用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 A to Z,1-10,顏色 要那麼早識的嗎?
樓主: msLamip
go

A to Z,1-10,顏色 要那麼早識的嗎?   [複製鏈接]

cora.ng 發表於 17-11-13 15:25
我都IN左民生, 以下純粹個人感覺:

我冇教我小朋友ABC、1-10, 因我覺得呢個年紀唔需要, 結果緊係答到亂哂,  ...

完全有同感

回覆 hkgra 的帖子

學就一定學. 因為N 班如果唔教呢D. 一陣又比班家長話無學術野學到.
普通學校N同K 學既野其實都咁上下.
就算去到小一.
9月返學都係叫小一學生默A-Z
寫1-100, 小一既津校第一次默書都係呢D.

sweetbride119 發表於 17-11-13 15:39
今天才見完學之園,他考了一個消防車,就係我們無用flash card方法教導,我們只是用生活認知方式教導,如 ...
我的方式與你接近~~身邊路過行經見到D mud~咪話佢聽係mud~
所以最早識咪單車巴士的士飛機貨車火車之類~
消防車救護車平日見唔到~所以我小朋友暫時真係唔識~

我最初都覺得捉太早要個小朋友去認A-Z係痴線行為~
但係工人姐姐自發性去教~小朋友又肯學~去街時見到D字會指住話咩字~
打開書見到ABC/123佢自己又會好似唱歌咁口upup(我果個係超細B所以會夾雜BB話)~
夜晚訓覺又迫我唱ABC~咁如果佢有興趣咪教~佢無興趣咁咪唔好教住~~
最緊要現階段唔係迫佢學

回覆 kk1979 的帖子

我仲要無特別同佢跟,
不過呢排想訓前同佢睇一本故事書同重溫一個生字,
希望做到

回覆樓主

但係n班學費咁貴,佢教哩d嘢,我更吾滿意!我吾識教咩?
教到個細路能夠樂於表達,善於表達自己,先叫做專業!哩個我真係要靠學校

cora.ng 發表於 17-11-13 15:25
我都IN左民生, 以下純粹個人感覺:

我冇教我小朋友ABC、1-10, 因我覺得呢個年紀唔需要, 結果緊係答到亂哂,  ...
一樣,我小朋友考九龍民生都唔識 A-Z、 1-10...所以都應該呱得!

Darklady 發表於 17-11-13 15:51
我的方式與你接近~~身邊路過行經見到D mud~咪話佢聽係mud~
所以最早識咪單車巴士的士飛機貨車火車之類~
消 ...

我個囡很小時就學會消防車,救護車,綠色小巴紅色小巴等,原因只是去反斗城就只係買這些玩具車,並解釋用處。直到有一天在街上見到實物,她就很雀躍地指住叫救護車呀,其實日常生活中也可連貫這些詞語。

hkgra 發表於 17-11-13 15:54
回覆 kk1979 的帖子

我仲要無特別同佢跟,
其實你咁做已經做得好好. 自小陪養佢閱讀習慣同埋每日認下字, 對佢將來學習都有用. 加油!

學校考兩歲小朋友識唔識A-Z和1-10,好明顯態度係話比家長知,學校准備填鴨,家長要佢幫手填就送小朋友入嚟!唔好要求乜嘢學習興趣丶好奇心嘞!其實都幾好,明打明賣,願者上釣嘛!其實我自己都係被填出嚟,不過兩三歲開始就好似早左小小!

我小朋友既n無教呢d

回覆 msLamip 的帖子

None of the so-called 名幼s that I went assess kids to read A-Z or 1-10 (I only heard of 民生 would assess kids on these and I didn't apply). For the schools I applied few years ago (incl. SC, LH, HKPS and KM), the most commonly asked topics are on colours, shapes and animals. But I would say even the kids know all the answers, that doesn't really mean they can get the place. From my experience, I personally think that manners and courtesies (saying goodbye and thank you and willing to tidy up) are more important. But even they have good manners and did say goodbye and thank you, that again doesn't mean that they can get the place. Actually kindergarten interview is only a 緣分配對遊戲 , 家長不用那麼上心, no need to give yourself and the kids too much pressure already in such a young age, 幾時捱得到佢地大個? If have really 心儀school, keep writing 求位信would help. Better solution than keep pushing the kids.

回覆 jimjimjim 的帖子

所以我都好驚訝學校N班教呢0的,
每星期要做閱讀報告,兩頁工作紙
見學校教中文字,有手,月亮(我只係望過本書幾下,無特別記住)
英文除左教A-Z,都有簡單既英文字
有普通話堂(之前無教過小朋友普通話,我依家聽過佢唱普通話歌)
老師算跟得貼,大概兩星期左右會打俾我,跟進小朋友進度,
提家長小朋友要改善既地方

hkgra 發表於 17-11-13 15:03
只遇過考顏色的,但我個仔都係唔識
一直以黎都有教下佢顏色,但仍然未分到
有懷疑過佢係咪色盲,haha ...

咁似我女嘅! 我都懷疑佢係色盲

回覆 chiubbbb 的帖子

唔知佢幾時先會識分

我度都有每星期閱讀報告 一中一英有普通話 不過唔學字的
接放學會講情況
每日也會有學習報告關於全班當日做左咩
小朋友講左咩分享咩咁

將來可能好快要認習主席, Donald Trump是誰

LH 我都剛見完番嚟,佢係第一間見完出嚟講粗口既學校,我同老公都未試過咁:
入房埋枱,竟然突咗我囝出嚟,叫佢睇書等,佢都肯睇,睇到開開心心無啦啦就叫佢,佢發脾氣,咁我氹佢埋去枱,巳唔答,唔采,仲要
老師木獨,有冇乜有冇物,有-----冇;咩---色..差到呢,然後有人旁邊開門行出行入,好騷擾幼兒囉,我都唔覺佢問咗乜,無啦啦再開門,話完結,全部人轉房,黐線!
個咩校長咩主任,擺明唔好唔定既一b, 一副歧視目光,我都諗住好醜完結埋佢算,後來個唔知係米校長既嘢講咗句嘢,我同老公火滾還佢拖!正垃圾學校,無誠意唔好叫人嚟見...
‹ 上一主題|下一主題