至去宣幼面試,佢表演兩秒color matching,先至釋懷

回覆樓主

2-3歲小朋友真係唔使識1-10或a-z
Developmental norm就話2-3歲小朋友大約識紅黃藍綠四種色就ok

2-3歲小朋友最緊要係自理同埋表達
樓主所講呢間「名幼」我b上年挑戰過
亦覺得出得呢啲題目其實校方唔識/唔尊重小朋友發展
同我自己理念真係唔夾
所以今年就算可以超大再報都唔會考慮呢間學校了

體會:其實in多幾間體驗下邊間學校同自己理念夾真係好重要

szeti 發表於 17-11-13 18:12
LH 我都剛見完番嚟,佢係第一間見完出嚟講粗口既學校,我同老公都未試過咁:
入房埋枱,竟然突咗我囝出嚟, ...
是哪一間Lh?

所以我好欣賞kv考嘅野好配合大部分同年紀嘅小朋友,面試又冇整色整水,乾脆利落,但又揀到教到合心意的好學生。

apple1990    發表於 17-11-13 20:57

喜羊羊媽 發表於 17-11-13 18:57
是哪一間Lh?
咩軒果間,我唔係第一次聽呢間嘢,今日真係見試過,點以兒為中心?
得罪啲講,哂行頭嗎?講普通話既人連小朋友名都讀錯!外國面孔既係紙板,行行企企.

喜羊羊媽 發表於 17-11-13 19:01
所以我好欣賞kv考嘅野好配合大部分同年紀嘅小朋友,面試又冇整色整水,乾脆利落,但又揀到教到合心意的好學 ...

請問面試整色整水是指LH嗎?

sweetbride119 發表於 17-11-13 15:33
我們沒有刻意去教導小朋友去認A-Z,1-10

不過1歲時座車時就已經播CD的ABC歌和不同的兒歌比他聽了。

其實我都係咁,無話特登要佢識或記,只係未翻n班之前日日係屋企嘅其中一個遊戲,姐姐會同佢抽下字母,數字,圖形。真係唔需要特訓

仲有LH 根本位又唔多,搵啲大b 嚟見再㨂囉,搞場大龍鳯做乜,叫得人嚟見就有誠意啲,我哋明知機會細都兩個請假嚟,對得住個囝,LH咁對得住啲小朋友友嗎?名校?唔覺佢係.

回覆樓主:

其實都係果句,咸魚青菜,各有所好
民生考A-Z, 1-10, colors 係人所皆知既考試題目,至少,俾大家知會考d咩,想考入,就可以準備一下。唔識既話,可能小朋友未必合適呢間學校。
同時,亦有一堆名幼,係要個小朋友自己一個入課室,考咩都係一個謎(相信冇幾個小朋友可以講得番考左d咩)。要一個2歲既小朋友跟左陌生人去一個陌生既地方,要唔喊,跟足指令,都係癲癲地。

msLamip 發表於 17-11-13 14:51
見劍鳴時,有一part係教玩個彈出玩具;見又一村係教砌積木!兩間都係考緊小朋友既學習能力,理解能力,係好 ...

劍鳴考好多tasks, 問物件係咩,普通水果,顏色有,但當中有直昇機,亦有問粉紅色,另有1 part 疊3粒積木,老師叫我仔數下有幾多粒,其實數仲難過認字母,所以劍鳴不是樓主想像中的不谷

Hkrazorback 發表於 17-11-13 16:47
學校考兩歲小朋友識唔識A-Z和1-10,好明顯態度係話比家長知,學校准備填鴨,家長要佢幫手填就送小朋友入 ...

認同

dreamdream081 發表於 17-11-13 17:57
將來可能好快要認習主席, Donald Trump是誰

我個女,日日陪我睇新聞,特朗譜,習近平都識。2歲。最近識埋江明荃。其實唔使刻意教,樣樣事物變成有趣味,就會入腦。

sweetbride119 發表於 17-11-13 15:39
今天才見完學之園,他考了一個消防車,就係我們無用flash card方法教導,我們只是用生活認知方式教導,如 ...

其實好多嘢喺日常生活會見到,睇故事書又見到,阿仔問到,唔通同佢講大個先話你知?
我仔A-Z,顏色,形狀可能歲半已認到曬,playmat係alphabet..全部都係當同佢玩遊戲咁玩。。唔教佢嘢,好難日日只同佢推波推車仔。

jilmama    發表於 17-11-18 15:25

silub 發表於 17-11-13 19:10
其實我都係咁,無話特登要佢識或記,只係未翻n班之前日日係屋企嘅其中一個遊戲,姐姐會同佢抽下字母,數字 ...

同意,末番學前一日咁多個鍾,唔玩呢啲真係唔知有咩好玩

chinhing 發表於 17-11-13 20:08
我個女,日日陪我睇新聞,特朗譜,習近平都識。2歲。最近識埋江明荃。其實唔使刻意教,樣樣事物變成有趣味 ...

有前途!將來通識一定拿高分。

cora.ng 發表於 17-11-13 15:25
我都IN左民生, 以下純粹個人感覺:

我冇教我小朋友ABC、1-10, 因我覺得呢個年紀唔需要, 結果緊係答到亂哂,  ...

四年前我大女都in過民生,老師將26個字母嘅字粒 擺曬張枱度撈亂曬, 然後逐個字問,我覺得好變態(emoji) 雖然我個女答啱曬,最後都係冇收, 今年細b考K1, 都冇再報了,因為覺得學校嘅理念同我唔夾

回覆樓主

其實我覺得唔係個小朋友識定唔識問題(其實要記真係記到的,但點解幼教同幼兒發展方向睇會唔encourage咁快教,就有關腦神經發展)
而係學校將個重點放係學術方面
唔係小朋友發展方面

不過家家有求
其實學校deliver咗個咁清楚嘅信息
咁家長自行選擇同自己理念夾唔夾了

szeti 發表於 17-11-13 19:15
仲有LH 根本位又唔多,搵啲大b 嚟見再㨂囉,搞場大龍鳯做乜,叫得人嚟見就有誠意啲,我哋明知機會細都兩個 ...

其他野評論唔到。。。不過我都覺得佢搞大龍鳳。。。上年n班我個囡連in既機會都無
今年個校長講明得35個位。。大部份既位係比n班。。。又要first in second in。又問卷。。。仲要平日in。。。我同呀囡都要請假。。。入到真係好似中六合彩咁
‹ 上一主題|下一主題