用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教grammar
樓主: Sappy_Kerry
go

請教grammar   [複製鏈接]

wtyedu 發表於 17-12-6 17:57
我女讀傳統小學初小,我們都是閱讀派,多讀少注重文法。女英文成績校內中上,佢對自己英文都比較有信心。但 ...

我覺得, 初小P1, 以聽, 講為主, 初二加多些閱讀, 少量文法, 中小, 高小跟住循序漸進。吾知正吾正確?

assado 發表於 17-12-6 18:16
我覺得, 初小P1, 以聽, 講為主, 初二加多些閱讀, 少量文法, 中小, 高小跟住循序漸進。吾知正吾正確?
...

我們小時候, 学中文都是聽, 講先行。

shadeslayer 發表於 17-12-6 15:29
咁你又話佢 past tense, 加s等 grammar 知D唔知D?

你之前又話阿仔明得唔通透,又話未係時候明。如果唔係因為晤小心,係因為未明「哂」 past tense , 加s之類,高小來説係慢左,唔係差幾分的問題。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

wtyedu 發表於 17-12-6 17:57
我女讀傳統小學初小,我們都是閱讀派,多讀少注重文法。女英文成績校內中上,佢對自己英文都比較有信心。但 ...

我諗無乜辨法,唯有開解下。

女兒以前英文科好高分,但間唔中會好低分,甚至0分,因為 something stupid.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

assado 發表於 17-12-6 18:16
...

Except, 聽講不須要等到P1開始。

1998Ruby1998 發表於 17-12-6 14:49
回覆 IloveJJ 的帖子

唔錯文法係我對自己嘅要求,因為所有文法課題我都應該熟悉。每句落筆前都會諗定點寫 ...

閱讀是重要的。
但文法亦都好重要……
因為英文字本身一字多意思,如果文法唔同就意思都會不同。
我好欣賞你,對文法的自我探究精神。
我就為左個<仔>先去,多些理解英文文法,自己以前中中,英文靠死背、順口、不多理會文法,所以只求合格就算。

好似繼續講下<the>
I go to the church .
I go to church.
已經意思不同,一個解去教堂(可以係等人,可以係參觀)
但另一個解望彌撒。

英文文法同背後用意,表達有莫大關係。文法錯,可以成個意思大不同。所以我哋要從小理解和學習<英文文法>,並與<閱讀>并肩而行。

回覆 yovin 的帖子

對,文法錯會影響成個句子,甚至標點都有影響。剛剛我份論文有提及 Oxford comma。以 “I love my parents, Lady Gaga and Humpty Dumpty.” 為例,有兩種解讀,第一個就係我愛四個人,父母、Lady Gaga、Humpty Dumpty,而第二個解法係我愛我父母,佢地係 Lady Gaga 同 Humpty Dumpty 。記得以前小學,老師千叮萬囑,and 之前唔可以加逗號,依家睇返,啼笑皆非。
初初研究文法嘅只為那一點點的興趣,依家係為將來,為學生,最想做到好似我個 personal tutor 咁,高效率、教書有方。

yovin 發表於 17-12-6 19:56

閱讀是重要的。

請問, 那句是觀望彌撒? 想學下。

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 17-12-6 13:23
但咁係本末倒置。

The expression of ideas should not be limited by fear of grammar mistakes.  At le ...
視乎佢想求學還是求分數
而且簡單唔代表差,網上有啲6 words stories真係睇到人毛管戙

醒目開學勳章

assado 發表於 17-12-6 21:59
第2句implied佢去望彌撒,唔係觀望彌撒

回覆 assado 的帖子

唔算係「觀望」彌撒,I go to church 單一句可以係理解為「去教堂」,而「去」呢個動作係句子重點。

assado 發表於 17-12-6 21:59

我英文不太好,以前中中,靠死背。但仔仔细個時常常問我,我就同佢一齊找資料去尋求答案。
所以如有錯漏,也請各位多多指教,我會用心學習。
根據學友出版社出的<English Gammar & Quiz >指出:
一些名詞,如果用來表示行為、目的等,我們都不加冠詞。
如:I go to school.(返學上課)
     I go to bed.(睡覺就寢)
     I go to church.(參與彌撒)
但I live near the school.這個the 是特定的表示那所學校,school 在這句並不是一種行為。

IloveJJ 發表於 17-12-6 22:00

認同文法好重要。你認為要怎樣「理解和學習文法」,才能寫 ...

<英文文法>主要先找字典,但卻不常常有答案。
於是去買文法書參考:
第一本 English Grammar in use(the blue one), 但因為英文解釋,有時看不明。
第二本Essential Grammar in use(the red one),是第一本的(大部份)中文解釋,看得明白清楚。
第三本係學友社English Grammer & Quiz,是因為找個the字的用法,覺得寫得淺易明白同解釋全面,適合小學生自學用而買。
第四本係韓國最活潑的英文文法書(封面寫),無敵英文文法寶典。
第五本係鄰居兩個小朋友讀民生小學,所以其中一本送给我的學校自篇英文文法書,真係very good.
睇下睇下,越學越多,加上仔仔現讀英中,又教左我好多。
自己BAND three中中後,就明白,為甚麼要入間好小學再升BAND one中學. 因為較好的小學,學校教的會比較多,舉出例子會令小朋友容易明白。而英中所學到的英文更全面好多,更上一層樓。

但大前提係小朋友不能錯配,BAND three學生入到BAND one英中,未必跟得上。所以小學要打好基礎。

IloveJJ 發表於 17-12-6 22:00

認同文法好重要。你認為要怎樣「理解和學習文法」,才能寫 ...

我雖中中但英作不算極差,用最穩陣grammar,背D百搭idioms , A level作文有C 。

不過考grammar過part (M.C.)以前靠死背,不求甚解, 結果一敗塗地U左。
例如:use to see , 以前to 後死背verb 不變。

出題: aren't used to ......。以前一定選see ; 结果答案係seeing. 呢D情况都係阿仔教番我。

如今我做仔仔英中英文卷, 平均都有7字頭,連我D大學同學都讚我英文好好多。不過我跟住兩個仔,就黎讀左3次<九(十二)年免費教育>

yovin 發表於 17-12-7 00:39
主要先找字典,但卻不常常有答案。
於是去買文法書參考:
第一本 English Grammar in use(the blue one),  ...

阿女小學學英文相反,從不查字典,也不課外讀文法書進寶,文法也不錯。

最要小心係,用中文書學英文。

yovin 發表於 17-12-7 00:57

我雖中中但英作不算極差,用最穩陣grammar,背D百搭idioms ,  ...

used to seeing, 你點教你仔?

bobbob 發表於 17-12-6 23:07
視乎佢想求學還是求分數
而且簡單唔代表差,網上有啲6 words stories真係睇到人毛管戙
...

唔係話簡單是差,重點是 marred by fear of grammar mistakes especially when they are young and developing an interest in writing.
‹ 上一主題|下一主題